Newsflash
Diverse

Din Paris pentru Balcani

Din Paris pentru Balcani
     Academia națională de medicină a Franței (ANMF) a organizat și găzduit, la 21 și 22 septembrie, lucrările celei de a doua sesiuni științifice comune cu Uniunea medicală balcanică (UMB). În paralel, în spațiile aceleiași instituții, s-a desfășurat cea de-a douăzecea ediție a Zilelor medicale balcanice.
     Prima întâlnire științifică de acest fel a avut loc în 2009, la invitația ANMF, instituția având relații de colaborare cu UMB de la înființarea acesteia din urmă (1932). UMB este o organizație nonguvernamentală care are se ocupă de studiul problemelor de morbiditate și profilaxie în regiunea balcanică, cultivarea în rândul membrilor săi a unei conștiințe umaniste și umanitare. La fiecare doi ani ea organizează, alternativ cu Săptămâna medicală balcanică, Zilele medicale balcanice. Organizează, de asemenea, cursuri internaționale de perfecționare, reuniuni de specialitate ș.a. Membrii UMB sunt medici, farmaciști, chimiști, biologi, psihologi, biofizicieni, care lucrează în diverse instituții medicale din România, Bulgaria, Grecia, Serbia, Republica Moldova, Cipru, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Turcia, Albania. Secretarul general internațional al UMB este ales, potrivit statutului, din rândul membrilor români.
     În deschiderea evenimentului, președintele ANMF, profesorul Jean-Yves Le Gall, a adresat un cuvânt de bun venit participanților, exprimându-și încrederea în succesul manifestării și speranța că aceasta va contribui la dezvoltarea în continuare a bunelor relații care există între cele două organizații. La rândul său, profesorul Vasile Sârbu (România), secretarul general internațional al UMB, a exprimat mulțumirile sale pentru sprijinul ANMF și a oferit mai multe diplome de onoare, „Opera Omnia Balcanica“ președinților secțiilor naționale ale UMB și unor membri ai Academiei care au susținut în timp activitatea UMB. Profesorul Daniel Couturier, secretarul perpetuu al Academiei, a făcut un scurt istoric al acestei înalte instituții științifice medicale, iar Vasile Sârbu a prezentat lucrarea intitulată „Uniunea medicală balcanică: istoria unui mesaj științific cu conștiință umanistă și umanitară“.
     Programul științific a integrat comunicările membrilor UMB cu cele ale membrilor ANMF, toate fiind susținute în limba franceză. Principalele teme discutate au fost legate de problemele de nutriție și obezitate în țările balcanice, urgențele cardiovasculare și gastroenterologice, inovații diagnostice și terapeutice în domeniul oncologiei, tehnologii emergente și inovații clinice cardiovasculare, aportul Școlii de medicină anatomo-clinică din Paris la dezvoltarea medicinii balcanice, boala cronică de rinichi în țările balcanice: epidemiologie, prevalență și incidență, tratamentul în zona balcanică, adipobiologie.
     Henri Julien (médecin chef des sapeurs pompiers de Paris) a discutat despre modul de organizare a serviciilor medicale de urgență în Franța. Prof. dr. Pierre François Plouin (noul reprezentant desemnat al Academiei pentru relația cu UMB), reputat specialist în domeniul hipertensiunii arteriale, a detaliat ultimele progrese în tratamentul intervențional al hipertensiunii arteriale rezistente.
     Prof. dr. Claude Jaffiol (Franța) a adus în atenția participanților noile progrese terapeutice în domeniul diabetului zaharat tip 2, iar prof. dr. Jacques Rouessé (Franța) a subliniat importanța diagnosticării precoce a cancerului mamar și metodele cele mai eficiente de screening.
     Prof. dr. Ninoslav Ivanovski (fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei) a discutat despre problemele zonei balcanice legate de transplantul renal de la donor viu. Prof. dr. Daniela Bartoș (România) a prezentat relația complexă dintre insuficiența cardiacă și funcția hepatică. Prof. dr. Dana Baran (România) a afirmat importanța medicinii, religiei și culturii în metamorfoza mentalităților.
     Semnatara acestor rânduri a prezentat importanța hiponatremiei ca marker diagnostic și prognostic la bolnavii neoplazici, iar dr. Alice Bălăceanu (România) a evidențiat dificultățile și precauțiile tratamentului cu noile anticoagulante orale la bolnavii cu fibrilație atrială nonvalvulară și boală cronică de rinichi.
     Prof. dr. Adrian Cotârleț (România) a detaliat indicațiile și dificultățile colecistectomiei laparoscopice la bolnavii cirotici. Dr. Felicia Buruiană (Marea Britanie) a adus un omagiu profesorului Nicolae Angelescu, fost președinte al secției naționale române a UMB, trecut în neființă anul trecut. Prof. dr. Marius Moga (România) a comunicat experiența sa personală în legătură cu rolul celioscopiei fără gaz în diagnosticul diferențial al abdomenului acut.
     Prof. dr. Gheorghe Ciobanu (Republica Moldova) a vorbit despre strategia de umplere vasculară în șocul hemoragic. Prof. dr. Vladmia Bojanic (Serbia) a abordat un subiect interesant: dependența de internet a studenților Facultății de Medicină din Nis (Serbia), iar dr. Marianna Karamanou (Grecia) a evidențiat rolul jucat de Școala de medicină din Paris în pregătirea profesională a medicilor greci. Prof. dr. Latchezar Traykov (Bulgaria) a prezentat markerii neuropsihologici ai progresiei demenței cu corpi Lewy.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe