Newsflash
Diverse

Imagistică cardiovasculară centrată pe pacient

de Prof. dr. Bogdan A. POPESCU - ian. 15 2016
Imagistică cardiovasculară centrată pe pacient
  Congresul european de imagistică cardiovasculară – EuroEcho-Imaging, desfășurat în perioada 2–5 decembrie 2015 la Sevilla, a reprezentat un eveniment de calitate, atrăgând peste 3.100 de participanți (cardiologi, medici interniști, chirurgi cardiaci, ecografiști/imagiști).
     Asociația europeană de ecocardiografie (EAE) s-a transformat în urmă cu doi ani în Asociația europeană de imagistică cardiovasculară (EACVI), în urma fuziunii cu două grupuri de lucru ale Societății europene de cardiologie – cel de rezonanță magnetică cardiacă și cel de cardiologie nucleară și tomografie computerizată cardiacă. Scopul principal al acestei transformări a fost permiterea unei abordări centrate pe pacient, în locul uneia centrate pe o tehnică de evaluare: medicul trebuie să aleagă tehnica imagistică potrivită pacientului/scenariului clinic în discuție, pentru a facilita alegerea celui mai eficient tratament.
Fotografie de grup cu o parte din participanții români la congres, la standul grupului de lucru de ecocardiografie și alte metode imagistice al Societății Române de Cardiologie din EACVI Plaza
 
     În același fel, EuroEcho, până de curând un congres dedicat exclusiv ecografiei cardiace, a devenit în ultimii ani EuroEcho-Imaging, incluzând și alte modalități imagistice și urmând procesul de transformare de la nivelul asociației. La cel mai recent congres, accentul a fost pus pe scenariul clinic, pe modul de prezentare clinică centrat pe pacient, pe alegerea celei mai potrivite abordări din perspectivă clinică. Acest mod de abordare a crescut utilitatea clinică a multor sesiuni, încurajând discuțiile referitoare la rolul fiecărei tehnici imagistice într-un scenariu dat și utilitatea fiecăreia în diagnosticul diferențial aplicat la caz. Congresul de la Sevilla a avut drept teme principale cardiomiopatiile și diagnosticul precoce al bolilor cardiovasculare, teme care au fost reprezentate în programul congresului în mai multe sesiuni, cuprinzând atât conferințe, cât și prezentări de caz.

 

Informații non-ecografice pentru ecografiști

 

     Sesiunile de prezentări de cazuri, în care tineri medici au venit cu multe cazuri interesante (selecția a fost făcută de comitetul științific în vară, prin același proces de peer-review prin care au trecut și rezumatele originale), s-au bucurat de mare succes, având un pronunțat caracter interactiv. De succes s-au bucurat și cursurile derulate în paralel, în prima zi de congres, pe teme specifice: ecografia 3D, mecanica cardiacă, rolul imagisticii în sala de operație, bolile congenitale cardiace, evaluarea ventriculului drept, rolul imagisticii în cardiologia intervențională. Noutatea a fost reprezentată de cele două cursuri dedicate informațiilor imagistice non-ecografice care trebuie cunoscute de ecografiști: ce trebuie să știe ecografistul despre rezonanța magnetică cardiacă, respectiv ce trebuie să știe ecografistul despre cardiologia nucleară/tomografia computerizată cardiacă; aceste două cursuri au avut audiențe record, sălile dovedindu-se neîncăpătoare.
     De asemenea, și sesiunile cu pronunțat caracter practic din Imaging campus au avut mare succes. În acest sens, cererile de a participa la demonstrațiile de ecocardiografie transesofagiană au depășit cu mult capacitatea sălilor. Aceste sesiuni au inclus posibilitatea participanților de a se antrena pe simulatorul avansat pus la dispoziție de organizatori, același care este folosit cu succes – de doi ani – și în cadrul cursului național de ecocardiografie transesofagiană de la clinica de cardiologie de la Fundeni. La aceste demonstrații din Imaging campus au participat activ și două tinere colege din România, dr. Magdalena Gurzun și dr. Sorina Mihăilă.
Dr. Magdalena Gurzun prezentând în fața unei audiențe numeroase dificultățile de diagnostic și management ale unui interesant caz de endocardită infecțioasă
 

 

Mr. Jekyll și Dr. Hyde

 

     Programul congresului a inclus și perspectivele de viitor în imagistica cardiacă, fiind abordate rolul printării 3D în managementul valvulopatiilor, robotica și ecocardiografia, ca și ultimele noutăți despre imagistica de fuziune integrată și despre imagistica cardiovasculară moleculară. 
    O altă noutate în programul din acest an s-a referit la sesiunile tip controversă, în care de obicei doi experți discută o temă de larg interes, într-o dezbatere de tip „pro“ și „contra“. În acest an a fost introdus un nou tip de sesiune, intitulată „Mr. Jekyll and Dr. Hyde“ (sic), în care același expert prezintă pe rând ambele argumente. Sesiunea s-a bucurat de participarea lui Philippe Pibarot, expert în domeniul stenozei aortice, care a discutat pe rând aspectele pro și contra legate de controversata entitate a stenozei aortice severe cu fracție de ejecție normală și flux paradoxal scăzut, prezentările sale fiind foarte apreciate.
     În continuarea susținerii cercetării originale, în cadrul congresului a existat inclusiv o sesiune dedicată celor mai importante reviste de imagistică cardiacă din lume, în care editorii acestora au prezentat cele mai importante articole publicate în 2015. Astfel, audiența a beneficiat de prezentări interesante ale editorilor unor reviste precum: Journal of the American College of Cardiology Cardiovascular Imaging, Circulation Imaging, Journal of the American Society of Echocardiography și European Heart Journal Cardiovascular Imaging (revista EACVI), toate aceste patru publicații având în prezent un factor de impact mai mare de 4, aflându-se astfel în topul revistelor din domeniul cardiovascular.

 

Prezența românească

 

     România a fost foarte bine reprezentată la acest congres, cu 94 de medici fiind a opta țară ca număr de participanți. Importantă pentru țara noastră a fost implicarea în organizarea programului științific al congresului, prin conducerea comitetului de program științific, dar și prin cei șapte membri implicați în gradarea (blind peer-review) a rezumatelor lucrărilor trimise spre evaluare pentru congres – conf. dr. Ioan Mircea Coman, prof. dr. Carmen Ginghină, prof. dr. Dragoș Vinereanu, dr. Ruxandra Jurcuț, prof. dr. Adriana Ilieșiu, dr. Carmen Beladan și semnatarul acestei relatări.
 
 
 
 
 
 
Dr. Carmen Beladan (în centru) a prezentat într-o sesiune de postere moderate un studiu ecocardiografie-cateterism cardiac despre nivelurile peptizilor natriuretici (BNP) în diferite tipuri de hipertensiune pulmonară
 

     Unsprezece medici din România au fost invitați ca faculty la acest congres, acoperind în total 25 de roluri (moderatori, lectori invitați, experți invitați să discute rezumate sau cazuri prezentate): prof. dr. Carmen Ginghină, prof. dr. Dragoș Vinereanu, prof. dr. Maria Dorobanțu, prof. dr. Adriana Ilieșiu, conf. dr. Ioan Mircea Coman, dr. Ruxandra Jurcuț (actual președinte al grupului de lucru de ecocardiografie și alte metode imagistice al Societății Române de Cardiologie), dr. Monica Roșca, dr. Andreea Călin, dr. Magdalena Gurzun, dr. Sorina Mihăilă și conf. dr. Bogdan A. Popescu.
Dr. Ruxandra Jurcuț a prezentat date despre disfuncția cardiacă la pacienți după tratamente oncologice, într-o sesiune dedicată rolului imagisticii cardiace în oncologie
 
     Mai mult, participarea românească cu lucrări originale a fost una substanțială. La acest congres, rata generală de acceptare a rezumatelor a fost de 82%, iar cea a cazurilor clinice de 40%. România a avut o rată de acceptare a rezumatelor de 86% și a cazurilor clinice de 53%, peste media generală, clasându-ne astfel pe locul al șaptelea în ceea ce privește numărul de rezumate/cazuri acceptate spre prezentare în congres.
     Rezumatele originale din România, acceptate spre prezentare, au fost 24, din mai multe centre universitare, marea majoritate a prim-autorilor fiind tineri cardiologi. Astfel, aceștia sunt din București – dr. C. Beladan, dr. A. Călin, dr. R. Enache, dr. M. Gurzun, dr. A. D. Mateescu, dr. O. Năstase-Popa, dr. A. Popară-Voica (Euroecolab, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu“); dr. R. Drăgoi Galrinho, dr. O. Enescu, dr. S. Mihăilă, dr. D. Mihalcea, dr. R. Mincu (Spitalul Universitar de Urgență ); dr. S. Onciul, dr. R. Onuț (Spitalul Clinic de Urgență); dr. S. Dumitrescu (Centrul de Boli Cardiovasculare al Armatei); dr. R. Siliște (Spitalul Clinic Colțea); Timișoara – dr. R. Bica; Cluj-Napoca – dr. D. Rădulescu; Târgu Mureș – dr. C. Podoleanu.
Prof. dr. Dragoș Vinereanu a vorbit despre evaluarea ecocardiografică a afectării miocardice în boala cardiacă ischemică într-o sesiune în care s-a discutat rolul diferitelor modalități imagistice în acest context clinic
 
     De asemenea, au fost acceptate spre prezentare în sesiuni dedicate nouă cazuri clinice cu tineri prim-autori români din mai multe centre universitare: dr. A. D. Mateescu, dr. M. Gurzun, dr. A. M. Daraban, dr. A. Popară-Voica (Euroecolab, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu“), dr. A. Velcea, dr. S. Mihăilă (Spitalul Universitar de Urgență), dr. S. Iancovici (Spitalul Clinic de Urgență), dr. S. Guberna (Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni“), dr. R. Sosdean (Timișoara).
     Trei tineri colegi români au primit burse de participare pentru a putea prezenta lucrările originale acceptate în congres: dr. Anca Doina Mateescu, dr. Sebastian Onciul (ambii din București) și dr. Ramona Bica (Timișoara). Dr. Diana Cherata (Craiova) a primit o bursă de cercetare EACVI pentru un proiect care urmează să se deruleze la Universitatea din Padova.
Bogdan A. Popescu și Bernard Cosyns (Belgia), moderând ultima sesiune a congresului, Highlights of EuroEcho-Imaging
 
     Două din lucrările originale având ca prim-autori tineri cardiologi din România au fost citate în sesiunea finală a congresului, Highlights of EuroEcho-Imaging: o lucrare de ecografie tridimensională transesofagiană despre modificările formei inelului mitral în diferite tipuri de prolaps, studiu efectuat în laboratorul Euroecolab de la Fundeni (prim-autor dr. Magdalena Gurzun) și o lucrare despre cuantificarea prin rezonanță magnetică cardiacă a fibrozei miocardice în valvulopatiile aortice, studiu efectuat în Belgia (prim-autor dr. Oana Năstase-Popa).
     EuroEcho-Imaging este, în prezent, cel mai important congres de imagistică cardiovasculară din lume. Faptul că participarea românească la ediția 2015 a fost consistentă atât în privința conferințelor invitate și a sesiunilor moderate, cât și în privința cercetării originale, cu tot mai mulți tineri cardiologi români remarcați, ne face să sperăm că imagistica cardiovasculară va continua să progreseze în România și dincolo de cele câteva centre universitare active în prezent, pentru beneficiul pacienților.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe