Newsflash
Diverse

Pulsul cardiologiei europene, în prim-plan la Congresul Naţional de la Sinaia

de Dr. Cornelia PARASCHIV - nov. 2 2018
Pulsul cardiologiei europene, în prim-plan la Congresul Naţional de la Sinaia
Congresul Naţional de Cardiologie, ediţia a 57-a, a reunit la Sinaia elita cardiologiei românești și a specialităţilor conexe. Evenimentul a constituit o excelentă oportunitate pentru comunitatea medicală de a afla cele mai noi informaţii din domeniu. La eveniment au participat 29 de vorbitori din străinătate și 3.700 de medici și asistente medicale. Principalele noutăţi ale ediţiei congresului Societăţii Române de Cardiologie, condusă de prof. dr. Dragoș Vinereanu, au fost reprezentate de creșterea ponderii sesiunilor interdisciplinare, introducerea lucrărilor rapid comentate, introducerea sesiunilor de „imaging corner” și „hands on in ecocardiography”.
Potrivit dr. Tatu Chiţoiu, registrele pentru afecţiunile cardiace sunt importante în înregistrarea, analiza și transmiterea datelor atât către medici, cât și pentru autorităţi, în vederea elaborării unor politici publice adecvate. România are opt registre naţionale: RO-STEMI (infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST), RO-TEP (trombembolism pulmonar), FACS/FiA (fibrilaţia atrială), SONIC-RO (insuficienţa cardiacă), RENADA (disecţia de aortă), FERIC-RO (insuficienţa cardiacă), CARDIOGENICMP (cardiomiopatii genetice), RENCMH (cardiomiopatia hipertrofică).
Conform datelor furnizate de registrul naţional RO-STEMI, mortalitatea intraspitalicească prin infarct miocardic s-a redus în România de la 13,5% în 2009 la 8,4% în 2017. Progresele făcute în ultima perioadă prin introducerea reţelei naţionale STEMI PCI și introducerea în protocoale a unor noi linii terapeutice au dus la scăderea mortalităţii prin STEMI, ajungând, de exemplu, în spitalul Floreasca, la 4,7%. Totuși, o problemă în România rămâne prezentarea tardivă la medic a pacienţilor cu infarct miocardic acut (IMA), de multe ori la 24–48 de ore de la eveniment, dar și lipsa unor centre angioplastie coronariană percutanată de proximitate, pacienţii fiind transportaţi cu elicopterul asistat de echipă medicală, ceea ce crește costurile per caz. Un fapt alarmant rămâne și lipsa efectuării trombolizei în primele ore de la evenimentul ischemic, în 41% din cazuri fără un motiv identificat.

Bolile cardiovasculare (BCV) și diabetul – factori majori pentru demenţe
 
Principalul factor de risc corelat cu mortalitatea prin infarct înainte de 60 de ani îl constituie fumatul. În România se estimează că fumatul produce 42.000 de decese anual, 115 decese zilnic, fiind răspunzător de 90% din cancerele pulmonare și de 80% din IMA cu supradenivelare de segment ST la pacienţii sub 60 de ani.
Hipertensiunea arterială (HTA), hiperlipemia, diabetul zaharat (DZ), obezitatea și ateroscleroza sunt principalii factori care determină afectarea creierului și instalarea unor tulburări cognitive și degenerative la acest nivel. Studii recente atestă importanţa insulinei în procesele de memorare, dar și în patogeneza bolii Alzheimer, afirmă prof. dr Ovidiu Băjenaru. Administrarea insulinei a determinat creșterea procesului de evocare mnestică și a performanţelor de memorare atât la adulţii sănătoși, cât și la pacienţii cu boală Alzheimer. Indivizii cu intoleranţă la glucoză, deficit în secreţia de insulină sau DZ de tip 2 au un risc semnificativ crescut pentru dezvoltarea unor tulburări cognitive ușoare sau afecţiuni AD-type dementia. Evidenţele atestă că nu numai prevalenţa crescută a aterosclerozei din DZ este implicată în procesul de deteriorare cognitivă, ci mai ales rezistenţa la insulină, care afectează funcţiile SNC și crește riscul de boală Alzheimer prin creşterea expresiei, depozitării şi toxicităţii AbPP+Ab (Amyloid-beta protein precursor).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe