Newsflash
Diverse

Pachetul standardizat și consumul de tutun

Pachetul standardizat și consumul de tutun
     Ziua mondială fără fumat a fost marcată și în acest an la 31 mai 2016. Pentru România această zi a căpătat o conotație particulară, dacă ne gândim că țării noastre i-au fost acordate două din cele patru premii acordate de OMS pentru Regiunea Europa cu această ocazie. Unul a fost acordat deputatei Aurelia Cristea, inițiatoarea legii pentru interzicerea fumatului în spații publice, iar altul coaliției „România Respiră“, formată din 250 de organizații nonguvernamentale, „motorul“ care a contribuit la grăbirea procesului legislativ. Proces în care două societăți au asigurat baza științifică: Societatea Română de Pneumologie și Societatea Română de Cardiologie – alături de Fundația Inimii.
     Din 1987, ziua de 31 mai este dedicată conștientizării populației globului cu privire la o măsură care poate conduce la scăderea consumului de tutun. Sloganul din acest an al zilei mondiale a fost „Un singur mesaj pe pachetul de tutun: avertismentul de sănătate!“, comunicând de fapt că prioritatea următoare din perspectiva sănătății publice este trecerea la pachetul generic care să-l înlocuiască pe cel standard. Australia, unde deja această măsură a fost instituită, a raportat contribuțiile decisive ale acestei strategii la scăderea prevalenței fumatului în rândul adolescenților. Plecând de la faptul că „o imagine ține locul a o mie de cuvinte“, pachetul generic este o măsură care vizează în special reducerea inițierii fumatului la copii și adolescenți, prin împiedicarea utilizării ambalajului pentru publicitate și promovare.
     Conform Ghidului de implementare a articolului 13 al Convenției-cadru pentru controlul tutunului, aspectul pachetelor cu produse din tutun trebuie să fie uniform: culorile pachetului să fie alb-negru sau de alte două culori contrastante; numele mărcii, versiunea și cantitatea să fie scrise folosind același tip de caractere, de aceeași culoare, iar dimensiunile maxime să fie reglementate; nu sunt permise logouri sau alte imagini decât avertismentul de sănătate; nu sunt permise reclame inscripționate pe sau atașate de pachet, în interiorul sau pe folia transparentă a acestuia ori pe produsul conținut în pachet; pe suprafețele principale ale pachetului să fie tipărite exclusiv avertismente grafice de sănătate, numele fabricantului și marcajele obligatorii prevăzute de lege; mărimea, forma și materialul pachetului să fie standardizate.
     În Australia, de exemplu, s-a constatat că măsura ambalării în noua formă a pachetului este responsabilă pentru aproximativ un sfert din scăderea prevalenței fumatului în rândul adulților între anii 2012 și 2014, de la 19,4% la 17,2%. În 2014, dintre adolescenții cu vârsta între 12 și 17 ani, 5% erau fumători zilnic, în scădere față de anii 2011 și 2008, când 7% se declarau fumători zilnic. Totodată, cheltuielile pentru produse din tutun au scăzut la sfârșitul anului 2014 cu 11% față de anul 2012.
     Prima propunere vizând introducerea ambalării standardizate a fost făcută în Noua Zeelandă, în 1989, de președintele Toxic Substance Board. În 1994, Comitetul pentru sănătate din Canada a elaborat un document complex adresat autorităților, prin care propunea adoptarea ambalării standardizate, însă Parlamentul nu a aprobat măsura.
     Prima țară care a făcut acest lucru a fost Australia, începând cu 1 decembrie 2012. Odată cu intrarea în vigoare a Directivei produselor din tutun (Directiva 2014/40/EU), Franța, Marea Britanie și Irlanda au introdus în legislația națională obligativitatea ambalării standardizate. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2017, respectiv 20 mai 2017, toate pachetele de țigări comercializate în aceste țări vor avea același aspect. Ungaria, Slovenia și Norvegia au adoptat, de asemenea, legislația necesară uniformizării aspectului pachetelor de țigări, iar Finlanda și Belgia au anunțat intenția de a adopta același tip de prevedere legislativă.
     Viitorul pachetului generic depinde de modul de implicare a celor din frontul antifumat în aceste acțiuni. Societatea Română de Pneumologie va participa și la această strategie, obiectiv pe care va încerca să-l atingă prin aceeași deschidere spre crearea de parteneriate solide. De fapt, simpozionul de la Târgu Mureș al Societății Române de Pneumologie, desfășurat în această zi aniversară sub sloganul „Impactul legislației asupra renunțării la fumat“, a marcat progresele și așteptările după introducerea legii noi antifumat, consfințind succesul unui parteneriat puternic și conturând modalitățile de susținere a pachetului generic pe viitor și la noi în țară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe