Newsflash
Diverse

Ghiduri şi atlase în capitala bicicletelor

Ghiduri şi atlase în capitala bicicletelor
Deviza Congresului european de alergologie şi imunologie clinică (EAACI), desfăşurat nu întâmplător la centrul Bella din Copenhaga (capitala bicicletelor), a fost „EAACI goes green“ (EAACI merge pe verde), aleasă din dorinţa participanţilor de a se opune poluării agresive a planetei. În acest sens, majoritatea materialelor congresului s-au putut descărca pe telefoanele smart sau pe tablete, biletele pentru mijloacele de transport s-au cumpărat prin aceleaşi mijloace electronice, geanta de congres a fost realizată din materiale reciclabile ş.a.m.d. EAACI a fost fondată în 1956 la Florenţa cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor alergici. Cercetările din ultimii ani au venit în sprijinul ipotezei privind igiena, respectiv beneficiile aduse sistemului imunitar de o viaţă tradiţională.
Lucrările au atins toate aspectele bolilor alergice şi imunologice, legate de analiza alergenilor, meca­nismele imunologice, metodele de diagnostic şi tratament ale alergiilor respiratorii, alimentare, medicamentoase, dermatitei atopice, eczemelor de contact, imunodeficienţelor, bolilor autoimune etc. Au fost opt sesiuni plenare în care s-au prezentat aproximativ 2.000 de lucrări dedicate cercetărilor originale, sub formă de comunicări orale sau postere, dezbateri „pro şi contra“, workshopuri, simpozioane-satelit, la care au participat peste 8.000 de medici din majoritatea ţărilor lumii.
Anul acesta, în premieră, s-a organizat şi un „Bazar de alergie“ – zece cursuri de tip postuniversitar –, unde personalităţi ale alergologiei europene au prezentat o serie de aspecte practice din domeniu: modul de testare cutanată prick, patch, dieta, evaluarea bazofilelor etc. Au fost organizate şi întâlniri cu pacienţi cu afecţiuni alergice. S-au discutat probleme generale şi sociale de impact. Cercetarea alergiilor rămâne o cheie necesară în controlul simptomelor, înţelegerea şi prevenirea lor. Având în vedere prevalenţa mare a acestor afecţiuni, impactul lor asupra calităţii vieţii şi costurile directe şi indirecte, se simte nevoia din ce în ce mai mult ca bolile alergice să aibă prioritate în domeniul medical european. Aceste lucruri au fost subliniate de prof. dr. Nikolaos G. Papadopoulos, preşedintele EAACI, dar au constituit şi teme de dezbatere în cadrul congresului.
O sesiune specială a fost dedicată lansării Ghidului de alergie alimentară şi anafilaxie, care ajută profesioniştii din domeniul medical în abordarea corespunzătoare a acestor probleme globale. La realizarea lui au contribuit 70 de experţi din întreaga lume din toate domeniile. S-a subliniat, cu această ocazie, necesitatea prescrierii autoinjectorului de adrenalină (AAI) celor aflaţi la risc de a dezvolta astfel de reacţii severe (episoade anterioare de anafilaxie la alimente, latex, aeroalergeni, anafilaxie indusă de efort, episoade anterioare de anafilaxie idiopatică, astm sever asociat cu alergia alimentară, anafilaxie la venin de albine şi viespe, reacţii alergice moderate la arahide, alte urme alimentare, copii sau tineri cu alergii alimentare, mastocitoze, niveluri ridicate ale triptazei serice). În urma datelor colectate la nivel global s-a observat că, deşi adrenalina este medicaţia de primă linie în toate ghidurile, într-un episod anafilactic există anumite bariere ce fac ca AAI să fie subprescris. În România există epinefrină injectabilă, 300 micrograme/0,3 ml pentru adulţi şi 150 micrograme/0,3 ml pentru copii.
Un alt moment important l-a constituit lansarea Atlasului global de alergologie, cu 140 de capitole, scrise de 170 de lideri de opinie. Acesta conţine dovezi care subliniază povara bolilor alergice la nivel mondial, a cărei magnitudine e suficient de mare pentru a justifica recunoaşterea pe drept a importanţei locului alergologiei în strategiile naţionale de sănătate şi aprobarea planurilor de finanţare pentru cercetările din domeniu. Pe de altă parte, este imperios să se cunoască în totalitate mecanismele, dar şi factorii de risc ai bolilor alergice, precum şi evaluarea celor mai bune metode pentru prevenirea şi controlul acestora.
Nici alergia medicamentoasă nu a lipsit din dezbateri. Au fost sesiuni speciale în care participanţii s-au familiarizat cu noile descoperiri în diagnosticarea hipersensibilităţii la medicamente, respectiv sesiuni legate de testările in vivo şi in vitro, în ceea ce priveşte validarea şi standardizarea lor. La fel de importante au fost şi celelalte sesiuni dedicate imunoterapiei, noilor  tendinţe în diagnosticarea astmului bronşic, dermatitei atopice, rinitei alergice, imunodeficienţelor, precum şi studiilor de epigenetică.
S-a discutat, de asemenea, despre rolul benefic al anticorpilor monoclonali ca modalităţi noi de tratament al afecţiunilor alergice. Prin proprietăţile lor benefice, aceştia au rolul de a se ataşa de IgE care este produsă în cantităţi mari la pacienţii cu alergii şi declanşează, ca răspuns, o reacţie alergică la un alergen. Deoarece se ataşează de IgE, anticorpii monoclonali pot reduce numărul de IgE libere din sânge, contribuind la reducerea simptomelor alergiei, precum producerea exacerbărilor şi controlul astmului bronşic. Astfel, pe lângă beneficiul real pe care îl aduc aceşti anticorpi în astmul bronşic alergic şi, mai nou, cu efect benefic dovedit şi în urticarie, s-a prezentat un studiu clinic al unui colectiv din SUA care a dorit să sublinieze beneficiul tratamentului cu omalizumab combinat cu terapia de desensibilizare orală vs. placebo şi desensibilizarea orală la laptele de vacă în cazul copiilor cu reacţii clinice la acest lapte. S-a constatat că prin combinarea acestora este posibilă o creştere mai rapidă a dozelor de lapte la majoritatea subiecţilor studiaţi, cu o reducere a frecvenţei de apariţie a reacţiilor alergice şi o  nevoie redusă de administrare a medicaţiei de urgenţă la loturile aflate în tratament cu anticorpi monoclonali. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe