Newsflash
Diverse

Planeta Plămân, disecată la Sibiu

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - nov. 14 2014
Planeta Plămân, disecată la Sibiu
Al 23-lea congres al Societăţii Române de Pneumologie a avut loc la Sibiu în perioada 8–11 octombrie 2014  şi  a marcat o nouă pagină în istoria acestei asociaţii profesionale. Desfăşurat sub sloganul „Plămânul şi legăturile sale primejdioase“, congresul a avut un afiş care poziţiona planeta Plămân într-o constelaţie mult mai largă, alături de alte organe care gravitau mai aproape sau mai departe. Titlul nu a fost ales întâmplător: s-a încercat abordarea unei multitudini de interferenţe legate de poziţionarea plămânului în drumurile patologiilor generate de alte organe. Astfel, s-a constituit o bază de plecare a programului ştiinţific care a  generat o varietate de  propuneri de simpozioane din partea tuturor secţiunilor  şi  grupurilor de lucru ale Societăţii Române de Pneumo­logie. În cinci săli, în paralel, timp de patru zile, s-au creat premisele unei  reale competiţii pentru capacitarea interesului audienţei care a fost nevoită  să aleagă între cele 10 cursuri precongres, 25 de simpozioane majore, 70 de comunicări orale grupate în mai multe sesiuni.
Temele au acoperit prevenţia, diagnosticul precoce, tratamentul şi monitorizarea bolilor respiratorii prevalente. Deşi a fost un număr record de participanţi (970), pentru unele manifestări sălile s-au dovedit neîncăpătoare, iar pentru altele prea mari. 123 de lectori naţionali şi internaţionali au concurat la aducerea celor mai noi informaţii în domeniul unor afecţiuni de graniţă precum bolile de sistem, plămânul şi bolile cardiace, infecţiile respiratorii, pleureziile, comorbidităţile din BPOC, patologia somnului, epidemiologia cancerului pulmonar, tehnici de bronhoscopie minim invazive etc.
Şi capitolul  de cursuri precongres s-a bucurat de  interes, dacă mă gândesc la o serie de oferte precum ecografia pleurală sau cel de hands on în somnografie, unde sălile au fost pline. Au existat şi momente de interactivitate cu cazuri clinice la limita dintre specialităţi, cu forme particulare de pneumopatii interstiţiale difuze. Oferta a cuprins şi sesiuni de cancer bronhopulmonar, de somno­logie şi  de ventilaţie non-invazivă.
Ca o noutate absolută, am organizat şi simpozionul cu reprezentanţi din cinci ţări ale Europei de Est. Tradiţional, am continuat simpozioanele comune cu Societatea europeană de pneumologie (ERS) şi cele  franco-române.
Tinerii rezidenţi au avut şi ei ocazia să intre într-o competiţie cu premii, legată de modul de percepere  a unor afecţiuni cronice  prezentate în ghiduri. Participanţii  au dezbătut  şi aspecte noi din problematica tuberculozei în România, legate de  conceptul de smoke free houses, de noile paradigme în managementul cancerului bronhopulmonar şi nu numai. Nu au fost neglijate nici subiecte precum  îngrijirea persoanelor cu deficit de alfa 1 antitripsină, tehnicile de investigare imagistică şi morfologică folosite în principalele afecţiuni pleurale şi cele legate  de diagnosticul şi monitorizarea persoanelor diagnosticate cu vasculite sistemice.
În cadrul congresului, grupurile de lucru, secţiunile societăţii şi comitetul revistei de pneumologie au conturat programul pe 2015 al SRP. În paralel s-a desfăşurat şi întâlnirea secţiunii asistenţilor medicali implicaţi în managementul patologiei pulmonare care a demonstrat interesul legat de aspectele practice cotidiene ale activităţii lor. În cadrul adunării generale a SRP s-a anunţat următorul preşedinte al societăţii (pentru perioada 2016–2018), ales prin votul online: prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu.
Organizat o dată la doi ani, Congresul Naţional al SRP a punctat din plin progresele reale ale pneumologiei româneşti. Dorinţa pe care am avut-o iniţial când am ales logoul congresului a fost atinsă din plin. Planeta Plămân a gravitat pe tot parcursul congresului în sesiuni multidisciplinare, fiind disecată concurenţial de vechea şi tânăra gardă, conturându-se astfel un schimb solid de generaţii în pneumologia română. Nu în ultimul rând, activităţile noastre au fost integrate şi asimilate într-un cadru balcanic, francofon, dar şi unul mai larg european.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe