Newsflash
Diverse

Refacerea balanţei puterii

de Dr. Cătălina PANAITESCU - apr. 23 2015
Refacerea balanţei puterii
   Între 25 şi 28 martie s-a desfăşurat, la Bucureşti, a unsprezecea ediţie a conferinţei naţionale de medicina familiei cu tema „Echilibrul delicat între ştiinţă, artă şi comunicare“. Organizată de Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov (AMF-B) sub egida Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), întâlnirea a încercat să reaşeze reperele profesionale ale celor peste 1.500 de participanţi, veniţi din toată ţara, într-un cadru de normalitate, perturbat de recentele disfuncţionalităţi înregistrate în dialogul cu decidenţii sistemului de sănătate.
   Lucrările conferinţei au fost precedate de o ediţie specială a forumului de prevenţie, eveniment ce s-a bucurat de prezenţa unor personalităţi aparţinând mai multor specialităţi medicale, care au atras atenţia asupra rolului pe care prevenţia ar trebui să-l aibă în lupta împotriva bolilor cronice netransmisibile. Tot ca un preambul a fost organizată şi sesiunea comună dintre AMF-B şi Asociaţia pentru Medicina Sexualităţii din România, ce a ridicat, în subsidiar, problema unei dimensiuni neglijate în medicină, aceea a felului în care bolile diferă între cele două sexe, în termeni de prevenţie, semne clinice, abordare terapeutică, prognostic, impact psihologic şi social.
   Lucrările desfăşurate au fost structurate în trei categorii principale: sesiuni interdisciplinare, sesiuni ale grupurilor de lucru ale SNMF şi ateliere. Sesiunile interdisciplinare au vizat probleme specifice diferitelor patologii: cardiovasculară, respiratorie, infecţioasă, neurologică, urogenitală, reumatică, digestivă, diabet. Avantajul acestor întâlniri a fost atât actualizarea unor cunoştinţe şi schimbul de experienţă, cât şi posibilitatea de a discuta aspecte practice ale colaborării dintre specialiştii aparţinând diferitelor niveluri de asistenţă medicală. Pe lângă diferite doleanţe şi mâhniri de o parte şi de alta, abordate în scopul găsirii unor căi de rezolvare, s-au desprins câteva aspecte ce stârnesc nemulţumiri comune, cum ar fi limitarea dreptului de a iniţia prescrierea unor medicamente în regim compensat de către medicii de familie, ceea ce îi obligă pe aceştia să trimită pacienţii către celelalte segmente de asistenţă medicală, încărcând activitatea colegilor de acolo.
   Sesiunile grupurilor de lucru ale SNMF au fost iniţiate ca o formulă nouă de abordare a problemelor specifice asistenţei medicale primare. Ele permit concentrarea eforturilor pe anumite aspecte ignorate de studiile şi ghidurile actuale, care iau în calcul date înregistrate la celelalte niveluri de asistenţă medicală. Grupul de vaccinologie, grupul RespiRo (în parteneriat cu Centrul Naţional de Studii pentru Medicina Familiei), grupul de e-Sănătate, grupul tinerilor medici de familie, precum şi grupurile de iniţiativă pentru grupurile de sănătate mintală, pediatrie, ecografie, cardiologie şi diabet zaharat au organizat întâlniri interactive, metodă apreciată de cei prezenţi în sală.
   Ateliere, utile pentru însuşirea şi deprinderea unor manevre din practica medicului de familie, au vizat prevenţia, conduita terapeutică şi anumite aspecte psihologice ale relaţiei medic–pacient.
   În afara acestor întâlniri, participanţii au mai putut asista la o sesiune specială dedicată aspectelor de management al cabinetelor de medicină de familie, la simpozioane de firmă, prezentări de lucrări originale (încurajate şi prin organizarea unui atelier de dezvoltare de tehnici de prezentare), sesiune de postere şi au putut vizita cele peste 60 de standuri expoziţionale.
   Bilanţul conferinţei şi impresiile participanţilor au transformat evenimentul într-o reuşită, inclusiv din punctul de vedere al refacerii balanţei de putere, sintagmă care în diplomaţie are şi înţelesul de tactică îndreptată către anumite stări de lucruri. În cazul de faţă, readucerea în atenţia participanţilor a ceea ce ar trebui să fie obiectivele şi specificul medicinii de familie, alterate constant de contextul conflictual specific unui sistem de sănătate disfuncţional.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe