Newsflash
Diverse

Trei congrese de medicină

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - nov. 28 2013
Trei congrese de medicină
   Octombrie a fost luna conferinţelor, incomparabil mai numeroase în cazul medicinii faţă de alte profesiuni. Am participat la trei congrese: cardiologie (Sinaia), medicină de laborator (Bucureşti) şi bioetică (Iaşi). Îmi permit să fac unele comparaţii şi chiar observaţii. Calitatea informaţiei şi gradul de noutate au fost net în favoarea ultimului, celelalte două fiind aproape la egalitate, deşi din partea laboratorului am aflat mai mult. Aceeaşi ierarhizare privind ţinuta academică. Un congres nu trebuie coborât la un nivel de popularizare sau de instructaj pentru rezidenţi. Prezentarea unor lucrări originale, a unor inovaţii terapeutice expuse de realizator, a cercetărilor experimentale şi fundamentale, a lipsit la congresul de cardiologie, iar medicina preventivă nu s-a bucurat de prea multă atenţie. Amploarea, chiar fervoarea discuţiilor, alături de timpul alocat acestora, precum şi exprimarea unor opinii sau poziţii ale participanţilor din sală, a fost clar în favoarea bioeticii (uneori discuţiile au prelungit cu ore bune, seara, timpul rezervat manifestării), mai reduse pentru laborator, minime în cazul cardiologiei.
   Congresul de cardiologie a fost pur şi simplu acaparat de prezentările firmelor de medicamente, care au avut, de asemenea, standuri bogate şi au oferit numeroase cadouri şi premii. Scopul? Maximalizarea vânzărilor, recte a profitului. Nu putem vorbi de o prezenţă semnificativă a caselor de medicamente în cazul laboratorului sau al bioeticii. No interest, no action.
   Participarea numerică a fost, la toate aceste manifestări, foarte bună. Majoritatea asistenţei, în cazul medicinii de laborator, a fost reprezentată de studenţi, lăudabil; poate a contat şi faptul că acest congres s-a ţinut la Bucureşti, deci a fost accesibil şi cu intrare liberă. Este regretabil faptul că medicii au fost prezenţi în număr redus, deşi datele de laborator nu sunt întotdeauna lesne de interpretat, mai cu seamă în contextul polipragmaziei şi pluripatologiei. Eroarea tehnică de laborator este însă cert mai mică decât cea de semiologie (materie neglijată în ultima vreme). Există o artă a solicitării analizelor de laborator, a ierarhizării, a evitării celor inutile şi, adesea, costisitoare. Cred că, în cazul Colegiului Medicilor, ar trebui acordat punctaj de participare maxim laboratorului.
   În cadrul bioeticii, a suscitat un interes deosebit conferinţa lui Efthymios Papataxiarchis, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), organizaţie internaţională independentă, preocupată de transparenţa industriei farmaceutice în relaţia cu profesioniştii din sănătate. Marketingul agresiv al caselor de medicamente urmărind un profit maximal include şi procedee care transgresează limitele legii, inclusiv coruperea celor consideraţi „lideri de opinie“, prin bani cash, cadouri, plata unor excursii în străinătate, uneori sub masca unor sponsorizări pentru participări la congrese etc. Aceştia, de regulă profesori, prezidează simpozioane sau susţin conferinţe în doi, în trei sau chiar patru, având ca temă un medicament care se doreşte promovat. Dacă sponsorizarea unui congres în ansamblul său este permisă, plata individuală şi netransparentă a celor aduşi, în fond, pentru a face reclamă unor produse nu se plasează într-un cadru de corectitudine. Scandalul izbucnit recent în SUA, pe tema coruperii unor profesori medici de către firmele de medicamente, care vizează, în spaţiul est-european, şi medici din România, alături de Polonia, abia a început. Astfel de investigaţii se desfăşoară în toată lumea, mai puţin la noi, unde MS nu pare încă interesat de a pune sub lupă procedeele ilegale prin care firmele farmaceutice îşi promovează vânzările.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe