Newsflash
Diverse

Managementul modern al adicțiilor

de Dr. Florina Constantinescu - mai 18 2018
Managementul modern  al adicțiilor
    În România, peste două milioane de persoane consumă alcool în exces, țara noastră ocupând locul cinci în lume în ceea ce privește dependența de alcool. În plus, 70% din cazurile de violență în familie și aproape jumătate din crime sunt cauzate de consumul excesiv de alcool.
    Pornind de la aceste date alarmante, în perioada 20–22 aprilie a avut loc, la Iași, prima ediție a Conferinței naționale cu participare internațională „No Addict – Abordarea transdisciplinară a adicțiilor”. Scopul manifestării este de a populariza în rândul medicilor de toate specialitățile și al altor persoane interesate faptul că există metode moderne și eficiente pentru a controla adicțiile.
    Formatul conferinței a fost unul dinamic, interactiv și a cuprins sesiuni de actualizare a cunoștințelor în ceea ce privește metodele și terapiile în adicții. Au fost și cursuri preconferință, workshopuri cu demonstrații practice, role-play sau cursuri demonstrative.

Abordarea adicțiilor vechi și noi

    Conferința a reunit peste 100 de participanți, specialiști din domenii și specializări medicale diferite, inclusiv din domenii conexe, precum psihologia, psihoterapia și asistența socială. Scopul ei a fost și acela de a contura o imagine complexă asupra nevoii de intervenție în adicții și a nevoii de formare a unei rețele de profesioniști care să colaboreze în folosul persoanei dependente. Printre invitații speciali s-au numărat profesorul Francesco Piani (Italia), președintele Școlii europene de alcoologie, și Helge Kolstad (Norvegia), președintele Asociației mondiale a cluburilor alcoolicilor aflați în tratament.
    Agenda a cuprins prezentări și dezbateri dedicate atât celor mai frecvente adicții, conform statisticilor mondiale (pentru alcool, droguri, jocuri de noroc, tutun, internet, pornografie), cât și unor adicții moderne, incluse în statisticile oficiale (adicția de tehnologie și sindromul „Selfie”, adicția alimentară, de medicamente, pentru opioide în îngrijirile paliative).
    Au prezentat lucrări profesioniști din specialități precum: medicină internă (s-a discutat despre efectele adicției la fumat în bolile cardiovasculare, aspecte practice în managementul patologiei alcool-induse, aderența la tratament în bolile cronice), ginecologie (despre consecințele tabagismului la femeie, sindromul Burnout la medicii ginecologi din România), neurologie (lucrări privind neuroplasticitatea și adicțiile, neurobiologia adicțiilor), îngrijiri paliative (despre adicția la opioide în practica îngrijirii paliative).
    În urmă cu opt ani, în România a fost lansată prima aplicație mobilă românească pentru prevenirea și tratamentul abuzului și dependenței de alcool, numită Alcohelp, realizată de Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT). Despre aceasta a vorbit dr. Eugen Hriscu, care a prezentat-o ca pe o metodă modernă de a aborda dependența de alcool. Principalul ei rol este de a informa și a acorda sprijin psihologic persoanelor dependente de alcool și apropiaților acestora. Potrivit doctorului Hriscu, este vorba de o aplicație realizată integral de specialiști români, prin care se poate monitoriza propriul consum de alcool și, ulterior, se poate raporta la un obiectiv personal de consum stabilit. Aplicația are capacitatea de a evalua impactul pe care actualul consum de alcool îl are asupra sănătății consumatorului și pune la dispoziția acestuia o serie de instrumente mobile care să-l ajute în momentele dificile. Totodată, această aplicație face legătura cu o platformă electronică, precum și cu o linie telefonică de asistență. Serviciul de consiliere telefonică este confidențial.

Tehnici de prevenire a recăderilor

    Tehnicile de mindfulness s-au dovedit utile în prevenirea recăderilor depresive sau în reducerea disconfortului creat de anxietate. În prezent, această tehnică este folosită și pentru abordarea fenomenului adictiv. Teza fundamentală a acestei abordări este ca prin conștientizarea intenției de consum sau a mecanismelor comportamentale de consum să se producă, încetul cu încetul, o slăbire a asocierilor care susțin consumul și o mai bună gestionare a momentelor de craving (de dorință, de poftă). Conf. dr. Mugur Ciumăgeanu, psiholog clinician, a susținut workshopul „Mindfulness & craving, despre compasiune și intenție în abordarea fenomenului adictiv”.
    Conferința de la Iași a fost organizată de Bridging Eastern and Western Psychiatry România, din echipa de organizare făcând parte dr. Ovidiu Alexinschi, dr. Marcel-Alexandru Găină, psih. Cristina Nedelcu și dr. Nicoleta Bobuțanu. Dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași și coordonatorul de programe în cadrul Asociației Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare „Don Orione” (ACAR), a prezentat rezultatele celor 14 ani de când există această asociație. Potrivit acestuia, în prezent există în România 15 cluburi ale alcoolicilor în recuperare atât în mediul rural, cât și în cel urban. În aceste cluburi au fost integrate peste 1.000 de familii cu probleme legate de consumul de alcool, s-au evaluat, în Centrele rezidențiale de recuperare în alcoolism din Iași și din Roman, peste 600 de bărbați și 30 de femei cu probleme privind alcoolul și peste 2.000 de persoane au fost informate/consiliate prin intermediul diferitelor proiecte: „Luptă-te cu tentațiile, nu cu ceilalți”, „Sunt un tânăr responsabil”.
    Pauzele dintre sesiuni nu au fost unele obișnuite, grație acțiunii intitulate „Biblioteca vie”, o bibliotecă alcătuită nu din cărți, ci din oameni. Este vorba de oameni beneficiari ai programelor ACAR, care au avut curajul să povestească despre propria experiență în lupta cu alcoolul. Astfel, ei s-au constituit în modele de urmat pentru atâția oameni care se confruntă cu această dependență. „Cred că pentru mine s-a făcut destul și acum este rândul meu să fac ceva pentru mine și familia mea, rezolvându-mi problemele cu demnitate și sinceritate, fără a mă ascunde sau a fugi în spatele alcoolului”, a povestit unul dintre ei.
    Cu aceeași ocazie, s-a lansat colecția editorială „No Addict”, ce aparține dr. Ovidiu Alexinschi, primul titlu din această colecție fiind „Metoda T.I.M.P. – Ghid neconvențional în probleme legate de alcool”. Prin intermediul acestui ghid, autorul prezintă pașii care trebuie urmați pentru gestionarea adicției de alcool, întregul parcurs al schimbării stilului de viață fiind circumscris în… timp: Trezirea, Inițiativa schimbării, Menținerea, Prevenirea recăderii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe