Newsflash
Diverse

Sinuciderea: o moarte care poate fi prevenită

de Demostene ŞOFRON - nov. 21 2016
Sinuciderea: o moarte care poate fi prevenită
    La fiecare 40 de secunde, în lume, se sinucide un om (sunt cca 800.000 de decese pe an), arăta prof. dr. Ella Arensman, președinta Asociației internaționale de prevenție a suicidului, cu ocazia Zilei mondiale de prevenție a suicidului 2016 (10 septembrie). La acestea se adaugă tentativele de suicid, care sunt de aproape 25 de ori mai multe decât decesele. În România, această zi este marcată încă din 2004, la Cluj-Napoca, în organizarea Alianței Române de Prevenție a Suicidului (ARPS). În 2015, ARPS a inițiat un asemenea eveniment și la nivel național – Ziua națională de prevenție a suicidului – marcată anual, în prima zi de vineri a lunii noiembrie.
    Anul acesta, manifestarea științifică națională organizată în acest sens la Cluj-Napoca (4 noiembrie) l-a avut ca invitat special pe prof. dr. Eliot Sorel (Universitatea George Washington, SUA). Acestuia i s-au alăturat nume importante din țară și străinătate, cum ar fi: conf. dr. Horia Coman, prof. dr. Mircea Lăzărescu, conf. dr. Degi Csaba, prof. dr. Iuliana Dobrescu, dr. Dana Herța, dr. Veress Albert, dr. Camelia Bakri, dr. Ileana Antonescu, dr. Anca Giurgiuca, dr. Claudia Dima, prof. dr. Emilian Damian Popovici, dr. Florina Rad, dr. Cristina Anghel, dr. Mihaela Stancu, dr. Alexandra Buică, dr. Minodora Manea, prof. dr. Aurel Nireștean.
    Temele abordate cu această ocazie au fost dintre cele mai actuale, în ceea ce privește suicidul și prevenția acestuia. Dintre ele, amintim: TelVerde Antisuicid ca mijloc de prevenție primară a comportamentului suicidar, stresul și depresia, relația depresie–suicid–prevenție–intervenție în criză, depresia din perspectiva medicului de familie, factorii implicați în asigurarea sănătății mintale în România, riscul suicidar la pacienții cu cancer, consilierea genetică în prevenția tulburărilor afective cu risc suicidar, sinuciderea ca problemă de sănătate publică, tentativele de sinucidere în depresie.
    Profesorul Eliot Sorel a inițiat o discuție privind sindromul burnout, care, spune acesta, s-a agravat odată cu schimbările economice globale. Depresia a fost și ea un subiect la care Eliot Sorel s-a referit. Depresia, bolile cardiovasculare și diabetul dau 40% din povara globală a bolilor lumii.
    Profesorul din SUA a vorbit și despre migrația populațiilor din Iran, Irak, Libia, de exemplu, către Europa. România nu este nici ea ferită de acest fenomen. „Este o convulsie globală animată de convulsiile economice. Își caută de lucru oameni de diferite profesii. Își caută de lucru medicii români, dar își caută de lucru în lume și surorile de caritate“.
   În Statele Unite, explică acesta, sunt alte probleme nerezolvate: „Suma totală a bugetului agregat este de trei miliarde de dolari (…), dar nu toți oamenii au parte de asistența medicală dorită“. Sistemele de sănătate sunt centrate modular, sunt scumpe și nu toți au acces la ele. Profesorul Sorel propune „o integrare a creierului, a minții și a corpului în sistemele de sănătate“, o integrare a sănătății mintale în medicina de familie: „Nu trebuie să trimitem oamenii la spitalul de psihiatrie, oamenii nu vor să se ducă la psihiatru. Apelând însă la medicii de familie, ei vor obține un ajutor fără a fi stigmatizați, lucru care este și eficient din punct de vedere economic. Aceste boli nu se întâmplă în izolare, cum se crede la prima vedere“. Există o relație între depresie, bolile cardiovasculare și diabet – comorbiditate mare, cu alte cuvinte. O idee „la care se poate lucra, este cea a unei mai bune colaborări între medicii de familie și psihiatrii, încă nepusă bine la punct în România“.
    Oare ce gândește un sinucigaș în ultimul moment al vieții? Nu știm, spune prof. dr. Doina Cozman, președinta ARPS, dar „știm că există ceva în adâncul ființei lui care îl îndeamnă să caute un sprijin, un colac de salvare până în ultima clipă a vieții“. De aceea, spune aceasta, sinuciderea este singura moarte care poate fi prevenită. În acest sens, ARPS a înființat, încă din 2013, o linie telefonică gratuită – TelVerde Antisuicid –, care funcționează zilnic, între orele șapte seara și șapte dimineața. De la înființare până acum s-au recepționat peste 5.300 de apeluri, din care aproape o mie de apeluri au fost intervenții în criză suicidară, declară Doina Cozman: „Dacă în anii trecuți aveam câteva convorbiri pe săptămână, acum avem tot mai multe în fiecare noapte“. Cel mai lung apel, potrivit acesteia, a avut loc anul trecut și a durat peste opt ore. A fost un bărbat aflat pe malul unui râu, lângă un pod, era în criză suicidară, cu impulsuri de a se arunca în apă. A fost salvat în urma convorbirii cu voluntara care a răspuns la telefon.
   Numărul cazurilor de suicid în România s-a redus anul trecut față de 2014, cu peste o mie de cazuri. Motivul: „A crescut adresabilitatea populației față de serviciile de sănătate mintală – psihiatru, psiholog, psihoterapeut –, după cum a crescut și implicarea medicilor de familie în cazul bolilor psihiatrice, printr-o depistare precoce a cazurilor. Suntem sunați din toate colțurile țării, iar convorbirile nu sunt înregistrate, astfel încât confidențialitatea convine celor care ne sună“, conchide președinta ARPS.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe