Newsflash
Diverse

Update-uri scumpe, la vedere și nu numai

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - oct. 30 2015
Update-uri scumpe, la vedere și nu numai
Nu degeaba al 25-lea Congres al Societății europene de pneumologie (ERS) s-a desfășurat între 26 și 30 septembrie la Amsterdam. Țările de Jos au produs unele dintre invențiile-cheie în domeniul medical: prima electrocardiogramă diagnostică în 1901, primul aparat de dializă renală în 1943. Un cercetător medic, care a fost și primarul orașului Amsterdam, Nicolaes Tulp, a fost, de asemenea, unul dintre primii care au raportat legătura dintre efectele adverse ale fumatului asupra plămânilor în 1641. Tulp este celebru și ca subiectul unei picturi a lui Rembrandt „Lecția de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp“ (1632).
În 2015, Societatea europeană a decis să înlocuiască formatul tipărit cu o variantă digitală a programului științific și educațional, disponibilă pentru descărcare pe site-ul congresului. Sigur, o idee care se înscrie în viziunea ecologică, capitol la care pneumologii sunt datori din mai multe perspective. Dacă mă gândesc însă că timp de două zile nu am putut descărca programul și nici actualizările lui, mereu afișându-se pe ecranul dispozitivului mesajul: „Update in progress“, trebuie să concluzionez că această „facilitate“ a devenit de fapt o piedică pentru participanții la congres.
Cele cinci zile de congres le-au oferit însă pneumologilor prezenți o punere la zi cu cele mai noi informații din mai multe arii tematice.
O noutate absolută a fost alocarea unor sesiuni (de fapt, reluarea unei idei din urmă cu zece ani) unor reprezentanți de mari țări sau vorbitori de limbi de circulație internațională. Astfel a fost „Ziua Chinei“, „Ziua Rusiei“, ziua vorbitorilor de limbă spaniolă și portugheză. Din păcate a lipsit francofonia, dar, așa cum s-a discutat la ședința comitetului ERS, va avea un spațiu rezervat la următorul congres (Londra, 2016). În schimb am avut parte de o zi a oncologiei, o sesiune live de endoscopie pulmonară și o multitudine de cursuri de perfecționare: tehnici de inhalare, de cercetare bronhoscopică, de „train the trainer“ pentru spirometrie, noțiuni de astm și BPOC, monitorizare cardiorespiratorie la pacientul sever din serviciile de terapie intensivă, sesiuni de multidisciplinaritate în ventilația non invazivă.
O altă ofertă interesantă a fost cea de discuții de cazuri clinice de tuberculoză MDR, de apnei centrale și obstructive, de corelații patologice clinice-radiologice etc. Și zona de simpozioane în aceste zile a fost importantă dacă mă gândesc la faptul că s-au prezentat aspecte legate de sevrajul de ventilator, wheezingul preșcolarilor, intervențiile chirurgicale în sfera abdominală și toracică.
Comunicările orale și posterele au ocupat în structura congresului un spațiu privilegiat, mai mare decât la manifestările anterioare, și au fost calate pe teme interesante precum progrese în cancerul pulmonar, reabilitare și îngrijiri cronice, țigara electronică și riscurile pentru sănătate, noi orizonturi în bolile căilor aeriene ș.a.m.d. Așa-zisele subiecte „calde“ care au suscitat interes crescut din partea asistenței au fost comorbiditățile din BPOC, bolile interstițiale, boli derivate din arborele bronșic etc. Până și pauza de masă a fost folosită de organizatori pentru sesiuni de prânz, pe subiecte atractive ca: tratamentul fibrozei pulmonare idiopatice, asocierea astm bronșic – BPOC, care au alternat cu treceri în revistă ale noutăților din ultimii doi ani cu privire la hipertensiunea pulmonară, embolismul, patologia somnului, transplantul pulmonar etc.
Un alt aspect de factură veche și cu o nouă față a fost așa-numitul „Village Nation“, spațiu alocat pentru expuneri ale activităților fiecărei societăți participante. De data aceasta, standurile au fost mult prea mici, miniaturale chiar, și nu au permis o exprimare în toată plenitudinea forțelor a fiecărei asociații profesionale. Nici prezența publicului la expunerile despre societăți nu a fost pe măsura dorinței organizatorilor. Cu toate acestea, pentru noi a fost importantă întâlnirea cu reprezentanții Societății de pneumologie maghiare, parteneri în organizarea unor manifestări comune cu care am definitivat strategii pentru viitor.
Din perspectiva noastră, câștigurile acestui congres au fost prezența masivă a pneumologilor de pe mapamond (peste 22.000) și cele 31 de comunicări orale și postere expuse de echipa românească. Dintre minusurile ediției amintesc sălile prea mici, în raport cu numărul mare de participanți, distanțele mari parcurse între sesiuni, și nu de puține ori cuplarea temelor interesante cu plăți suplimentare (copierea stilului american de la Societatea americană de tabac și Chest), fapt care a tăiat elanul de cunoaștere al colegilor din țările din Europa de Est ce nu contează pe veniturile participanților din Vest.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe