Newsflash
Diverse

Primul nou-născut dintr-un uter transplantat laparoscopic

de Dr. Alexandra GUȚĂ - nov. 9 2018
Primul nou-născut dintr-un uter transplantat laparoscopic
Al 12-lea nou-născut după un transplant uterin este primul copil provenit dintr-un uter transplantat pe cale laparoscopică.
 
Transplantul uterin a avut loc la Galaxy CARE Laparoscopy Institute, acesta fiind spitalul la care medicul activează din 2005. Echipa a fost formată din 12 persoane. În timpul procedurii a fost utilizată ruta vaginală de exereză a rudimentelor Mulleriene, după care s-a practicat inserarea viscerului transplantat prin laparoscopie. Primele două transplanturi realizate minim invaziv au avut loc în mai 2017, durata intervenţiei fiind de nouă ore, iar al treilea transplant, efectuat un an mai târziu, a durat șase ore.
În mai 2018, în The Journal of Minimally Invasive Gynecology, a fost publicată lucrarea ,,Laparoscopic-assisted uterus retrieval from live organ donors for uterine transplant” semnată de Puntambekar et al., în care au fost descrise două transplanturi realizate în zile consecutive: o pacientă în vârstă de 21 ani cu sindrom Rokitansky și o altă pacientă cu sindrom Asherman. Donatoarele au fost chiar mamele pacientelor. Pentru realizarea intervenţiei a fost revizuită literatura de specialitate, fiind întocmit un protocol specific. Nu au fost consemnate complicaţii intraoperatorii sau postoperatorii imediate. Fiind urmărite pe o perioadă de patru luni, s-a remarcat că pacientele au avut trei cicluri menstruale regulate, prima menstruaţie având loc între 34 și 48 de zile. S-au folosit biopsii seriate ale colului uterin, la fiecare trei săptămâni, care nu au arătat semne de respingere a organului transplantat.
Transplantul uterin pe cale laparoscopică este fezabil, prezentând toate avantajele chirurgiei minim invazive: minimalizează manevrarea organului transplantat, scade morbiditatea procedurii și durerea resimţită de pacientă, care se bucură de o recuperare rapidă. De asemenea, procedura nu necesită echipamente costisitoare sau speciale.
,Al patrulea Congres al Societăţii Române de Chirurgie Minim Invazivă în Ginecologie este al treilea prilej de vizită a profesorului Puntambekar în România, primele două vizând chirurgia generală. În anul 2009, acesta a făcut parte dintr-o echipă chirurgicală în cadrul Spitalului Clinic Fundeni, București. Din cele patru lucrări expuse, ,,Laparoscopic uterine transplant” a fost prezentată în primă audiţie internaţională.   
În cadrul conferinţei, au fost explicate tehnici de chirurgie laparoscopică bazată pe anatomie. Profesorul Puntambekar consideră că, indiferent dacă intervenţia chirurgicală este realizată pe cale laparoscopică sau deschisă, ,,un chirurg care nu înţelege anatomie nu înţelege nimic. Înţelegerea anatomiei este utilă și în cazurile în care chirurgul nu este sigur, putând scădea rata complicaţiilor. În laparoscopie, chirurgul prezice următorul element anatomic. Atât nervii, cât și vasele sunt albe, nu sunt colorate ca într-un atlas”, a mai precizat prof. dr. Shailesh Puntambekar.
Medicul a subliniat necesitatea schimbării perspectivelor în ceea ce privește anatomia pelvină, observând o discrepanţă între anatomia clasică, descrisă în cărţile de anatomie, și cea laparoscopică, inadvertenţe determinate și de magnificarea din laparoscopie. Acest punct de vedere a fost susţinut și de cel de-al doilea invitat special, prof. dr. Osama Shawki (Egipt), care consideră că, fără a destinde cavităţile anatomice, anatomia a rămas aceeași. Însă modificările apărute în cadrul anatomiei laparoscopice sunt determinate de distensia provocată de insuflarea dioxidului de carbon.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe