Newsflash
Diverse

Programul „înCerc” și prevenția în DZ

Programul „înCerc”  și prevenția în DZ
    În urmă cu un an a fost lansat, în municipiul Ploiești, un program de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) și a bolilor civilizației la copii, în contextul în care la nivel internațional DZ2 se extinde epidemic, afectând tot mai des și copiii, la care în ultimii ani a crescut prevalența obezității și supraponderii – factori de risc majori pentru DZ2. Județul Prahova face parte din zona cu cea mai mare prevalență a diabetului la populația adultă din România, conform studiului PREDATORR (1).
    Asociația Medicover, sprijinită de partenerii săi, implementează începând încă din 2017 un program complex de prevenție, care are drept focus depistarea riscului de dezvoltare a DZ2 și a bolilor civilizației la copiii de clasa a V-a.
    Prin intermediul programului „înCerc”, 12.000 de copii de 10–11 ani, din două orașe din România (Ploiești și Cluj-Napoca), vor fi evaluați (gratuit și noninvaziv) cu privire la riscul dezvoltării DZ2 și a bolilor civilizației. Aproximativ 3.000 dintre aceștia (cei cu risc crescut) vor participa ulterior la etapa de consiliere personalizată, derulată pe parcursul a 18 luni, de către echipe de specialiști (medici, specialiști în nutriție, activitate fizică și psihologi).
    Prezentăm rezultatele obținute de asociație și analizate de Consiliului Științific al Programului „înCerc” după primul an de activitate intensă, privind datele legate de elevii claselor a V-a din unitățile de învățământ care au aderat până în prezent la program în anul școlar 2017–2018. Au fost evaluați 84% din copiii de clasa a V-a din Ploiești (1.343 de copii din cei 1.598); 30,16% (405 copii) din cei 1.343 evaluați au fost identificați cu risc de dezvoltare a DZ2, un procent mai mare decât cel estimat inițial; 464 de copii (34,6% din elevii analizați) au prezentat surplus ponderal, astfel: 278 (20,7%) de copii au obezitate de diferite grade și 186 (13,9%) au suprapondere. S-a constatat, la momentul analizei, că 353 de copii (26,3%) au tensiune arterială crescută, necesitând supraveghere ulterioară, chiar dacă la unii dintre aceștia ar putea fi o hipertensiune de tip „halat alb”. Testul de capacitate fizică a fost efectuat la 1.269 de elevi. S-a constatat capacitate fizică normală la 291 (22,9%) de elevi, slabă la 530 (42,1%) și foarte slabă la 129 (10,1%). Întreruperea testului de capacitate fizică a fost necesară în 161 de cazuri (12,6%). Aceste date sunt îngrijorătoare, deoarece ne arată lipsa de exercițiu fizic în rândul copiilor, cu toate consecințele medicale bine cunoscute deja.
    Programul „înCerc” va continua în Ploiești, adresându-se în continuare noilor serii de elevi de clasa a V-a pe de o parte, iar pe de altă parte va continua educația terapeutică a copiilor cu risc, timp de 18 luni. Se va deschide în curând al doilea site la Cluj-Napoca, unde sperăm ca numărul de copii la risc să fie mai mic, luând în calcul prevalența mai scăzută a DZ2 în această regiune geografică, așa cum reiese din studiul PREDATORR.
    Trebuie precizat că la ora actuală nu mai este niciun dubiu că obezitatea se însoțește frecvent de DZ2, pe care îl anticipează. Se știe foarte clar că obezitatea, odată apărută, progresează permanent și poate fi stopată doar prin intervenție medicală, cât mai precoce posibil. Așa cum au remarcat, în 2016, doi mari diabetologi ai lumii, „DZ2 ar putea fi, împreună cu obezitatea, cea mai mare epidemie a unei boli cronice din istoria existenței umane” (2).
    Prevenția acestei patologii nu poate fi asigurată numai de corpul medical, ci este nevoie de sprijin și intervenție activă a întregii societăți, începând cu programe adresate gravidelor (sănătatea intrauterină va induce sănătatea viitorului copil), copiilor din grădinițe și școli, studenților și salariaților cu diverse locuri de muncă.
    Inspectoratele școlare (cele două județe incluse în program au avut parte de susținerea totală a acestora), primăriile (cu un rol major, în cele două orașe ajutorul fiind la vârf), Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății sprijină acest program. În dezvoltarea unui program național de prevenție însă, care să cuprindă întreaga țară (inclusiv mediul rural), este nevoie de implicarea Guvernului României, a tuturor ministerelor (inclusiv Ministerul Finanțelor Publice, cel al Transporturilor, Ministerul Agriculturii etc.). Toate școlile, universitățile, Academia Română, organizațiile nonguvernamentale, toate instituțiile administrative și politice, Președinția ar trebui să se implice într-un astfel de program, ale cărui costuri pot atinge sume mari, care vor fi recuperate în viitor, cunoscut find faptul că un astfel de program poate reduce cu peste 50% apariția DZ2. Toate costurile programului „înCerc” sunt suportate de Fundația Christina și Jonas af Jocknick, care investesc concomitent într-un program similar de prevenție în Polonia, dar și în cercetarea la nivel înalt, în diabet, la centrele de cercetare Karolinska din Suedia, recunoscute pentru rigoarea științifică și rezultate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe