Newsflash
Diverse

Premise ale practicii medicale

de Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ - nov. 21 2016
Premise ale practicii medicale
    Timp de trei zile (3–5 noiembrie), la Brașov, a avut loc a treisprezecea ediție a conferinței „Medicina bazată pe dovezi“. Manifestarea științifică, organizată de Societatea Română de Medicină Internă, a inclus nu mai puțin de 60 de lucrări prezentate, acoperind o plajă largă de subiecte importante pentru practica medicală.
    Prima zi a manifestării a fost alocată cursurilor preconferință, în care temele mari au vizat în principal elaborarea ghidurilor terapeutice bazate pe dovezi și insuficiența cardiacă de la medicina bazată pe dovezi la practica medicală.
   Conferința propriu-zisă a avut în program teme importante pe zona cardiologiei, gastroenterologiei, oncologiei, ultrasonografiei în gastroenterologie și oncologie, dar și mese rotunde în care s-a discutat, pe de-o parte, despre pacientul oncologic și problemele sale legate de cardiotoxicitatea tratamentelor anticanceroase, și, pe de altă parte, despre relația reciprocă inimă–creier: locul emoțiilor în inimă (dr. Adriana Gurghean), influența activității cerebrale asupra activității cardiace (prof. dr. Ion Bruckner).
    Cei interesați de cercetare și de dobândirea abilităților de a face diferența între nivelul de credibilitate a diverselor studii publicate au putut audia cursuri legate de studiile clinice, în cadrul unui simpozion moderat de dr. Laurențiu Nedelcu (Brașov) și prof. dr. Dan L. Dumitrașcu (Cluj-Napoca). S-au discutat, în această sesiune, subiecte precum: „Evaluarea efectului în studiile clinice randomizate“ (conf. dr. Cristian Băicuș), „Studiile clinice în tratamentul infecției cronice VHC: o poveste de succes“ (dr. Laurențiu Micu).
    Deși bolile frecvent întâlnite (hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, fibrilație atrială, dislipidemii) au primit, după cum se și cuvenea, „partea leului“, au fost descrise și punți spre patologii mai rare, cum ar fi boala Fabry sau tumorile stromale gastrointestinale. Reumatologia a fost și ea subiect de discuții, atât din prisma riscului cardiovascular din diverse patologii specifice acestei ramuri, cât și prin raportarea la rezultatele unor studii internaționale, precum ALIGN, MUST și EviraEAST, la care România a participat printr-un colectiv de medici aparținând mai multor centre din țară.
    Gastroenterologia a fost prezentă prin subiecte legate în primul rând de optimizarea tratamentului complicațiilor hipertensiunii portale și ipoteze noi cu privire la implicarea disbiozei hepatice în patogenia steatozei nonalcoolice. Prezentările care au abordat oncologia la interferența cu alte specialități, în special cardiologia, au pus în lumina auditoriului elemente utile, în contextul numărului tot mai mare de pacienți oncologici și al interacțiunilor tratamentului acestora.
    Capcanele tratamentului anticoagulant și elementele practice de alergologie au stat alături de subiecte incitante precum „agresivitatea – substrat, manifestări și management“, „relația reciprocă inimă-creier“ și „lectura ca formă de terapie“. Prezente au fost și exemplele de aplicații ale examinărilor imagistice precum ecografia cu contrast, ecoendoscopia și elastografia. Acestea au fost prezentate de profesorul Radu Badea și echipa sa, cu această ocazie fiind lansată și cartea „Ultrasonografia în practica clinică“, rezultat al experienței acestui colectiv.
    Per total, conferința a reușit să ofere informații de interes atât celor care se află la început de drum, cât și celor care își continuă perfecționarea, varietatea temelor și a stilului vorbitorilor făcând ca fiecare prezentare să pară o piesă de puzzle într-un tablou multicolor, dar coerent și armonios.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe