Newsflash
Diverse

Familia de la Târgu Cărbunești

de Paula ROMANESCU - nov. 16 2015
Familia de la Târgu Cărbunești
     La Spitalul Orășenesc de Urgență Târgu Cărbunești, an de an are loc omagierea memoriei înaintașilor care au pus temelie coloanei de viață în care boala trupească își află înfrângere. Marea familie medicală de aici organizează în fiecare toamnă „Zilele Spitalului Târgu Cărbunești“.
     La 17 octombrie a.c., curtea spitalului devenise neîncăpătoare. O mulțime de invitați sau simpli localnici, foste cadre medicale, asistenți medicali, personal auxiliar, pacienți, oficialități din administrația publică locală și județeană, politicieni și un impresionant sobor de preoți, între care mitropolitul Olteniei, au luat parte la ceremonia de deschidere a evenimentului care marchează o nouă treaptă din existența spitalului și stabilește un nou obiectiv de atins în perioada care urmează.
     În seara când am ajuns la spital ploua mărunt. La Unitatea de Primiri Urgențe – un tânăr cu chip cenușiu și picioarele goale. Lângă el, un om al legii. Încălțat. Insolitul cuplu era un tablou al relelor sociale din anii pe care-i traversăm. Tânărul fără adăpost, zgribulit și pământiu, fusese găsit de polițistul de proximitate și adus la spital pentru adăpost și îngrijire. În timp ce asistenta medicală de serviciu îl întreba despre cardul de sănătate, ochii rătăcitului priveau în gol.
     Polițistul a plecat, iar pacientul fără card și cu sănătatea precară a fost dus în cabinetul de consultații, după o trecere pe sub dușul binefăcător.
     A doua zi, de cu zori, m-am abătut pe la unitatea de primiri urgențe. Era liniște. O tânără asistentă „conversa“ cu un calculator, o alta părea a spune timpului cum trebuie să treacă. Mi-a zâmbit. Zâmbind și eu, am pus întrebarea pe care o aveam în minte, din dorința de a mi se reda cât mai exact problemele din instituția aceasta, unde parcă nu era nimic de criticat: „Ia spuneți-mi, vă rog, ce nu merge bine pe aici? Care-s relele care vă frământă? Promit că rămâne între noi!“
     Iată-mă, acum, călcându-mi promisiunea. Răspunsul asistentei ar unge pe suflet pe orice patron/manager de clinică: „Suntem ca-ntr-o familie. Cum să-ți vorbești de rău familia? Greutăți, da, avem, dar ne bazăm unii pe alții și le depășim“. I-am mulțumit interlocutoarei și am ieșit în vârful picioarelor în curtea spitalului. Doi îngrijitori îndepărtau de pe alei frunzele căzute. Ai zice că nu se întâmplă nimic în locul acesta.
     Între zidurile care adăpostesc, pentru îngrijire, sute de pacienți la cele nouă secții și opt compartimente (plus două secții externe la centrele de sănătate din Căpreni și, respectiv, Logrești), asistența medicală este asigurată de peste 73 de medici specialiști, 24 de medici rezidenți, personal mediu și auxiliar sanitar.
     În scurt timp încep să sosească invitații. Pe aleea din fața secției de Obstetrică-ginecologie, până în dreptul bisericuței din parcul interior al spitalului, s-au adunat câteva grupuri de oameni în conversație, care par a se cunoaște de mult. Printre ei, sunt și pacienți internați, care poartă halate groase de culoare roșie. În tot acest timp, în spital, munca celor care trebuie s-o împlinească se desfășoară ca și cum ar fi o zi obișnuită.
     Nu durează mult până ajung și oficialitățile. Primarul Mihai Mazilu își aranjează eșarfa tricoloră peste piept.
     Ceremonialul începe cu rugăciunea „Tatăl nostru“, după care urmează discursurile celor care au ținut să ne asigure că vor face și vor drege. Ultima promisiune este aceea de a acorda, în anul 2016, fondurile necesare pentru ca „Spitalul Orășenesc de Urgență Tg. Cărbunești să devină un spital modern și cât mai aproape de exigențele secolului al XXI-lea“. Au fost apoi vizitate pe rând secțiile medicale și muzeul „Victor Bellu“, director al spitalului între anii 1911 și 1941.
     „Locașul de sănătate“ construit la 1 octombrie 1892 a ajuns spitalul modern de astăzi. Să nu ne mirăm dacă vom afla că vor solicita în curând să activeze aici cadre medicale de toate nivelurile din simandicoasa Europă care ne fură acum specialiștii, momindu-i cu o masă de arginți și jefuindu-i de suflet.
     Despre Spitalul Orășenesc de Urgență Tg. Cărbunești sigur vom mai auzi, și nu doar pentru că an de an, toamna, aici se organizează aniversarea de octombrie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe