Newsflash
Diverse

Forum mondial de astm şi BPOC

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - mai 10 2012
Forum mondial de astm şi BPOC
   După Dubai şi St. Petersburg, a venit rândul oraşului New York să fie gazda Forumului Mondial de Astm şi BPOC, a V-a ediţie desfăşurându-se în perioada 21–24 aprilie 2012.
   Concepută ca un congres miniatural, reuniunea a fost şi este generată de problemele induse de aceste afecţiuni respiratorii cronice cu o prevalenţă în creştere în întreaga lume, cu o severitate şi mortalitate ce au şi o coloratură socială semnificativă. Adresat pneumologilor, imunologilor, alergologilor, pediatrilor, dermatologilor şi intensiviştilor, congresul a avut o varietate largă de teme, acoperind şi răspunzând interesului tuturor, de la mecanismele şi aspectele genetice până la noile progrese în diagnostic, profilaxie şi terapie.
   Ce l-a detaşat de cele anterioare? În deschidere au avut loc două prezentări onorifice, cu doi lectori de marcă: prof. dr. Stephen Holgate – „Regândirea patogenezei astmului“ – şi prof. dr. Walter Canonica – „Viitorul tratamentului în astm“. De asemenea, o multitudine de asociaţii s-au implicat în organizare, începând cu: World Immunopathology Organization, World Allergy Organization, European Academy of Clinical Immunology, European Respiratory Society, International Association of Asthmology etc.
   Sesiunile plenare au cuprins teme extrem de interesante. Astfel, N. Khaltev a trecut în revistă „Strategiile OMS/GARD pentru prevenţia şi controlul bolilor respiratorii cronice“, P. Greenberg s-a referit la „Dificultăţile fenotipurilor în astm“, C. B. Cagnani a făcut o analiză similară a „Fenotipurilor la copii astmatici“, iar C. Page a reluat o temă mai veche, dar cu „Noutăţile anului în curs privind inhibitorii de fosfodiesteraze în astm şi BPOC“. Nu au fost neglijate nici aspectele de imunopatologie, dacă mă gândesc la complexitatea unor teme precum „Rolul regulator al imunoterapiei alergen-specifice“ (S. Bonini), „Imunoterapia în tratamentul astmului“ (W. Canonica), „Celulele endoteliale şi răspunsul inflamator“ (A. Kaplan) etc.
   În ziua următoare, subiectele au fost extrem de variate, plecându-se de la „Exacerbările din astm“ (R. Dahl), de la „Răspunsul biologic modificat din bolile alergice“ (L. Rosenwasser), până la „Noi progrese în imunoterapia bazată pe alergeni recombinanţi“ (R. Valenta). Au existat şi teme mai puţin abordate în astfel de congrese, precum: „Impactul economic al rinitei şi astmului“ (C. Nunes), „Înotul şi astmul – mituri şi dovezi“ (C. Nunes), „Actualităţi în schimbările climatice şi alergiile respiratorii“ (G. D’Amato), „Poluarea, modificările climatice şi igiena – ipoteze“ (I. Ansotegui), „De la clădiri bolnave la rezidenţi bolnavi – cauze şi soluţii pentru o calitate alterată a aerului indoor“(K. Nekam) etc.
   Dacă prima parte a fiecărei zile a fost alocată sesiunilor plenare, după-amiezele au fost ocupate cu prezentări de postere, unde am observat o predominanţă a celor cu autori provenind din Europa de Est şi Centrală.
   Congresul a fost o reuşită, cu o multitudine de lectori din foarte multe ţări, iar oraşul, cu cele peste 200 de limbi vorbite şi cu multitudinea de naţiuni prezente, a completat optim tabloul acestei manifestări.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe