Conferinţa internaţională pe teme de reabilitare pulmonară (RP) şi ventilaţie mecanică la domiciliu, desfăşurată recent la Iaşi, a fost onorată de participarea a doi oaspeţi italieni, prof. dr. Nicolino Ambrosino, de la Universitatea din Pisa, şi dna dr. Katia Foglio, din Gussano. (...)
 "> Reuniune de succes - Viața Medicală
Newsflash
Diverse

Reuniune de succes

de Conf. dr. Laura CIOBANU - iun. 18 2010
Reuniune de succes

   Conferinţa internaţională pe teme de reabilitare pulmonară (RP) şi ventilaţie mecanică la domiciliu, desfăşurată recent la Iaşi, a fost onorată de participarea a doi oaspeţi italieni, prof. dr. Nicolino Ambrosino, de la Universitatea din Pisa, şi dna dr. Katia Foglio, din Gussano. (...)

 

    A fost prezentată bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) ca boală sistemică (conf. dr. Paraschiva Postolache, Iaşi), apoi s-a vorbit despre istoricul reabilitării pulmonare (dr. Oana-Cristina Arghir, Constanţa), pentru ca spre finalul primului calup de prezentări să se prezinte dovezile şi recomandările ghidurilor actuale ce reglementează activitatea de RP (conf. dr. Laura Ciobanu, Iaşi), precum şi testarea de efort ca important element premergător iniţierii unui program de RP (dr. Clementina Cojocaru, Iaşi). Tot în prima zi s-a vorbit şi despre impactul RP asupra calităţii vieţii, despre chestionarele cele mai uzitate în evaluarea acestui aspect (dr. Ana-Maria Mantea, Iaşi). Alte subiecte: metodologia de includere într-un program de RP (dr. Vasile Cepoi, Iaşi), componentele programului de RP (conf. dr. Paraschiva Postolache) şi evaluarea rezultatelor unui astfel de program (dr. Clementina Cojocaru). Lucrarea prezentată de dr. Cristina Grigorescu, chirurg toracic din Iaşi, despre RP şi tratamentul chirurgical în emfizemul bulos la pacienţi fără deficit de α1-antitripsină a fost plină de provocări şi evoluţii neaşteptate ale bolnavilor.
    S-au prezentat materiale interesante despre prevenirea exacerbărilor la bolnavii stabili cu BPOC (conf. dr. Bogdan Grigoriu, Iaşi), conceptul de remodelare generală în timpul programului de RP (dr. Claudia Bîlha, Suceava), RP şi fumat, precum şi despre mituri şi realităţi în managementul BPOC din secolul 21 (prof. dr. Florin Mihălţan, Bucureşti). Participanţii au avut bucuria cunoaşterii oaspeţilor italieni şi a muncii lor, concretizată în sute de pacienţi reabilitaţi de-a lungul timpului şi o multitudine de studii publicate în numeroase reviste ISI din lume. Profesorul N. Ambrosino a prezentat bazele fiziologice ale RP, iar dr. Katia Foglio, rezultatele clinice ale unui program de RP.
    În zilele aceleiaşi reuniuni, dr. Katia Foglio a vorbit despre clearanceul căilor aeriene la pacienţii cu boli neuromusculare, prezentându-se apoi un ghid de renunţare la fumat (conf. dr. Antigona Trofor, Iaşi), precum şi evaluarea funcţiei pulmonare într-un centru de RP (dr. Diana Ioniţă, Bucureşti). Consilierea psihologică a bolnavului pulmonar cronic a stârnit discuţii despre implicarea psihicului uman într-o boală cronică şi rolul lui în procesul lent şi îndelungat de ameliorare şi/sau menţinere sub control (psih. Bogdana Bursuc, Bucureşti). Dr. Diana Ioniţă a prezentat experienţa de RP într-un centru din Bucureşti, iar Iaşiul, prin specialistele kinetoterapeute de la Spitalul Clinic de Recuperare, a montat un scurt film cu imagini din sala de gimnastică în timpul desfăşurării programului de RP.
    Atragerea de specialişti de prim rang la Iaşi a fost un pas important în compararea şi confruntarea experienţelor diferitelor centre, în vederea realizării unui consens de activitate în ţara noastră. Rămânem cu experinţa unei întâlniri internaţionale provocatoare, desfăşurate în mare parte în limba engleză, cu un subiect nou şi captivant pentru cei mai mulţi dintre participanţi şi cu satisfacţia descoperirii că măsuri modeste financiar pot aduce ameliorări importante şi durabile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe