Newsflash
Diverse

Neurochirurgia la capătul lumii

Neurochirurgia la capătul lumii
     Prof. dr. Takanori Fukushima este o personalitate internațională, un adevărat globetrotter al neurochirurgiei. Este profesor de neurochirurgie în North Carolina și un neurochirurg cu o activitate impresionantă: peste 23.000 de operații. Anul acesta a organizat un periplu de conferințe în Japonia și China. A invitat un grup de conferențiari cunoscuți din Europa, Japonia și America. Am fost unul din cei trei profesori europeni invitați – alături de cei din Germania și Suedia. De asemenea, au mai participat și doi profesori din Statele Unite ale Americii și conferențiari din Japonia și China.
     Șirul sesiunilor științifice a avut loc în centre spitalicești recunoscute pentru performanța lor, iar auditoriul a fost de fiecare dată de peste 200 de persoane. În mare parte, publicul era format din medici specialiști neurochirurgi, dar au participat și medici rezidenți și absolvenți ai facultății de medicină, somități medicale din Japonia și China, dar și asistente medicale și infirmiere. Subiectele au fost stabilite din timp și au fost trimise participanților cu trei luni înainte de manifestările științifice. Au fost abordate noțiuni de bază ale neurochirurgiei, s-a făcut descrierea anumitor procedee reprezentând avantaje, dezavantaje și mai ales rezultatele imediate și tardive ale acestor intervenții.
     Profesorii invitați au fost rugați să prezinte în cadrul sesiunilor propria experiență din clinica în care își desfășoară activitatea, fără niciun fel de cosmetizare și să pună accent pe dificultățile întâlnite în practica de zi cu zi.
     Primele sesiuni s-au desfășurat la Fukuoka, pe insula Kyushu. Orașul Fukuoka are un centru universitar foarte bine organizat. Ca o comparație, putem considera că Japonia este de cinci ori mai organizată ca Germania. Din multe puncte de vedere, inclusiv din cel al neurochirurgiei, aproape atinge perfecțiunea. Am avut ocazia să vizităm și blocul operator, pentru că în timpul programului științific prof. dr. Takanori Fukushima își desfășura și activitatea din blocul operator, uneori chiar transmițând live intervenția chirurgicală sau arătându-ne rezultatul final.
     La nivel  mondial, în momentul de față, există aproximativ 33.000 de specialiști neurochirurgi, fără date din Asia Centrală sau Rusia, care nu raportează toți neurochirurgii. Din cei 33.000, opt mii sunt doar în Japonia, iar din acest motiv, nu toți practică. Jumătate din aceștia lucrează în partea clinică, iar cealaltă jumătate lucrează în cercetare sau chirurgie robotică. Datorită acestei organizări excepționale, japonezii sunt în topul neurochirurgiei mondiale, peste Statele Unite ale Americii sau Germania.
     După centrul de la Fukuoka, următoarele centre universitare vizitate au fost cele din Kochi, de pe insula Shikoku, urmate de Kyoto și Tokyo.
    După ce am vizitat centrele universitare din Japonia, am continuat cu cele din China. Prima oprire a fost la Shanghai, un oraș imens, locuit de aproximativ 22 de milioane de oameni, acoperit de un smog infernal. Un oraș spectaculos, unde am vizitat un „spital de stat” extrem de bine organizat și foarte curat. În urmă cu 25 de ani, spitalul avea doar o aripă veche de șapte-opt etaje, în prezent aceasta fiind înlocuită cu o aripă nouă, de 21 de etaje. Spitalul se află într-o continuă dezvoltare, urmând a fi adăugată încă o aripă, de 30 de etaje. În acest spital s-au desfășurat două conferințe, dar de această dată nu am putut urmări nicio intervenție chirurgicală.
     În Europa există centre de excepție în neurochirurgie, cum este International Neuroscience Institute din Hanovra, INI Center, dedicat doar acestor probleme medicale, dar este un centru privat, spre deosebire de centrele vizitate în Asia, care aparțineau în întregime statului. Japonia și China caută să domine la nivel mondial în ceea ce privește neurochirurgia și neuroștiința. În centrele specializate din aceste două țări se desfășoară un proces continuu de cercetare științifică, perfecționare și achiziție de aparatură din ce în ce mai performantă.
     În domeniul neuroștiințelor, țara noastră se află pe o pantă ascendentă. Există cinci-șase mari orașe din România cu dotare bună și din ce în ce mai bună și cu  performanțe neurochirurgicale recunoscute în întreaga lume: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara sau Târgu Mureș. În 1990, în țară existau doar trei computer-tomografe, iar în prezent numărul lor a ajuns în jurul a trei sute. De asemenea, s-a îmbunătățit și dotarea blocurilor operatorii.
    Mi-am permis, cu acordul președintelui Societății Române de Neurochirurgie, să invit la congresul societății care  va avea loc anul acesta, în septembrie, la Cluj-Napoca, pe colegii care au participat la manifestările științifice din China și Japonia. Drept urmare, prof. dr. H. Shimomoto din Fukuoka și-a confirmat participarea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe