Newsflash
Diverse

Reabilitarea pulmonară: intervenţii personalizate

Reabilitarea pulmonară: intervenţii personalizate
   Reabilitarea pulmonară a fost tema cursului postuniversitar desfăşurat la Spitalul Clinic de Recuperare din Iaşi în perioada 24–28 martie 2015, coordonat de subsemnata, coordonator al grupului de lucru de Reabilitare respiratorie al Societăţii Române de Pneumologie (SRP).
   Cursul a fost organizat de UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi în parteneriat cu Spitalul Clinic de Recuperare din Iaşi, Societatea Română de Pneumologie (SRP) şi grupul de lucru de Reabilitare respiratorie al SRP, Fundaţia „Flacăra Speranţei – Flame of Hope“ şi a fost creditat de Colegiul Medicilor din România cu 30 ore de EMC. Au participat medici specialişti, primari şi rezidenţi din specialităţile pneumologie, reabilitare medicală, medicina muncii, oncologie medicală, medicină şcolară şi geriatrie, din ţară şi din Republica Moldova; bioingineri medicali, balneo-fizio-kinetoterapeuţi, psihologi, asistenţi medicali şi studenţi.
   Programul a cuprins activităţile de reabilitare pulmonară desfăşurate în secţia clinică Recuperare medicală respiratorie şi la modulul de comunicări orale şi demonstraţii practice, care a avut loc la 27 martie, în amfiteatrul „Prof. dr. I. Lungu“ al Spitalului Clinic de Recuperare din Iaşi. La acest modul, inclus şi în programul Conferinţei „Zilele Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi: Update în Reabilitarea Pulmonară“, ediţia a XIII-a, au fost invitaţi şi pacienţi cu afecţiuni pulmonare cronice. Aceştia au fost încântaţi şi au apreciat demonstraţiile practice privind modul de administrare a medicamentelor pentru afecţiunile aparatului respirator, de evaluare a capacităţii de efort şi kinetoterapia respiratorie pentru astmul bronşic şi bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC). Aproximativ două sute de participanţi au audiat teme precum: reabilitarea pulmonară (RP) în România şi managementul modern al astmului bronşic şi al BPOC (conf. dr. Paraschiva Postolache), influenţa calităţii aerului asupra incidenţei patologiei pulmonare (prof. dr. ing. Igor Creţescu), consideraţii etice în practica din reabilitarea medicală (conf. dr. Sorin Stratulat) şi RP la pacienţii cu cancer bronho-pulmonar (prof. dr. Bogdan Grigoriu).
   În cadrul modulului au fost abordate aspectele importante ale RP, precum: RP în BPOC – de la ghiduri la practica medicală, rolul explorărilor funcţionale, testarea de efort, evaluarea indicelui BODE, calitatea vieţii pacienţilor cu BPOC, scalele de evaluare a dispneei la pacienţii din programul de RP, chestionarul LINQ de evaluare a nevoilor de informaţii pulmonare ale pacienţilor din program, tradus şi validat în limba română,  Activities of Daily Living – ADL (scale de evaluare a activităţilor vieţii zilnice la pacienţii cu afecţiuni pulmonare cronice incluşi în programul de RP), antrenamentul musculaturii respiratorii, nutriţia şi RP, stimularea electrică neuromusculară în RP, aerosoloterapia, meloterapia, studiul anxietăţii şi evoluţia pacienţilor cu sindrom de apnee în somn incluşi în program.
   Subiectele teoretice şi practice au fost prezentate interactiv de întreaga echipă de reabilitare pulmonară din secţia clinică Recuperare Medicală Respiratorie a Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi, medici rezidenţi în specialitatea Oncologie medicală şi studenţi în ultimul an ai Secţiei de Balneo-fizio-kinetoterapie de la Facultatea de Bioinginerie Medicală a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ Iaşi.
   În cadrul întâlnirii ştiinţifice a fost evidenţiat rolul RP în managementul afecţiunilor pulmonare cronice, indicaţiile, limitele şi contraindicaţiile, beneficiile pentru pacienţii cu afecţiuni pulmonare cronice şi pentru cei supuşi intervenţiilor chirurgicale, chimio- şi radioterapiei, modalităţile de evaluare a pacienţilor pentru includerea în programul de reabilitare pulmonară, precum şi a rezultatelor pe termen scurt şi lung.
   RP reprezintă un standard de îngrijire pentru pacienţii cu boli pulmonare cronice motivaţi să participe la programul de reabilitare pentru a deveni mai activi fizic şi mai independenţi. RP este parte integrantă a managementului clinic şi a menţinerii stării de sănătate a acestor pacienţi, care rămân simptomatici şi cu afectarea semnificativă a calităţii vieţii şi a activităţilor zilnice după aplicarea tratamentului medical standard. Această intervenţie terapeutică implică o abordare multidisciplinară a pacienţilor cu funcţia respiratorie compromisă din cauza bolilor pulmonare obstructive (astm bronşic, bronşiectazii, bronşite cronice, emfizem, BPOC, fibroză chistică, sarcoidoză), restrictive (boli interstiţiale, ale peretelui toracic, neuromusculare, sindrom postpoliomielită şi anomalii ale cutiei toracice), mixte sau din cauza cancerului bronho-pulmonar stabil. În plus, RP este parte integrantă a tratamentelor pre- şi postoperatorii pentru transplant pulmonar, reducerea volumului pulmonar, sau pentru orice intervenţie chirurgicală toracică ori abdominală etc.
   Programele de RP se aplică şi afecţiunilor pulmonare în stadii avansate sau ireversibile, cât mai precoce în exacerbările bolilor pulmonare, pe termen lung, în spital, în ambulatoriu şi la domiciliu. Sunt individualizate şi realizate de o echipă de specialişti în îngrijiri de sănătate (medici, asistente medicale, exploraţionişti, balneo-fizio-kineto-terapeuţi, dieteticieni sau nutriţionişti, psihologi şi asistenţi sociali) în parteneriat cu medicul de familie, RP fiind o intervenţie multidisciplinară şi cuprinzătoare.
   Ghidurile internaţionale, care se aplică şi în ţara noastră, prevăd şi recomandă ca în programele de RP să fie incluse următoarele intervenţii terapeutice: antrenamentul fizic, strategiile respiratorii, suportul psiho-social şi nutriţional, tehnicile de conservare a energiei şi educaţia, acestea presupunând reantrenarea respiraţiei şi a tusei, antrenamentul fizic pentru musculatura respiratorie şi a extremităţilor, drenajul bronşic şi tehnicile de relaxare. Programele de RP au rolul de a îmbunătăţi calitatea vieţii prin creşterea gradului de independenţă. Reduc numărul exacerbărilor şi al spitalizărilor pe seama acutizărilor, precum şi durata acestora, cu scăderea semnificativă a costurilor.  Ameliorează în mare măsură simptomele, în special dispneea şi complicaţiile, reduc decondiţionarea musculară şi cresc capacitatea de exerciţiu. Scad anxietatea şi depresia şi îmbunătăţesc starea de bine emoţională.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe