Newsflash
Diverse

Doi flebologi români în deşertul californian

de Dr. Valerian CIUBOTARU - apr. 9 2015
Doi flebologi români în deşertul californian
   În perioada 25–27 februarie 2015 a avut loc al 27-lea congres anual al American Venous Forum la centrul de conferinţe al clubului de golf Westin Mission Hills, o veritabilă oază în deşertul de lângă Palm Springs, California. Cu un program foarte cuprinzător, acoperind practic toate domeniile bolilor venoase, congresul a beneficiat de participare internaţională de prestigiu: preşedintele şi vicepreşedinţi ai Uniunii internaţionale de flebologie (UIP), reprezentanţi ai societăţilor naţionale de profil, anatomişti de prestigiu, hematologi, imagişti. Am făcut această enumerare pentru a sublinia faptul că flebologia este o disciplină medicală aflată la convergenţa multor specialităţi; cu toate acestea, flebologia se manifestă din ce în ce mai pregnant ca o specialitate aparte, recunoscută ca atare pentru prima dată în SUA.
   Conferinţele şi lucrările prezentate în cadrul actualului congres au avut în prim plan preocupări în următoarele domenii: patologia obstructivă trombotică şi non-trombotică a sistemului venos profund; controverse privind instalarea filtrelor de venă cavă inferioară; noutăţi în tratamentul bolii varicoase a membrelor inferioare; rolul terapiei compresive în îmbunătăţirea circulaţiei venoase la nivelul membrelor inferioare; studii comparative privind acţiunea noilor medicamente anticoagulante; recidiva bolii varicoase; prezent şi viitor în menţinerea sănătăţii sistemului venos; implicaţiile bioingineriei şi biomecanicii în studierea bolilor venoase; importanţa studierii edemului limfatic pentru medicina vasculară. Caracterul interactiv imprimat lucrărilor a ridicat valoarea informaţională şi didactică a prezentărilor, prin controversele apărute în discutarea diferitelor domenii.
   Flebologia din România a fost reprezentată la congres prin lucrarea semnatarului acestor rânduri: „Dificultăţi de diagnostic şi tratament în asocierea insuficienţei valvulare safeno-poplitee cu insuficienţa venei comunicante oblice a gambei“. Lucrarea a fost bine primită şi a suscitat interes din partea profesorului Nikos Labropoulos (unul dintre cei mai cunoscuţi imagişti din domeniul vascular), dr. Mallay Patel (vicepreşedinte al UIP) şi prof. dr. Jean-François Uhl (Universitatea de Medicină „René Descartes“ din Paris).
   La finalul reuniunii, am prezentat preşedintelui congresului felicitările mele pentru organizare şi pentru valoarea materialelor prezentate. După primele cuvinte, am continuat discuţia... în limba română, întrucât prof. dr. John Blebea (profesor de chirurgie la University of Oklahoma-Tulsa şi preşedinte în exerciţiu al American Venous Forum), de origine română, şi-a exprimat bucuria de a discuta cu un medic flebolog din România şi de a folosi limba română, pe care o stăpâneşte perfect, cu un foarte discret accent anglo-american. Profesorul Blebea şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora în viitor cu Societatea Română de Flebologie.
   Deşi nerecunoscută ca specialitate, flebologia românească se manifestă la nivel internaţional cu demnitate şi culege respectul comunităţii de profil nu numai prin eforturile semnatarului acestor rânduri, ci şi datorită puternicului grup de flebologi de la Timişoara (unde se află sediul Societăţii Române de Flebologie), în frunte cu prof. dr. Marius Teodorescu, dr. Vasile Ivan, dr. Daniela Radu şi prof. dr. Sorin Olariu, actualul preşedinte al Societăţii Române de Flebologie. Lumea internaţională recunoaşte valoarea flebologiei din România şi datorită prezenţei active la conferinţe şi congrese internaţionale a prof. dr. Marina Pacescu şi a conf. dr. Sorin Băilă (Bucureşti), a conf. dr. Radu Popa (Iaşi), a grupurilor de flebologi de la Cluj şi Târgu Mureş, precum şi a prof. dr. Firmilian Calota (Craiova), autorul valorosului tratat „Flebopatologie“, apărut sub egida Academiei Române. Cu siguranţă însă că nu am epuizat lista medicilor cu preocupări în tratarea bolilor venoase. Şi nu întâmplător am făcut enumerarea de mai sus, ci pentru a arăta că există în întreaga ţară preocupări în domeniu şi că flebologia şi-ar merita locul între specialităţile independente ale peisajului medical românesc.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe