Newsflash
Diverse

România și medicina militară modernă

de Demostene ŞOFRON - nov. 10 2017
România și medicina militară modernă
     Acum, când se vorbește tot mai des, poate cam prea des, despre reutilarea armatei române, noi dotări de ultimă generație (sic!), sau despre soldații români răniți ori decedați pe câmpurile de luptă, o importantă manifestare științifică – Conferința anuală a Spitalului Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca a atras numeroși specialiști, din toate disciplinele medicale.
     Reunite sub generosul „Particularități ale medicinei militare în contextul serviciilor medicale integrate”, sesiunile tematice au vizat mai multe aspecte, printre care: factorii de risc cardiovasculari la angajații Ministerului Apărării Naționale (MApN), revizuirea meniurilor în hrana militarilor, managementul traumei, procedurile medicale de evaluare, riscul suicidal în condiții de stres posttraumatic, farmacia de spital, traumatologie/urgențe, intervenția multidisciplinară în cazurile oncologice ale regiunii cervicale, securizarea sistemelor informatice, prevenția obezității adultului, impactul hemodinamic al zborului cu avionul supersonic la piloți, abordarea în camera de gardă a incidentelor cu victime multiple rezultate în urma exercițiilor militare.
     Una din lucrările asupra căreia merită stăruit este „Reforma sistemului medical militar”, susținută de col. medic dr. Adrian Eremia (Direcția medicală a MApN). Punctele atinse de vorbitor au vizat proiectele propuse pentru reforma sistemului medical pe termen scurt. Printre acestea, am menționa: standardizarea tuturor structurilor spitalicești militare; implementarea unui sistem de achiziție centralizată a bunurilor și serviciilor de uz medical și a evidenței pe baza codurilor de bare; reorganizarea sistemului de învățământ medico-militar și a rețelei de medicină preventivă; dezvoltarea capacităților de prelevare și de conservare a sângelui; reorganizarea și dezvoltarea activității de cercetare științifică medico-militară. Sunt obiective care urmează să fie integrate prin elaborarea unei noi concepții de asigurare medicală a armatei, pe timp de pace sau/și război, spune medicul Adrian Eremia. Nu în ultimul rând, de interes au fost și discuțiile privind asigurarea adecvată a resursei umane la nivelul componentei operaționale; standardizarea la nivel NATO a tuturor structurilor de asistență medicală; implicarea pe plan intern, în colaborare cu IGSU, în gestionarea situațiilor speciale de urgență.
     Lucrarea căpitanului Robert Fry (forțele navale ale Statelor Unite; colaborator cu Centrul de excelență NATO de la Budapesta) – „Medicina navală în era modernă” – a fost, practic, o oglindă a sistemului medical militar din SUA și a extensiei sale peste hotare. Este vorba despre o rețea globală de peste 63.000 de angajați, 6,2 miliarde de dolari și o activitate ce pornește de la un credo aplicat de fiecare dată: oricând/oriunde. Potrivit vorbitorului, la baza succesului stau: selecția riguroasă, pregătirea teoretică și practică, perfecționarea continuă, existența unei infrastructuri la standardele secolului în care ne aflăm.
     Interesantă a fost și propunerea col. medic dr. Doina Băltaru, de introducere a unui regim mediteranean în alimentația personalului militar, dublat și de o activitate fizică adecvată, pentru a corecta modificările care apar în sindromul metabolic, dar și pentru a reduce riscul cardiovascular: „Este o problemă generală de sănătate globală: sindromul metabolic sau componente ale acestuia – suprapondere, dislipidemie și apoi întregul tablou al sindromului metabolic. Aceste patologii predispun la boli cardiovasculare și mortalitate la vârste tinere. Și, cel puțin în mediul militar, unde există această activitate profilactică, respectiv controlul anual, putem lua niște măsuri care să reducă prevalența acestei afecțiuni. Una ar fi modificarea modului de hrănire a trupelor și apropierea a ceea ce mănâncă la popotă, la gustare și la prânz, de o dietă mediteraneană, cu ceea ce avem ca alimente în România”.
     În susținerea acestor demersuri, medicul militar Mihail Florea a prezentat un studiu propriu, realizat pe un eșantion de 920 de militari, potrivit căruia problemele de sănătate în rândul militarilor sunt în creștere. Rezultatele studiului arată că hipertensiunea arterială este prezentă la aproape 21% din cei chestionați și, „o surpriză”, tensiunea arterială normal–înaltă are o pondere de 28%. Surprinzător este faptul că această tensiune arterială normal–înaltă este prezentă la grupa tânără, cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani. Colesterol cu valori peste 200 au 58,5 % din subiecți. Sunt mulți fumători, mai ales tineri – 38%, iar supraponderali sunt 47% din ei. „Eu am gândit și stresul ca factor de risc cardiovascular specific pentru populația militară, mai ales pentru cei care au fost prezenți în misiuni internaționale – 47% din subiecți au spus că au perceput un stres crescut, iar alți 42% un stres mediu”, a completat vorbitorul.
     Cu prilejul acestei conferințe, prof. dr. Ioan Ștefan Florian, președintele Societății Române de Neurochirurgie (SRN), a primit distincția „Emblema de Onoare a Medicinei Militare”, pentru buna colaborare cu sistemul medical militar. Neurochirurgul clujean a reluat cu această ocazie câteva din temele actuale din neurochirurgie: „Dezvoltarea neurochirurgiei ca specialitate atât în domeniul militar, cât și în cel civil este necesară și este în obiectivul meu, ca președinte al SRN, să atrag atenția asupra necesității dotării uniforme cu echipamente neurochirugicale de cel mai înalt nivel, pe întreg teritoriul țării, pentru că nu numai în timpul războaielor se întâmplă traumatisme. Noi avem un război cu noi înșine, în special din cauza multiplelor accidente rutiere, unde suntem lideri. Este extrem de important să se poată acționa imediat, într-un centru bine echipat, cu oameni bine antrenați”. Colaborarea sa cu Spitalul Militar de Urgență din Cluj se întinde pe mai multe decenii și speră într-o dezvoltare a acesteia, pentru că „acum am rezidenți de neurochirurgie care provin din rândurile Academiei Militare”. În concluzie, profesorul Florian spune că se gândește să promoveze un învățământ neurochirurgical și în acest domeniu.
     Conferința anuală a Spitalului Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca s-a desfășurat în perioada 19–21 octombrie, organizator fiind Asociația Medicilor și Farmaciștilor din România – Filiala Cluj, în parteneriat cu Spitalul Militar de Urgență și Asociația Medicilor „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe