Newsflash
Diverse

Reuniunea mondială a neurochirurgilor

de Dr. Liviu NUŢEANU - oct. 19 2011
Reuniunea mondială a neurochirurgilor
   În perioada 14–17 septembrie 2011, a avut loc, în Brazilia, a 14-a reuniune (organizată în intervalul dintre două congrese) a Federaţiei Mondiale a Societăţilor de Neurochirurgie (WFNS – preşedinte prof. dr. P. Black, secretar prof. dr. H. Azevedo Filho). Au participat aproximativ 2.000 de neurochirurgi din întreaga lume, în special din America de Nord, America de Sud şi Asia, mai puţin din Europa.
   Toate lucrările prezentate au pledat pentru procedeele minim invazive, care asigură o calitate ridicată a vieţii (neuroendoscopie, chirurgie gamma-knife, diverse aborduri minim invazive, biopsie stereotaxică). S-a renunţat la operaţiile mari ale bazei craniului, care durează zeci de ore, cu morbiditate crescută. Au impus demonstraţiile de chirurgia schwanoamelor ale prof. dr. M. Samii (Germania), cele de regiune selară ale prof. dr. R. Fahlbusch (Germania), dar şi abordările privind patologia vasculară (prof. dr. R. Spetzler, SUA), a bazei craniului (prof. dr. K. Turel, India), tumorile de trunchi cerebral (prof. dr. H. Bertalanffy, Germania) şi cavernoamele intracraniene (prof. dr. M. Tatagiba, Germania).
   S-au discutat şi aspecte administrative, care influenţează major şi direct activitatea neurochirurgicală, cum ar fi rolul Fundaţiei WFNS în lumea neurochirurgiei, pentru susţinerea centrelor subdezvoltate, viitorul specialităţii, dar şi al federaţiei mondiale. Cu această ocazie, a fost aprobat noul statut al WFNS, care aduce modificări majore faţă de varianta anterioară: s-a prelungit la 69 de ani vârsta maximă admisă a preşedinţilor de comitete WFNS şi a membrilor consiliului administrativ. Totodată, a fost votat în unanimitate viitorul preşedinte WFNS, prof. dr. Y. K. Tu (Taiwan). Următorul congres WFNS va fi găzduit de Coreea de Sud, la Seul, în septembrie 2013, iar reuniunea WFNS – în 2015, la Roma; congresul WFNS din 2017 va avea loc la Istanbul.
   Prof. dr. A. V. Ciurea (România) este preşedintele Comitetului de nominalizări al WFNS, care monitorizează alegerea preşedintelui şi a consiliului administrativ. Alături de numeroasele comitete ale federaţiei, s-a creat unul nou, de neuroanatomie, ce va fi condus de prof. dr. Saleem Abdelrauf, care se ocupă de neurochirurgia bazei craniului la Saint Louis (SUA).
   Înainte de congresul propriu-zis, a avut loc o serie de sesiuni în care s-a realizat analiza unor capitole din neurochirurgia pediatrică, s-au discutat controverse din chirurgia nervilor periferici şi aspecte tehnologice din neurochirurgie, au fost organizate workshopuri, forumul tinerilor neurochirurgi, simpozionul „Femeile în neurochirurgie“, şi a fost prezentat istoricul specialităţii.
   Delegaţia română a fost prezentă la toate aceste sesiuni ştiinţifice şi administrative. Au impresionat prezentările video ale profesorilor Ştefan Florian şi A. V. Ciurea. Lucrarea „Elemente anatomice ascunse în pictura lui Michelangelo“ (A. V. Ciurea şi colab.), complet originală, a primit premiul sesiunii de neuroanatomie.
   Trebuie subliniat faptul că participarea la asemenea reuniuni ştiinţifice este aproape obligatorie, în opinia noastră, întrucât în acest cadru se întâlnesc cele mai valoroase personalităţi din domeniul neurochirurgical, iar schimbul de experienţă este extrem de benefic.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe