Newsflash
Diverse

Un forum despre beneficiile endoscopiei în ORL

de - iul. 10 2009
Un forum despre beneficiile endoscopiei în ORL
    Recent, la Bucureşti, sub patronajul Colegiului Medicilor din România, s-a desfăşurat primul Forum Naţional ORL.ro, interesul pentru tema reuniunii – „Endoscopia în ORL“ – fiind dovedit prin numărul mare de participanţi – peste 200, medici rezidenţi, specialişti şi profesori de ORL din întreaga ţară. Incitantă deopotrivă prin actualitatea sa şi prin larga utilizare de către medicii orelişti, endoscopia a fost abordată din mai multe puncte de vedere: diagnostic, terapeutic şi, nu în ultimul rând, ca metodă chirurgicală de elecţie pentru unele patologii de graniţă, în care medicul otorinolaringolog colaborează cu neurochirurgul sau cu medicul alergolog.
    Personalităţile prezente la Forum au prezentat cazuisticile proprii impresionante, cu rezultatele, capcanele şi tendinţele de progres specifice. Am fost onoraţi să audiem şi să învăţăm din lucrările prezentate de dnii prof. dr. Romeo Călăraşu, prof. dr. Stan Cotulbea, prof. dr. Vasile Costinescu, prof. dr. Viorel Zainea, prof. dr. Silviu Albu, dr. Tiberiu Dimitriu, dr. Vlad Budu, precum şi de dl dr. Vasile Ciubotaru, distins neurochirurg, şi de dna dr. Roxana Bumbăcea, alergolog cu o vastă experienţă în domeniul rinitelor alergice. Deosebit de interesante au fost şi discuţiile provocate de aceste prezentări, care ne-au adus intervenţiile bine punctate ale altor profesionişti – prof. dr. Elena Ioniţă, prof. dr. Mihai Buruiană şi prof. dr. Gheorghe Comşa.
    Endoscopia, metodă care permite vizualizarea interiorului corpului uman prin orificii naturale, după cum a detaliat profesorul Călăraşu, a cunoscut o evoluţie uimitoare, atât din punct de vedere tehnologic, cât şi medical, prin dezvoltarea impresionantă a sistemului optic endoscopic (rigid şi flexibil, cu diferite angulaţii ale vârfului, care permit vizualizarea „zonelor ascunse“) şi a instrumentarului asociat (cu comandă de la distanţă, mecanisme de autosuspendare care eliberează o mână chirurgului, minifreze pentru chirurgia funcţională rinosinusală şi, nu în ultimul rând, prin posibilitatea asocierii laserului chirurgical CO2, a sistemelor de chirurgie prin radiofrecvenţă, dar şi a tehnicii de colorare intravitală, care permit diagnosticul histopatologic in vivo al leziunii).
    Aşa cum spunea profesorul Albu, preşedintele Societăţii Române de ORL, în deschiderea reuniunii, progresul specialităţii, al nostru ca medici, nu ar fi fost posibil dacă nu am fi susţinuţi pe umerii unor giganţi ai specialităţii. Unul dintre aceştia, profesorul Romeo Călăraşu, chirurg prin excelenţă, cu o deosebită manualitate, dublată de o ingeniozitate tehnică deosebită, ambele supervizate de un fler medical de excepţie, a deschis şirul prezentărilor printr-un istoric al endoscopiei, atât pe plan internaţional, cât şi naţional, dsa fiind cel care, alături de dl dr. Tiberiu Dimitriu, a introdus tehnica endoscopiei rigide pentru extragerea corpilor străini esofagieni, a imaginat un mecanism propriu de practicare a endoscopiei în suspensie, precum şi videoesofagoscopia în suspensie, care permite chirurgului lucrul „la vedere“, pe un monitor, cu ambele mâini simultan. La rândul său, dl dr. Tiberiu Dimitriu, maestrul multora din oreliştii practicieni de azi, a prezentat evoluţia endoscopiei în Institutul de Fono-Audiologie şi Chirurgie Funcţională ORL Bucureşti, centru iniţiator al endoscopiei în România, în anii ’70.
    Profesorii Stan Cotulbea şi Vasile Costinescu, lideri în domeniul endoscopiei în zona Banatului, respectiv a Moldovei, au prezentat cazuistici bogate de corpi străini traheo-bronşici şi esofagieni, cu dificultăţile şi algoritmii proprii de abordare pentru o rezolvare favorabilă a acestor urgenţe medicale.
    A doua secţiune a Forumului s-a concentrat asupra unui domeniu important de patologie, cel al afecţiunilor alergice rinosinusale, fiind abordat de dna dr. Roxana Bumbăcea, din punctul de vedere al alergologului. Dsa a adus în discuţie prevalenţa crescută a atopiei, ca mecanism fiziopatogenic al rinitei alergice, patologie extrem de frecvent întâlnită în practica zilnică.
    A treia secţiune a manifestării a abordat aspecte chirurgicale endoscopice de actualitate: cel al chirurgiei bazei craniului, care tinde să depăşească frontierele anatomice ale sferei ORL. Prelegerile au debutat cu prezentarea dlui dr. Vasile Ciubotaru, neurochirurg cu o bogată experienţă în chirurgia endoscopică a platoului sellar, clivusului şi sinusului cavernos. Selecţiile video prezentate au fost mostre de măiestrie chirurgicală, exemple de chirurgie minim invazivă performantă, cu rezultate imediate şi la distanţă foarte bune, posibile nu numai datorită aparaturii performante, ci şi experienţei clinice a practicianului, care permite selectarea şi rezolvarea fără complicaţii a patologiei cu indicaţie chirurgicală prin abord endoscopic. Pe aceeaşi temă, profesorul Viorel Zainea a prezentat cazuistica proprie a tumorilor din sfera ORL cu extindere la baza craniului, care au necesitat, pe lângă tratamentul specific chirurgical (exereză în limite de siguranţă oncologice), reconstrucţii dificile, element obligatoriu în chirurgia la acest nivel. Au fost prezentate cazuri selecţionate, care au necesitat modalităţi originale de reconstrucţie. De asemenea, profesorul Silviu Albu a prezentat experienţa proprie în rezolvarea prin chirurgie endoscopică a fistulelor LCR de la nivelul bazei craniului, dar şi metodele moderne de diagnosticare şi monitorizare postoperatorie a fistulelor LCR, precum şi, aspect deosebit de important pentru chirurgii ORL cu preocupări în chirurgia endoscopică rinosinusală, soluţiile chirurgicale de închidere a acestor defecte de structură. În fine, dl dr. Vlad Budu a readus în discuţie o patologie rinosinusală frecvent întâlnită în practica de zi cu zi, poate subdiagnosticată uneori, a papilomului inversat, diagnostic pe care trebuie să-l avem întotdeauna în vedere atunci când stabilim strategia terapeutică pentru pacienţii cu formaţiuni tumorale rinosinusale.
    Forumul Naţional ORL.ro a abordat o tematică de actualitate pentru medicii orelişti: endoscopia, metodă larg utilizată în practica de zi cu zi, dar plină de „capcane“, un subiect de discuţie incitant. Prezentările au relevat nivelul actual de vârf al chirurgiei endoscopice ORL în România, precum şi preocuparea celor care practică endoscopia în abordarea patologiilor de graniţă. În această specialitate, predominant chirurgicală, chirurgia endoscopică minim invazivă s-a dezvoltat cu paşi mari, fiind practicată pe scară largă datorită confortului adus de această metodă, atât pentru chirurg, cât şi pentru pacient, precum şi datorită costurilor de spitalizare mult mai mici decât cele necesare pentru cazurile rezolvate prin chirurgie clasică. Fără îndoială că practicarea endoscopiei necesită o supraspecializare, dar, mai ales, urmarea unei reguli de bază în conduita terapeutică: respectarea indicaţiilor metodei.


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe