Newsflash
Diverse

Inhibitorii de aminopeptidază, o nouă clasă de medicamente antihipertensive

de Dr. Camelia Cristina DIACONU - iul. 20 2016
Inhibitorii de aminopeptidază, o nouă clasă de medicamente antihipertensive
     Recent, la Paris, a avut loc Congresul Societății europene de hipertensiune arterială (ESH). Președinții manifestării științifice au fost prof. dr. Xavier Jeunemaitre (Franța) și prof. dr. Enrico Agabiti Rosei (Italia). Programul științific a inclus sesiuni de cercetare, postere, conferințe „state of the art“, sesiuni plenare, workshopuri, sesiuni de întâlnire cu experții, prezentări de cazuri clinice, dar și sesiuni de training în noile tehnici de determinare a valorilor tensiunii arteriale și riscului cardiovascular. De asemenea, în program au fost incluse unele sesiuni comune ale ESH cu o serie de societăți științifice naționale.
     O atenție particulară a fost acordată noilor tehnologii și dispozitive de măsurare a tensiunii arteriale. Prof. dr. Enrico Agabiti Rosei, președintele ESH, a susținut conferința „Consecințele fiziopatologice și clinice ale remodelării arterelor mici“.
     Actualmente, în cadrul Societății europene de hipertensiune arterială funcționează 12 grupuri de lucru pentru studiul experimental și clinic al diverselor subdomenii din cercetările în hipertensiunea arterială: grupul de lucru de hipertensiune arterială la copii și adolescenți, de monitorizare a tensiunii arteriale și variabilitate cardiovasculară, de hipertensiune endocrină, de hipertensiune și creier, de hipertensiune și rinichi, de hipertensiune și disfuncție sexuală, de tratament intervențional al hipertensiunii arteriale, de hipertensiune, tromboză și aritmii etc. Fiecare grup a organizat în cadrul congresului propriile sesiuni de comunicări științifice. Diversitatea acestor grupuri de lucru reflectă complexitatea cercetărilor actuale în domeniul hipertensiunii arteriale.
     În cadrul congresului a existat și o sesiune comună a țărilor balcanice, în cadrul căreia au fost prezentate date din activitatea centrelor de excelență în cercetarea hipertensiunii arteriale. Prof. dr. Maria Dorobanțu (România) a prezentat rezultatele preliminare ale studiului SEPHAR III, referitor la prevalența hipertensiunii arteriale în România.
     O serie de sesiuni au fost dedicate optimizării managementului hipertensiunii arteriale prin tehnologia informației și comunicării, fiind prezentate aplicațiile pentru smartphone-uri ale ESH. Îmbunătățirea aderenței la tratamentul antihipertensiv rămâne un deziderat. Monitorizarea electronică a tensiunii arteriale și măsurarea nivelului plasmatic sau urinar al medicamentelor reprezintă mijloacele de evaluare a aderenței la tratament.
     La congres s-a discutat și despre rolul denervării renale în controlul hipertensiunii arteriale, despre siguranța, eficacitatea și cost-eficiența ultimelor tehnologii de denervare renală. În sesiunea „Hot topics in hypertension“ au fost prezentate ghidurile ESH pentru copii și adolescenți, ghidurile Societății europene de cardiologie pentru factorii de risc cardiovascular, semnificația alurii ventriculare ca factor de risc cardiovascular și raportul beneficiu/efecte secundare ale tratamentului antihipertensiv. A fost reiterată necesitatea individualizării tratamentului antihipertensiv în funcție de profilul de risc și comorbidități.
     Un minisimpozion a fost dedicat utilității indexului Cardio-Ankle Vascular Index (CAVI) în practică, acesta putând fi folosit pentru stratificarea riscului cardiovascular. Tensiunea arterială nocturnă ar putea fi măsurată continuu și neinvaziv utilizând indexul Pulse Transit Time (PTT).
     Funcția endotelială și testarea rigidității arteriale au fost subiecte abordate în cadrul mai multor simpozioane, în care au fost prezentate noi dispozitive pentru evaluarea statusului hemodinamic, tensiunii arteriale centrale și rigidității arteriale în condiții de ambulator, timp de 24 ore. Aceste dispozitive permit analiza undei pulsului prin metoda oscilometrică de măsurare a tensiunii arteriale timp de 24 de ore. Velocitatea undei pulsului este cel mai bun marker pentru evaluarea afectării organelor țintă în hipertensiunea arterială, dispozitivul pOpmetre prezentat la Paris fiind un instrument noninvaziv și portabil de măsurare a velocității undei pulsului.
     La evenimentul din Paris au fost prezentate și rezultatele finale sau preliminare ale celor mai importante studii clinice în domeniul hipertensiunii arteriale: studiul DENER-HTN (24 hours blood pressure monitoring to predict and assess impact of renal denervation), studiul LIFE (Impact of achieved systolic blood pressure on renal function in hypertensive patients) și studiul SLEPT (Sleep to lower elevated blood pressure).
     O clasă nouă de medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale la bolnavii cu insuficiență cardiacă este reprezentată de inhibitorii de aminopeptidază A cerebrală (BAPAIS), care inhibă activitatea sistemului renină-angiotensină cerebral. Sindromul de apnee în somn este o comorbiditate importantă a pacienților cu hipertensiune arterială, în special a celor cu hipertensiune rezistentă la tratament, acesta constituind tema unei sesiuni în care s-a discutat despre rolul presiunii pozitive continue în căile aeriene (CPAP) în controlul valorilor tensionale. S-a vorbit și despre rigiditatea arterială, utilitatea studiilor de poligrafie ventilatorie la hipertensivi, modificările factorilor coagulării la pacienții cu sindrom de apnee în somn de tip obstructiv și hipertensiune arterială. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe