Newsflash
Diverse

Oftalmologia, amputațiile și bacteriofagii în dermatologie

de Dr. Cornelia Maria GLODEANU - mai 31 2016
Oftalmologia, amputațiile și bacteriofagii în dermatologie

     Primăvara a adus la Iași o serie de manifestări științifice printre care s-a numărat și cea de-a cincea ediție a manifestării cu participare internațională „Primăvara dermatologică ieșeană“ (PDI). PDI este o școală de dermatologie, unde participanții, în special cei mai tineri – studenți și rezidenți, au ocazia să audieze conferințe susținute de lectori de renume, dar și să își susțină propriile prezentări.

 
 
 
 
 

Toate animozitățile trec în plan secund

 

     Școala dermatologică își propune atât continuarea tradiției, cât și îmbunătățirea, modernizarea și rafinarea a ceea ce există în dermatologie la momentul actual. „Prin PDI nu ne-am îndepărtat niciodată de tradiție, dar în același timp suntem deschiși spre tot ce înseamnă nou, școală occidentală, școală americană, anglo-saxonă și francofonă, de unde preluăm modelul“, mărturisește conf. dr. Daciana Brănișteanu, în deschiderea evenimentului. Cei care au dat naștere acestei manifestări au încercat să-i găsească și studentului un loc în programul științific.
     Tema PDI din acest an este „Dermatologia la interfață cu alte specialități“. Multidisciplinaritatea este importantă, în contextul în care un pacient nu se prezintă, de obicei, la medic, cu o simplă patologie, ci cu o paletă variată de afecțiuni. Astfel, colaborarea între medici este esențială celui care solicită ajutorul. Conf. dr. Daciana Brănișteanu, promotoarea acestui eveniment, menționează cu plăcere că acest scop pare deja atins, în dermatologie. Toate animozitățile ce pot exista uneori între medici trec pe plan secund când este nevoie de a pune în practică ceea ce medicul este învățat să facă – să trateze și să vindece.

 

Să nu uităm studenții

 

     Conferințele s-au desfășurat într-un cadru fastuos, unde lectorii din țară și din străinătate au împărtășit experiențele lor și provocările prin care au trecut de-a lungul practicii clinice. Impresia pe care o lăsăm străinilor din comunitatea medicală este una foarte puternică. „Vreau să schimbăm imaginea pe care străinii o au despre România, în general. Vreau să le arătăm că există și români care își doresc să practice medicina în țară și să ridice școala românească de medicină la standarde europene“, mărturisește conf. dr. Daciana Brănișteanu.
     Un element nou al manifestării a fost prezența puternică a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iași în cadrul evenimentului, atât prin reprezentații conducerii UMF, cât și prin participarea studenților.
     Lectorii au susținut prezentări interesante, care au stârnit interesul multor studenți prezenți în sală. Deși nu am studiat încă dermatologia, în cunoștințele noastre, ale studenților, au apărut noțiuni noi peste care se vor așeza cu mult mai mare ușurință informațiile viitoare. În plus, am văzut cum arată prezentările și care este postura unui medic la un congres științific. Am înțeles cum trebuie făcută o prezentare astfel încât auditoriul să rămână cu un minimum de informație despre subiectul abordat.

 

Bacteriofagii – terapii alternative în dermatologie

 

     La „Primăvara dermatologică ieșeană“ s-au prezentat în special aspecte practice în dermatologie. Am aflat, astfel, despre alternative de tratament în infecții, utile mai ales în aceste timpuri când rezistența la antibiotice este în continuă creștere. Cel care a vorbit despre acest subiect a fost prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Colentina, președinte al Comisiei de boli infecțioase și Comisiei naționale de luptă anti-SIDA. Lucrarea sa, „Bacteriofagii în terapia alternativă a infecțiilor cutanate și de țesuturi moi exteriorizate“, aduce în atenția practicii medicale posibilitatea utilizării unor soluții atipice ca ultimă alternativă în infecții, după eșecul terapiilor uzuale. Dacă utilizarea sistemică a bacteriofagilor deocamdată pune o serie de probleme legate de modalitatea de administrare și, respectiv, de siguranță, utilizarea lor pe cale directă – la nivel cutanat – poate fi relativ ușor efectuată, fără să pună niciun fel de problemă de siguranță terapeutică.
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel și conf. dr. Daciana Brănișteanu


     Efectul acestei terapii a fost demonstrat și în cazul unei paciente ce s-a prezentat cu o celulită necrozantă cu interesare de țesturi moi profunde, asociată materialului protetic (pentru fibrosarcomul spinal T10-L1 rezolvat chirurgical și după patru ședințe de radioterapie, la vârsta de 1 an). Ținând cont de faptul că agentul bacterian responsabil era un stafilococ auriu cu multiple gene de rezistență, iar pacienta era polialergică la antibiotice, s-a recurs la identificarea unui bacteriofag specific, cu scopul de a-l putea utiliza în aplicații locale. În urma identificării lui și a unei terapii de trei luni, vindecarea microbiologică a fost obținută. Faptul că evoluția postoperatorie a fost favorabilă, grefa cutanată fiind viabilă și fără nicio urmă de suprainfecție bacteriană la șase luni de la intervenție, demonstrează importanța cunoașterii acestei alternative de terapie în cazul infecțiilor de piele și țesuturi moi.

 

Dermatologii pot opri amputațiile

 

     Conf. dr. Michel R. Perrin, fost președinte al Societății franceze de chirurgie vasculară și președinte fondator al Forumului venos european, a prezentat lucrarea „Este compresia medicală un panaceu în prevenirea sindromului posttrombotic după tromboza venoasă profundă proximală?“. Conf. Perrin a analizat diferite studii de control randomizate, în care s-a utilizat compresia, versus lipsa acesteia sau compresia placebo, pentru a preveni sindromul posttrombotic după tromboza venoasă profundă. Compresia medicală nu previne acest sindrom.
     Dr. Niazi Khusrow, președinte de onoare al „Primăverii dermatologice ieșene“, director al Departamentului de intervenții vasculare periferice, de la Universitatea Emory, Atlanta, Georgia, SUA, a vorbit despre faptul că „Dermatologii pot opri amputațiile“. Un exemplu al muncii în echipă între specialitățile medicale este revelat de prezentarea sa. Statisticile spun că cea mai frecventă cauză non-traumatică de amputații la nivelul membrului inferior este de origine vasculară. De-a lungul ultimilor ani, cu un tratament agresiv endovascular al arteriopatiei obliterante a membrelor inferioare, numărul de amputații a scăzut. Totuși, pentru ca impactul să fie mai mare, este necesar să identificăm pacienții cu risc crescut, în așa fel încât boala lor să fie diagnosticată și tratată înainte ca amputația să fie iminentă. De aceea, e important ca un doctor de orice altă specialitate să fie atent la pacientul pe care îl are în față și din perspectiva factorilor de risc pentru insuficiența arterială, precum diabetul, insuficiența renală cronică, tabagismul sau vârsta înaintată. Claudicația clasică nu apare mereu, menționează medicul, iar pentru a identifica acești pacienți se utilizează frecvent indicele gleznă-braț. Menținerea unei atenții sporite asupra semnelor clinice și utilizarea unui Doppler venos pot fi de real folos în astfel de situații.
Conf. dr. Daciana Brănișteanu, prof. dr. Martine Vigan, conf. dr. Michel R. Perrin, prof. dr. Mario Marchetti și dr. Niazi Khusrow

 

 

Dermatita atopică se poate transforma

 

     Prof. dr. Martine Vigan, membră a Grupului de studiu și cercetare în dermato-alergologie (GERDA) și fondatoare a rețelei de vigilență în dermato-alergologie (REVIDAL GERDA) a discutat despre o temă importantă, mai ales pentru părinții tineri, având titlul „Testarea cutanată patch la copii. De ce, când și cum trebuie să îi testăm?“. Copiii reprezintă o populație neomogenă pentru testarea patch. Dermatita atopică este frecventă la copiii mai mici, dar ei nu sunt testați, deoarece afecțiunea este văzută doar ca atopică. Însă lectorul a dorit să atragă atenția că această patologie are șanse egale sau chiar mai mari de a se transforma în dermatită alergică de contact decât la adulți, subliniind importanța realizării de testări cutanate patch la ambele categorii de vârstă menționate anterior.
     O altă conferință interesantă a fost susținută de conf. dr. Camelia Bogdanici – „Neuroplasticitatea în oftalmologie“. Dr. Bogdanici a prezentat o terapie nouă, non-invazivă de îmbunătățire a vederii, prin care creierul este antrenat să clarifice imaginea primită, numită „Neurovision“. Tratamentul este unul aparte: este efectuat acasă de către pacient, care stă în fața unui monitor al computerului, unde i se prezintă o serie de imagini vizuale (testele Gabor). Un soft îi permite și medicului curant să verifice dacă pacientul a realizat sau nu ședințele respective. Principala indicație pentru Neurovision este ambliopia, în special ambliopia strabică sau anizometropică. Alte indicații ale tehnicii pot fi: îmbunătățirea vederii după operația de cataractă sau după operația cu laser pentru reducerea dioptriilor, îmbunătățirea vederii pacienților cu nistagmus și chiar pentru o vedere mai bună fără ochelari la pacienții cu dioptrii mici. Se consideră că la finalul tratamentului există o îmbunătățire a acuității vizuale în medie cu două-trei linii și, foarte important, vederea rămâne stabilă pe termen lung, recurența ambliopiei fiind rară. De asemenea, crește semnificativ sensibilitatea la contrast și se îmbunătățește vederea binoculară. Totuși, principalul dezavantaj al acestui tratament este reprezentat de costurile mai ridicate, care descurajează, de obicei, pacientul.

 

Un eveniment cultural

 

     Activitățile culturale ale acestei ediții au fost extrem de variate și au încercat să se adreseze tuturor categoriilor de vârstă. Au existat două momente de muzică clasică, primul din ele înfățișând debutul la o întrunire medicală a sopranei Romina Ibănescu și a mezzosopranei Sorana Nastasiu, alături de pianiasta Ana Maria Sneider. Cel de-al doilea moment a fost reprezentat de „Vestitorii primăverii“, juniorii Operei Române din Iași, printre care s-au aflat și copiii conf. dr. Daciana Brănișteanu. Nici la cina festivă nu au lipsit momentele emoționante. „The Vocals“, cu un repertoriu foarte bine ales și o ținută impecabilă, au sensibilizat și lectorii din străinătate, demonstrându-le că românii sunt iubitori de cultură.
     În plus, a fost lansată cartea „Noi frontiere în dermatologie“, sub redacția conf. dr. Daciana Brănișteanu. Volumul este rezultatul efortului colectiv al lectorilor prezenți la PDI, care au hotărât să creeze un instrument suplimentar pentru această școală. Este un manual de luat acasă, pentru cei care au fost prezenți în sală și care își doresc să aprofundeze anumite teme în mod particular.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe