Newsflash
Diverse

Teorie și practică în terapia intensivă

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - mai 4 2018
Teorie și practică  în terapia intensivă
    Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) organizează, sub egida Academiei de Științe Medicale, în perioada 9–13 mai, la Sinaia, un cumul de manifestări științifice, și anume: al 44-lea Congres Național al SRATI, al doisprezecelea Congres româno-francez de Anestezie și terapie intensivă și al zecelea Simpozion româno-israelian de actualități în Anestezie și terapie intensivă. Simultan, se vor desfășura și cel de-al 17-lea Congres al asistenților de ATI și al cincilea Simpozion „România dodoloață” al Societăților de ATI din România și Moldova. Parteneri științifici sunt: Societatea franceză de anestezie și reanimare, Societatea israeliană de anestezie și Societatea anesteziologie-reanimatologie din Republica Moldova.
    Programul cuprinde con­ferințe, prezentări orale, cursuri, workshopuri și conferințe plenare, precum și posibilitatea de a vizita expoziția medicală specializată, cu aparatură pentru ATI, amenajată în preajma sălilor de conferințe.
    În cadrul workshopurilor, participanții înscriși vor putea experimenta tehnici de folosire a ecografiei perioperatorii în diagnosticul dispneei, tehnici de ecoghidaj în anestezia regională și terapia durerii sau tehnici de ecocardiografie transesofagiană. Un workshop interesant pare a fi cel de neuromonitorizare, dedicat atât anesteziștilor specialiști și rezidenți, cât și neurologilor. Dr. Orit Nahtomi Shick (Israel) va explica interpretarea curbelor EEG pe monitorul din sălile de operație, în scopul înțelegerii efectelor anesteziei și identificării stărilor de sedare și anestezie. Violeta Glauber (Israel) va prezenta evaluarea doppler transcraniană a distribuției fluxului arterial, care permite identificarea leziunilor focale arteriale. În cadrul aceluiași workshop, dr. Orit Nahtomi Shick va explica spectroscopia de infraroșu apropiat, iar dr. Akiva Korn va prezenta potențialele evocate.
    La workshopul de cale aeriană dificilă vor fi abordate intubația dificilă și cu pacient treaz, videolaringoscopia, folosirea fibroscoapelor flexibile și extubarea în siguranță, iar la workshopul de anestezie toracică se vor explica noțiuni de separare pulmonară, cataterizare epidurală și blocaj endobronșic. În cadrul cursului „Pacientul vârstnic”, dr. Marius Păpurică (Timișoara) va vorbi despre procesul îmbătrânirii, prof. dr. Ioana Grigoraș (Iași), despre fragilitate, prof. dr. Sanda Maria Copotoiu (Târgu Mureș), despre evaluarea riscului preoperator, iar prof. dr. Dorel Săndesc (Timișoara), despre managementul perioperator.
    Din program mai menționăm: „Anestezia peridurală și rahianestezia în colecistectomia laparoscopică” (dr. Adina Răduț – Cluj-Napoca), „Rolul blocului de plan transvers abdominal în chirurgia laparoscopică” (dr. Caius Mihai Breazu – Cluj-Napoca), „Complicații cardiace postoperatorii” (prof. dr. Stefan De Hert – Gent, Belgia), „Trombembolismul pulmonar și tromboliza” (prof. dr. Bernd Böttiger – Cologne, Germania) și „Aspecte noi în fiziopatologia și tratamentul intraoperator al șocului anafilactic” (prof. dr. Dan Longrois – Paris, Franța). Se vor mai aborda subiecte privind transfuziile, alimentația pacientului critic, hipoxie și hiperoxie, tehnici de anestezie loco-regio­nală și ecografie perioperatorie.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe