Newsflash
Diverse

Influența tratamentului medicamentos

de Prof. dr. Ileana COJOCARU - ian. 11 2016
Influența tratamentului medicamentos
     Încadrată în suita evenimentelor ce au marcat zilele UMF „Gr. T. Popa“ Iași, cea de-a XXIV-a ediție a „Zilelor medicamentului“ s-a desfășurat între 3 și 4 decembrie, având ca temă principală „Medicamentul de la idee la clinică“. Dacă prima ediție a acestei manifestări a avut loc în urmă cu 23 de ani, la inițiativa cercetătorilor Laboratorului central de testare a medicamentului din cadrul universității ieșene, la următoarele ediții au contribuit dezvoltarea Centrului de studiu și terapie a durerii (2001), a Asociației de algeziologie din România (2002), a Centrului de excelență în domeniul fiziofarmacologiei (2005), a Platformei de cercetări în domeniul durerii oncologice și nononcologice (2007), precum și a înființării departamentului de Farmacologie translațională în cadrul Fundației „Gr. T. Popa“ Iași (2010).
     Desfășurat sub egida Facultății de Farmacie (decan prof. dr. Monica Hăncianu), a Asociației de algeziologie din România (prof. dr. Ostin C. Mungiu) și a filialei ieșene a Societății de Științe Farmaceutice (prof. dr. Ileana Cojocaru), evenimentul a reunit numeroși tineri cercetători, farmaciști, chimiști, biologi și medici care au prezentat rezultatele obținute de colectivele de cercetare din care fac parte.
     Prof. dr. Ostin C. Mungiu, copreședintele evenimentului, a evocat reușitele edițiilor anterioare la care și-au adus contribuția cercetători prestigioși din SUA, Franța, Germania, Israel și a subliniat că ediția din acest an este una „de tranziție“, organizarea fiind preluată, de la Facultatea de Medicină, de cea de Farmacie, cu scopul de a reuni eforturile tuturor celor care contribuie la dezvoltarea medicamentului. Conferința „Enigme medico-farmaceutice“ a adus în atenția publicului controversele legate de moartea împăratului Napoleon I, fiind subliniată importanța interacțiunilor medicamentoase sau dintre alimente și medicamente, uneori generatoare de reacții adverse fatale. Prezentarea dr. Mungiu a fost deosebit de bine documentată și a suscitat un viu interes din partea auditoriului.
Prof. dr. Ostin C. Mungiu
 
     Sub semnul cercetării translaționale au fost situate mai multe comunicări, precum „Măsurarea deformabilității eritrocitare în diferite condiții prin metode optice“ (Diana Lăcatușu, Mihaela Baican, Florina Crivoi), „Studii in vivo/in vitro privind eliberarea clorhidratului de amiodaronă din comprimate matriceale hidrofile“ (Andreea Crețeanu, Cristina Ghiciuc, Gladiola Țântaru, Iuliana Popovici, Lăcrămioara Ochiuz) și „Noi matrici polimerice cu potențială utilizare terapeutică“ (Andreea Pânzariu, Cornelia Vasile, Nicolae Ghețu, Dragoș Pieptu, Draga-Irina Căruntu, Simona Giuscă, Lenuța Profire). Discuțiile care au însoțit aceste comunicări au ilustrat necesitatea stabilirii unor soluții optime care să permită o mai bună și mai rapidă absorbție a substanțelor active, precum și acoperirea terapeutică eficientă a suprafețelor tegumentare arse.
     Subiectul antioxidanților a fost abordat în mai multe comunicări orale: „Evaluarea potențialului antioxidant al unor derivați de acid ferulic“ (Maria Drăgan, Cătălina Stan, Andreea Pânzariu, Lenuța Profire) și „Screeningul acțiunii antioxidante și antitumorale a unor alge cu habitat în Marea Neagră“ (Adriana Trifan, Ana Clara Aprotosoaie, Oana Cioancă, Alexandru Vasincu, Ioana Mirela Vasincu, Anca Miron). A fost subliniată necesitatea unei distincții clare între efectul demonstrat științific al antioxidanților și reclama necorespunzătoare de pe unele posturi de televiziune, care promovează preparate obscure, fără studii clinice controlate, despre care se afirmă cu ușurință că sunt antioxidante, imunostimulatoare sau antitumorale.
     Mai multe comunicări au avut ca temă evaluarea agenților farmacologici potențial medicamentoși în diferite etape, cum ar fi cercetarea genotoxicității sau a biodisponibilității. În acest context a fost evidențiată necesitatea înființării unei biobaze a universității – o problemă de primă necesitate pentru cercetători, dar a cărei rezolvare trenează de decenii la UMF Iași.
     Colectivul prof. dr. Rodica Cuciureanu a prezentat mai multe comunicări din domeniul chimiei alimentare, iar cercetătorii din domeniul farmacognoziei au abordat efectele farmacodinamice ale unor extracte de Pelargonium (C. Iancu, C. Gaiddon, G. Mellitzer, P. Abreu, C. Mircea, O. Cioancă, M. Hăncianu) sau din specia Glinus oppositifolius (Alexandru Vasincu, Berit S. Paulsen, Drissa Diallo, Cristina Charalambous, Andreas I. Constatinou, Veronica Bild, Anca Miron). Pentru a valorifica aceste rezultate preliminare este necesară o preluare a finanțării cercetărilor de către industria farmaceutică, deoarece este cunoscut faptul că dezvoltarea unui medicament este consumatoare de mari resurse financiare.
     Conf. dr. Bogdan Hagiu de la Universitatea „Al. I. Cuza“ Iași ne-a oferit un moment inedit prin conferința „Frumusețe și performanță – interferențe farmaceutice“. Cu o bogată și elocventă iconografie, autorul a prezentat cum medicamentele cu indicații bine stabilite, aflate pe rafturile farmaciilor, sunt utilizate ilicit pentru obținerea unor performanțe sportive sau pentru creșterea exagerată a masei musculare. Deseori fiind vorba de supradozări, utilizatorii se expun unor efecte adverse periculoase. Astfel se ridică problema vigilenței farmaciștilor, atunci când le sunt solicitate cantități exagerate din astfel de substanțe, atrăgând atenția asupra riscului utilizării lor pentru alte scopuri decât cele din prospect.
     În cuvântarea de încheiere, prof. dr. Monica Hăncianu, copreședinte al evenimentului, a mulțumit lectorilor și participanților și a precizat că ediția jubiliară de anul viitor se va bucura de participare națională și internațională. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe