Newsflash
Diverse

Şcoala de iarnă de la Mediaş

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - ian. 16 2013
Şcoala de iarnă de la Mediaş
   Ajunsă la a opta ediţie, Şcoala de iarnă de la Mediaş a Societăţii Române de Pneumologie rămâne printre activităţile din Transilvania care grupează şi suscită interesul mai multor colegi din judeţele acestei regiuni. La recenta ediţie au fost prezenţi peste 80 de medici şi 65 de asistenţi medicali. Cu un program echilibrat şi în 2012, inimosul organizator, acelaşi coleg Puiu Câmpean a contribuit la succesul acestei manifestări deja tradiţionale. Au existat prezentări, realizate alternativ, ale unor subiecte legate de strategii de dezvoltare a pneumologiei româneşti, cu altele care ţin de aspecte ştiinţifice dragi practicienilor.
   Prima sesiune a debutat cu o trecere în revistă a succeselor înregistrate de Societatea Română de Pneumologie în ultimii ani şi cu o conturare a viitoarelor acţiuni care urmează a fi iniţiate pentru a putea alimenta şi întreţine dinamismul acestei asociaţii profesionale (Fl. Mihălţan). Apoi au fost analizate pneumoniile atipice „clasice“, făcându-se o corelaţie între datele epidemio­logice, clinice şi terapeutice (P. Stoicescu) şi noi modele de evaluare a pacientului cu BPOC plecând de la simptome şi exacerbări (R. Ulmeanu). Nu au fost neglijate nici unele date recente epidemiologice legate de prevalenţa BPOC în ţara noastră, spicuite din recenta anchetă naţională încheiată cu puţin înaintea reuniunii (Fl. Mihălţan). S-au mai detaliat factorii care influenţează aderenţa la tratament în bolile respiratorii cronice – astm şi BPOC (R. Ulmeanu) şi contribuţia reabilitării pulmonare ca metodă complexă şi eficientă la tratamentul non-farmacologic în afecţiunile respiratorii cronice (G. Jimboreanu).
   A doua sesiune a debutat cu trei prezentări legate de tuberculoza pulmonară: • Ce ştim şi ce nu ştim despre vaccinul BCG? (P. Stoicescu); un subiect „la modă“, cu multe semne de întrebare şi cu recoman­darea unor atitudini corecte din partea clinicianului • Ma­nagementul contacţilor pacienţilor cu tuberculoză multidrog-rezistentă sau cu rezistenţă extinsă (E. Ibraim) • Infecţia HIV – cel mai puternic factor de risc pentru tuberculoză (E. Ibraim).
   Au existat şi contribuţii locale pe care le-am remarcat, precum: • Importanţa controlului în bolile pulmonare obstructive/spirometria – o investigaţie firească pentru medic, vitală pentru pacient (P. Câmpean) • Locul macrolidelor în tratamentul pneumoniilor comunitare (P. Câmpean) • Studiul cronobiologic al variabilelor funcţionale respiratorii şi toleranţa la munca în schimburi la sticlari (E. Vlăduţiu).
   În încheiere, au fost filtrate şi alte date provenind din experienţe anterioare importante, precum: • Tiotropium – zece ani de experienţă clinică (G. Jimboreanu) • Echipamente şi dispozitive pentru diagnosticul şi tratamentul sindromului de apnee în somn şi instaurarea oxigenoterapiei de lungă durată (I. Grosu).
   Am observat în acest an o prezenţă importantă a companiilor farmaceutice, care au înţeles, la rândul lor, misiunea educativă a acestei şcoli de iarnă.
   Secţiunea asistenţilor medicali, organizată în colaborare cu filiala OAMGMAMR Sibiu şi cu Spitalul Municipal Mediaş, a fost din nou prezentă în programul şcolii de iarnă. Au fost organizate cursuri de educaţie medicală continuă, cu prezentări orale şi practice, în amfiteatrul spitalului, precum şi workshopul: „Oxigenoterapia – algoritm de administrare. Sindromul de apnee în somn – posibilităţi moderne de investigare; echipamente şi dispozitive necesare pentru asistarea acestor bolnavi; funcţionalitate şi compatibilitate“ (N. Constantin, I. Grosu). Şi aici, prezenţa asistentelor şi a medicilor a fost importantă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe