Newsflash
Diverse

O cincime din populaţie suferă de ficat gras nonalcoolic

de Cristina GHIOCA - nov. 9 2018
O cincime din populaţie  suferă de ficat gras nonalcoolic
Boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD) cuprinde întreg spectrul de afecţiuni secundare încărcării grase a ficatului la pacienţii fără consum semnificativ de alcool (30 de grame pe zi la bărbaţi și 20 de grame la femei), după cum a explicat dr. Andrei Carabelea (Brăila). Adesea, ea se asociază cu factori de risc metabolic, precum obezitate, diabet zaharat, dislipidemie. Potrivit statisticilor, în medie, 20% din populaţia generală suferă de această afecţiune, 7% din persoanele afectate fiind normoponderale, îndeosebi femei tinere, cu transamniaze normale. Factorii de mediu care cresc riscul apariţiei NAFLD sunt, între alţii, dieta hipercalorică, consumul excesiv de grăsimi saturate, al băuturilor cu adaos de zahăr sau sedentarismul. Evaluarea iniţială a pacientului trebuie să excludă cauzele de încărcare grasă secundară hepatică a unei etiologii asociate de boală hepatică cronică, precum hepatita cronică virală, boala Wilson sau hepatita autoimună.
    În cazul persoanelor cu sindrom metabolic sau obezitate, se recomandă screeningul pentru NAFLD, prin transamniaze sau ecografie. La pacienţii cu risc crescut pentru dezvoltarea afecţiunii (vârsta peste 40 de ani, cu diabet sau sindrom metabolic) trebuie avută în vedere afectarea hepatică avansată. Testările de screening utilizate în această afecţiune sunt de două feluri: invazive (biopsia hepatică) și noninvazive (APRI). Acestea din urmă urmăresc să identifice riscul NAFLD la persoanele cu sindrom metabolic, să evidenţieze bolnavii cu prognostic nefavorabil, să monitorizeze progresia pacienţilor și să prezică răspunsul la tratament.
    Tratamentul NAFLD presupune modificarea stilului de viaţă prin scăderea în greutate și practicarea sportului; tratarea patologiilor asociate și administrarea unor medicamente hepatoprotectoare, dar nu a celor cu statut de supliment alimentar. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe