Newsflash
Diverse

Dialog româno-german în gastroenterologie

de Stud. Ionuţ Isaia JEICAN - mar. 1 2012
Dialog româno-german în gastroenterologie
În perioada 22–23 martie 2012 va avea loc la Cluj un simpozion româno-german de gastroenterologie, organizat sub egida Academiei Germano-Române din Mainz (Germania), a UMF „Iuliu Haţieganu“ şi a Centrului Cultural German din Cluj.
Mai multe detalii ne sunt oferite de dna prof. dr. Monica Acalovschi, profesor emerit, preşedintele simpozionului, membru în prezidiul Academiei Germano-Române, editor şef al Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases.
 
   Care este scopul organizării acestei manifestări?
   – Scopul simpozionului este de a intensifica, în domeniul gastroenterologiei, colaborarea româno-germană. Conferinţele vor aborda atât aspecte epidemiologice ale patologiei digestive, cu focalizare pe problemele celor două ţări, cât şi prezentarea unor rezultate ştiinţifice obţinute în munca de cercetare aferentă medicinii interne. Astfel, se construieşte un cadru academic favorabil discuţiilor ştiinţifice constructive şi realizării unui schimb de experienţă internaţional. Organizez acest simpozion cu dorinţa de a promova performanţele noastre medicale, cu scopul de a iniţia colaborări cu specialiştii germani. Pentru a nu fi deranjaţi de bariera lingvistică, limba oficială a manifestării este engleza.
   Ce ne puteţi spune despre Academia Germano-Română?
   – Academia Germano-Română a fost fondată în 2005, la iniţiativa a 76 de personalităţi din Germania, care au considerat că legăturile tradiţionale ştiinţifice, culturale şi spirituale germano-române nu s-au păstrat strânse şi în cadrul generaţiilor tinere. Academia este înregistrată în Germania, dar are filiale în marile centre universitare româneşti. Prin activităţile sale, Academia Germano-Română susţine activităţi de cercetare în medicină, ştiinţe ale naturii, etică şi teologie, artă… În domeniul medical, spre exemplu, sunt oferite anual premii unor tineri medici români, pentru performanţe deosebite în cercetarea ştiinţifică.
   Ne puteţi face o scurtă prezentare a invitaţilor dv.?
   – Şi-au confirmat până în prezent participarea o serie de personalităţi ale gastroenterologiei din Germania: prof. dr. W. Zoller (Stuttgart), doctor honoris causa al UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, prof. dr. P. Galle (Mainz), prof. dr. M. Schemann (München), prof. dr. H. K. Seitz (Heidelberg). Lucrările acestora abordează în actualitate bolile digestive din Germania, iar – în replică – situaţia din România va fi prezentată de profesori din Cluj, Bucureşti, Timişoara şi Tg. Mureş.
   Care vor fi temele abordate în cadrul simpozionului?
   – Conferinţele sunt organizate în patru sesiuni, fiecare cu două teme: prima va aborda probleme referitoare la cancerul colorectal şi la steatohepatita alcoolică şi non-alcoolică; sesiunea a doua cuprinde limfoamele digestive şi fibroza hepatică; a treia – cancerul hepatocelular şi colangiocarcinomul; în fine – bolile neurofuncţionale ale aparatului digestiv, respectiv boli ale pancreasului.
   Ce ar trebui să ştie cei care doresc să participe? Pot participa şi studenţi medicinişti?
   – Studenţii pot participa gratuit, pe bază de înscriere, în limita locurilor disponibile. Înscrierile se fac pe site-ul Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie (www.srgh.ro). Deschiderea simpozionului va avea loc la Muzeului Etnografic, loc încărcat de istorie şi artă, cunoscut pe plan internaţional pentru procesul memorandiştilor. Ceremonia de deschidere se va desfăşura în sala mare a muzeului, care dispune de cea mai bună acustică din Cluj, şi va include un recital de pian cu piese de George Enescu. După recital va urma o conferinţă, „Timpul în medicină şi lipsa de timp în artă: legatul lui Dinu Lipatti“, susţinută de prof. dr. S. Bhakdi de la Universitatea din Mainz. Apoi, lucrările se vor desfăşura la hotelul City Plaza Cluj-Napoca şi vor fi publicate într-un supliment al Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases.
   În urma schimburilor de experienţă româno-germane la care aţi participat, ce ar trebui să reţină medicii români de la cei germani?
   – Cred că seriozitatea cu care îşi desfăşoară aceştia activitatea şi capacitatea de a trece peste orgolii personale pentru a forma echipe de lucru eficiente. Sunt ingrediente de nepreţuit în „reţeta succesului“, iar acestea nouă ne cam lipsesc, în proporţii variabile. Cu siguranţă că şi dotarea performantă de care colegii noştri germani dispun este o garanţie a calităţii muncii…

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe