Newsflash
Diverse

Congresul pneumologiei francofone

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - mar. 7 2014
Congresul pneumologiei francofone
    Marsilia a găzduit, în perioada 30 ianuarie – 2 februarie 2014, ediţia a 18-a a congresului Societăţii de Pneumologie Franceze. Aşa cum au arătat organizatorii, la lucrări au participat 6.000 de persoane, s-au propus 1.000 de rezumate de lucrări, din care au fost acceptate 600 şi s-au organizat peste 100 de sesiuni, toate subordonate în principal tematicii principale – oncologia toracică şi somnologia.
   Ca elemente de noutate, putem menţiona programul, extrem de bine mediatizat, prezenţa masivă a companiilor farmaceutice, materializată în simpozioane, axate mai mult pe interesul practic al pneumologilor şi mult mai puţin pe prezentări de produse de companie. Au fost prezenţi lideri de opinie din lumea francofonă, dar şi foarte mulţi tineri din zona maghrebiană şi Africa subsahariană, care au fost încurajaţi şi sponsorizaţi să participe. Din păcate, tinerii colegi români vorbitori de limbă franceză din ţară, mulţi probabil din motive pecuniare, nu s-au înscris şi nu au participat, ratând această şansă de a veni în contact cu pneumologia din Hexagon. În schimb, am întâlnit o multitudine de foşti colegi rezidenţi, cea mai puternică minoritate pneumologică străină din Franţa la ora actuală, care pendulau alături de mine la diferitele simpozioane şi sesiuni.
   Majoritatea temelor au fost legate de cele două subiecte ma­jore – cancerul pulmonar şi somnologia. Am remarcat, ast­fel, o serie de subiecte abor­date în cadrul ate­lie­relor pre­cum: lec­tura trase­elor poli­som­no­gra­fice sub venti­laţie non-inva­zivă; drenajul pleu­ral – cum tre­buie făcut; reabilitarea pulmonară a pacientului cu BPOC în prac­tica ambula­to­rie; proto­coa­le de cola­bo­rare kinetotera­peut–pneu­mo­log etc. Dintre su­biec­tele de oncologie am apreciat: Europa în faţa cancerului bronhopulmonar; bilanţul iniţial în cancerul de plămân; limite şi capcane în imagistica toracică oncologică; biologia cancerului pulmonar pentru practician; ce trebuie reţinut pentru practică despre clasificarea cancerului non-microcelular; cancerul pulmonar şi mediul înconjurător; monitorizarea formelor particulare de cancer bronhopulmonar; cancerul pulmonar şi tabagismul etc. La somnologie, s-au detaşat teme precum: determinanţi ai somnolenţei în cursul sindromului de apnee în somn de tip obstructiv (SASO); impactul metabolic al SASO; SASO, societatea şi viaţa socio-profesională; SASO, factor de risc cardiovascular; monitorizarea SAS la copil şi adolescent etc. Au fost organizate şi sesiuni de postere şi comunicări orale, inclusiv pentru tinerele speranţe ale pneumologiei franceze. Nu au fost neglijate nici subiectele precum astmul necontrolat sau BPOC, cu multiplele faţete de comorbidităţi. Un interes deosebit l-a stârnit sesiunea de tabagism cu tema „Ce trebuie să ştie pneumologul despre ţigara electronică?“. Acelaşi interes l-a stârnit şi sesiunea de confruntări anatomopatologice. Dintre simpozioanele organizate de companiile farmaceutice, aş aminti: astmul sever al copilului şi după 50 de ani – mituri şi realitate; medicina personalizată în astmul bronşic – viitor şi prezent; exacerbările în bolile pulmonare cronice, cum să le prevenim; o nouă privire asupra dispneei în BPOC; particularităţile astmului la femei – o realitate etc. Prezenţa românească a fost marcată printr-un număr redus de postere şi prin moderarea unei sesiuni de monitorizare pe termen lung a complianţei pacienţilor cu SASO la CPAP.
    Comitetului de relaţii internaţionale a hotărât şi a schiţat deja programul unui mare congres numit „Trienala“, care va reuni toate ţările francofone de pe mapamond pentru anul viitor, la Beirut.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe