Newsflash
Diverse

Soluţii pentru pacienţii politraumatizaţi

de Dr. Mariana MINEA - nov. 14 2013
Soluţii pentru pacienţii politraumatizaţi
În zilele de 25 şi 26 octombrie, la Timişoara s-au întâlnit medici chirurgi, urgentişti şi anestezişti din zona de vest a ţării, în cadrul celei de-a patra ediţii a conferinţelor având ca temă „Managementul pacientului politraumatizat în spitalele din România“. Scopul întâlnirilor este de a găsi soluţii pentru ca spitalele româneşti, confruntate cu tot mai multe lipsuri, să poată oferi îngrijire optimă pacienţilor politraumatizaţi aduşi de urgenţă cu ambulanţa, ştiut fiind că rezolvarea politraumei este mai costisitoare decât sumele care se decontează spitalelor prin sistemul DRG (sumă fixă pe caz ponderat). Conferinţa a fost organizată de Societatea Română de Chirurgie de Urgenţă şi Traumatologie (SRCUT) şi de Fundaţia Amfiteatru, în parteneriat cu UMF „Victor Babeş“ Timişoara, în cadrul conferinţelor „Amfiteatrul de Sănătate“. Seria de manifestări este iniţiată şi coordonată de prof. dr. Mircea Beuran, preşedintele în exerciţiu al SRCUT. În urma întâlnirii, reprezentanţii SRCUT vor înainta Ministerului Sănătăţii şi Guvernului un document cuprinzând o analiză a situaţiei politraumei în spitalele româneşti şi o serie de propuneri. „Ne responsabilizăm ca profesionişti, în cadrul Societăţii Române de Chirurgie de Urgenţă şi Traumatologie, căutăm nişte unităţi de măsură care să ne apropie, dar ţinem cont şi de specificul zonei”, a subliniat prof. dr. Beuran, care consideră că se impune stabilirea unor reguli la nivel central care să instituie un protocol de colaborare şi de comunicare în cadrul echipei de traumă. Aceste protocoale pot avea particularităţi în funcţie de spital, dar ele trebuie să existe pentru a permite rezolvarea eficientă a cazului critic. De asemenea, medicii vor preda Ministerului Sănătăţii Registrul Naţional al Traumatismelor Majore, realizat de SRCUT în parteneriat cu Universitatea Politehnică Bucureşti. Acesta reprezintă un instrument esenţial pentru monitorizarea cazurilor de politraumă, a cheltuielilor generate de acestea, a bunelor practici şi a greşelilor din domeniu. Coordonator regional al conferinţei de la Timişoara a fost prof. dr. Doru Vâlceanu, vicepreşedinte SRCUT şi şeful secţiei Chirurgie III a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, care a subliniat importanţa echipei multidisciplinare de traumă şi a liderului acesteia.
În cadrul întâlnirii, profesorul Beuran a salutat paşii realizaţi de la prima conferinţă pe tema politraumei, şi anume aprobarea Programului Naţional de Finanţare a Cazurilor Critice, propus în urmă cu doi ani de prof. dr. Dorel Săndesc, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI). Prin acest program, secţiile ATI primesc finanţare suplimentară pentru a îngriji toate marile urgenţe, deci inclusiv pacienţii politraumatizaţi. Sumele sunt utilizate pentru achiziţionarea de reactivi de laborator, medicamente şi materiale consumabile. Prof. dr. Beuran a subliniat necesitatea continuării acestor eforturi, pentru că politrauma implică multiple alte cheltuieli chirurgicale greu recuperabile, cum ar fi materialele ortopedice.
Politrauma – afectarea a cel puţin două organe, dintre care unul cu risc vital – este principala cauză de mortalitate în rândul persoanelor sub 45 de ani, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Accidentele rutiere sunt cauza numărul unu de politraumă. După cum a arătat prof. dr. Dorel Săndesc, prezent la eveniment, trauma se află pe locul trei în clasamentul cauzelor de mortalitate la nivel mondial, după bolile cardiovasculare şi cancer, dar pentru că survine mai ales la persoanele tinere, ea devine sursa celor mai mulţi ani de viaţă pierduţi. De asemenea, a subliniat faptul că nu este suficient ca pacientul să fie adus rapid la spital, dacă spitalul nu are cu ce să îl trateze corespunzător: „Sistemul de urgenţă românesc seamănă cu doi gemeni (sistemul prespitalicesc şi cel spitalicesc, n.r.), din care unul primeşte aproape toţi nutrienţii şi e hipertrofiat, iar celălalt este subnutrit, rezultatul final fiind sucombarea ambilor“.
La capitolul „soluţii financiare“, reprezentanţii Casei Austria, departament de politraumă în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, au declanşat o discuţie privind asigurările de accident şi rolul serviciilor juridice din cadrul spitalelor în recuperarea banilor de la cei vinovaţi de accident/politraumă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe