Newsflash
Diverse

Piatră de încercare pentru specialiști

de Bianca PÂNZARU - nov. 2 2018
Piatră de încercare pentru specialiști
Neuropatia diabetică, una dintre cele mai grave complicaţii ale diabetului, afectează peste două treimi din persoanele cu diabet zaharat din România, fiind principalul factor de risc pentru apariţia ulceraţiilor la nivelul picioarelor. Această afecţiune reprezintă o complicaţie frecvent întâlnită a diabetului zaharat, fiind o provocare pentru specialiști. Managementul acestei complicaţii implică provocări atât din punctul de vedere al diagnosticării, cât și din prisma îngrijirii terapeutice.
În funcţie de nivelul glicemiei, există o ierarhizare progresivă a simptomelor. De exemplu, la o glicemie de aproximativ 80 mg/dl este oprită secreţia de insulină, iar la una de sub 40 mg/dl apar semnele neuroglicopeniei manifestate prin tulburări cognitive severe și tulburări de comportament, explică dr. Cristian Guja (București) în cadrul celei de-a șasea ediţii a Congresului Naţional de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic, desfășurat recent la București.
Cu aceeași ocazie, medicul a prezentat un studiu realizat de prof. dr. Rodica Pop-Bușui (SUA), care se referă la evaluarea grosimii stratului nuclear intern la persoane cu diabet zaharat de tip 1. Concluziile studiului au arătat că există o legătură directă între un parametru de radioactivitate cu predictibilitate bună pentru glicemiile mici. Printre consecinţele acute ale hipoglicemiilor la nivel cerebral se numără scăderea puterii de concentrare și convulsiile. Simptomele de neuroglicopenie sunt dificil de identificat, fiind frecvent diagnosticate greșit, în special la persoanele vârstnice, care de multe ori nu pot descrie corect simptomatologia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe