Newsflash
Diverse

Este nevoie de implicare şi de colaborare în problema autismului în România

de Dr. Adalbert FOLDEŞ - oct. 19 2011
Este nevoie de implicare şi de colaborare în problema autismului în România

Peste 350 de specialişti şi voluntari – medici, psihologi, pedagogi, cadre didactice, asistenţi medicali, părinţi – s-au întâlnit la Oradea, la iniţiativa reprezentanţilor societăţii civile, pentru a găsi soluţiile de implementare a unui program coerent în managementul tulburărilor de dezvoltare din spectrul autist

   În perioada 28–29 septembrie 2011, la Oradea, a avut loc Conferinţa multidisciplinară privind depistarea precoce, evaluarea şi diagnosticarea tulburărilor de dezvoltare din spectrul autist.
   România nu a avut şi, de fapt, nici în prezent nu are un program coerent în privinţa asistenţei medicale şi sociale a persoanelor cu autism. Asociaţia „S.O.S. Autism Bihor“, solicitând sprijinul Serviciului de Ajutor Maltez din România – filiala Oradea, a reuşit, în 2008, să aducă la masa de discuţii reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, dar şi ai autorităţilor locale. Ca rezultat, putem considera Legea nr. 151/2010 privind asistenţa persoanelor cu autism. Ulterior, normele de aplicare propuse nu au fost adecvate cerinţelor şi realităţilor din ţară, astfel că până în prezent nu au fost luate măsuri concrete...
   La iniţiativa Fundaţiei pentru Sănătate (Consiliul Judeţean Bihor, Consiliul Municipal Oradea), a Asociaţiei „S.O.S. Autism Bihor“, a Asociaţiei pentru Copil şi Familie şi a Serviciului de Ajutor Maltez din România – filiala Oradea, s-a organizat o conferinţă cu participare internaţională, pe tema autismului. Lucrările s-au desfăşurat pe mai multe secţiuni: pentru cadre didactice, educatori, pedagogi, psihopedagogi, asistenţi sociali; pentru medici, psihologi, asistenţi medicali; pentru părinţi, studenţi şi voluntari ai ONG-urilor (şi în contextul anului voluntariatului în Europa). În program a fost inclusă şi o masă rotundă privind elaborarea normelor de aplicare a Legii nr. 151/2010 (ultima variantă fiind adusă şi prezentată de dna Raluca Nica, reprezentând Ministerul Sănătăţii).
   Considerăm importante concluziile desprinse din discuţiile şi dezbaterile de la Oradea: • medicii de familie trebuie să fie convinşi sau obligaţi să efectueze screeningul propus de Ministerul Sănătăţii la copiii cu vârste între 1 şi 3 ani pe care îi au în evidenţă • cu satisfacţie am aflat că Ministerul Sănătăţii are în formare, în prezent, aproximativ 30 de persoane care pot începe organizarea centrelor multidisciplinare privind diagnosticarea şi tratarea persoanelor cu tulburări din spectrul autist, însă prezenţa inegală a acestora în teritoriu nu va permite ca problema să fie tratată adecvat şi nu garantează principiul subsidiarităţii din legea asigurărilor sociale pentru sănătate • o problemă ar fi implicarea organizaţiilor profesionale nominalizate în lege; pe această cale, transmitem, către Colegiul Medicilor din România, Colegiul Psihologilor din România, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România şi, nu în ultimul rând, organizaţiilor asistenţilor sociali şi ale cadrelor didactice, mesajul că fără participarea lor conştientă şi fără o pregătire profesională specială în problema autismului, nici noi (ONG-uri care au ca scop îmbunătăţirea şanselor pentru autişti), nici legea specială nu vom avea succes, deoarece medicii pun diagnosticul împreună cu psihologii, dar tratamentul şi recuperarea depind mai ales de psihologi, psihopedagogi, pedagogi etc. Contăm, desigur, şi pe sprijinul săptămânalului „Viaţa medicală“, care, prin publicarea de articole şi studii privind autismul, ar putea contribui astfel la un program relativ nou de sănătate publică.
   Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale estimează că în România sunt cel puţin 100.000 de familii care întâmpină dificultăţi în contextul problemelor prezentate mai sus. Constatăm cu bucurie că bunăvoinţă, interes există; lucru dovedit şi prin faptul că la conferinţa noastră au fost înregistrate 362 de persoane din diferite specialităţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe