Newsflash
Diverse

Cinci în unu, la Cluj-Napoca

de Demostene ŞOFRON - mai 12 2017
Cinci în unu, la Cluj-Napoca
     În perioada 24–29 aprilie, Cluj-Napoca a găzduit cinci manifestări științifice: primul curs internațional de disecție de lambouri perforate; precongresul Asociației americane de chirurgia mâinii; al unsprezecelea Congres Național al Societății Române de Chirurgia Mâinii; al doisprezecelea Congres Național al Societății Române de Microchirurgie și Conferința Națională a Asociației Române a Chirurgilor Plasticieni. Reunite sub forma unei manifestări științifice de mare amploare, acestea dovedesc că există interes major și constant pentru temele abordate, dar și că există o recunoaștere internațională a calității și valorii practicienilor români.
     „Asistăm la mari progrese de tehnică chirurgicală și de inovație, atât pe plan național, cât și internațional. Având însă în vedere numeroasele și punctualele preocupări ale specialității în domenii cum sunt chirurgia mâinii, microchirurgia, arsurile, malformațiile congenitale, oncologia, putem vorbi de un avânt relevant al părții reconstructive. S-a ajuns astfel, de exemplu, la utilizarea unor lambouri foarte performante – lambourile perforate –, a căror recoltare și revascularizare presupun din start tehnici ultrarafinate. Apoi, un progres de dată recentă este trecerea de la suturile vasculare microchirurgicale la folosirea tehnicilor de supramicrochirurgie, care permit anastomozarea unor vase cu diametrul mai mic de 0,5 mm, practic reducerea morbidității zonei respective”, a declarat prof. dr. Alexandru Georgescu, unul din președinții congresului.
     Abordările tematice, numeroase și interesante, au vizat artroscopia cotului, boala Kienbock, neuropatiile compresive, chirurgia reconstructivă a nervilor periferici, noua clasificare a leziunilor nervilor periferici, reconstrucția membrelor inferioare și superioare la copii, boala Dupuytren, reconstrucția degetului mare, fracturile închise ale antebrațului, tumorile membrelor superioare la copii, reconstrucția sânului, chirurgia piciorului diabetic, reconstrucția defectelor de țesuturi moi, sindromul de tunel carpian, sindromul de tunel cubital, leziunile tendoanelor, recuperarea după chirurgia mâinii, paralizia nervilor faciali, chirurgie plastică oncologică, malformațiile congenitale și traumatismele majore. Un subiect interesant a vizat chirurgia arsurilor – dosarul „Colectiv” a dus la o mai mare atenție a modului de intervenție primară și în sala de operație, începând de la infrastructură, până la codurile de proceduri. S-a vorbit și despre chirurgia estetică, care se face în România la un nivel apropiat celei practicate în occident, fiind folosite aceleași tipuri de intervenții cu rezultate spectaculoase.
     Un lucru trebuie reținut și el este specific chirurgiei plastice: nicio intervenție nu este standardizată. Fiecare caz în parte este unic în felul său, este o muncă în echipe multidisciplinare. De la diagnostic și intervenția propriu-zisă până la evaluarea prognosticului pe termen imediat și lung, fiecare pas presupune un bagaj important de cunoștințe și o bună cooperare între specialiști.
     Un subiect care a atras atenția a fost cel dedicat reinventării lambourilor locale în chirurgia reconstructivă. Lambourile perforate locale oferă un avantaj considerabil, dat de minima morbiditate la nivelul zonei donatoare. Pentru obținerea unor rezultate de calitate, reconstrucția unui defect de substanță presupune folosirea unor țesuturi cu grosime, structură, textură și culoare cât mai apropiată de a celor care trebuie înlocuite. Se recomandă diminuarea morbidității zonei donatoare prin excluderea de vase principale sau mușchi, o durată cât mai scurtă a intervenției chirurgicale și inițierea kinetoterapiei cât mai repede posibil după intervenția chirurgicală. Au vorbit despre acest subiect prof. dr. Alexandru Georgescu, dr. Ileana Matei, dr. Irina Capotă, dr. Dinu Dumitrașcu și dr. Octavian Olariu.
     Cartografierea vaselor perforante prin ultrasonografie Doppler color, în vederea acoperirii defectelor de părți moi ale regiunii cotului prin lambouri locale și regionale, a fost subiectul unei alte prezentări care a suscitat interesul auditoriului. Dr. Irina Capotă, dr. Bogdan Chiroiu, dr. Ileana Matei, dr. Simona Bârsan și dr. Alexandru Georgescu au publicat rezultatele unui studiu efectuat pe un lot de zece voluntari care nu au suferit traumatisme sau intervenții chirurgicale la nivelul membrelor superioare. Concluziile indică existența „constantă a unor vase perforante septo și/sau musculocutanate apte de a susține lambouri atât la nivelul regiunilor anterioare, cât și a celor posterioare ale brațului și antebrațului, confirmând datele clinice și anatomice existente în literatura de specialitate”. Acest aspect constituie un instrument de ajutor în planificarea lambourilor perforate pentru acoperirea defectelor de părți moi de la nivelul regiunii cotului și în circumstanțele în care identificarea imagistică preoperatorie nu este posibilă sau dezirabilă.
     S-a pus în discuție și transplantul de mână, palier medical în care se așteaptă reglementările legislative. Un caz aparte a fost cel al melanomului malign atipic la nivelul mâinii, prezentat de dr. Bogdan Aldeș. Bărbatul de 46 de ani, din mediul urban, a avut rezultate spectaculoase după intervenția chirurgicală, după cinci săptămâni vindecarea fiind completă, motilitatea normală, fără afectare vasculară sau nervoasă a mâinii. De interes deosebit a fost și prezentarea despre leziunea de tip spaghetti wrist, asociată cu un defect complex de țesuturi moi, chirurgii fiind de acord că lacerațiile tendoanelor în zona V reprezintă una dintre cele mai severe injurii la nivelul membrului superior. Autorii lucrării – prof. dr. Alexandru Georgescu și echipa sa – susțin repararea tuturor structurilor într-o singură intervenție în cazul leziunilor de tip spaghetti wrist combinate cu defecte de țesuturi moi, această abordare oferind cea mai bună șansă pentru un rezultat funcțional bun.
     Cele cinci manifestări științifice s-au bucurat de invitați numeroși și selecți: peste 60 de specialiști reputați din întreaga lume, „ceea ce contribuie la extinderea conexiunilor internaționale ale specialiștilor români, la consolidarea cunoștințelor mai tinerilor noștri colegi, afirmarea calităților comparabile a seniorilor români cu cea a celor de peste hotare”, a conchis prof. dr. Alexandru Georgescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe