Newsflash
Diverse

Chirurgie romantică și mituri demontate

de Dan Dumitru MIHALACHE - mar. 25 2016
Chirurgie romantică și mituri demontate

     Peste 250 de participanți cu preocupări în patologia colorectală – medici primari, specialiști și rezidenți chirurgi, studenți cu preocupări în domeniu, medici de familie, asistenți – vor fi prezenți, în perioada 23–26 martie, la Timișoara, unde se va desfășura a șasea ediție a congresului Societății Române de Coloproctologie (SRCP). Despre ce se va prezenta în cadrul reuniunii și care este situația acestei patologii în țara noastră, am discutat cu prof. dr. Lazăr Fulger, președintele fondator al SRCP.

 

 
 
 
     – Cum este structurat congresul de anul acesta?
     – Lucrările se vor desfășura pe mai multe secțiuni. Una dintre ele, foarte bine reprezentată, este boala inflamatorie colorectală, în care vor fi prezentate achizițiile tratamentului conservator. Secțiunile chirurgicale vor aborda în special chirurgia tumorilor joase rectale și a celor avansate. Pentru tumorile joase vor fi prezentate atât tehnicile de conservare a aparatului sfincterian, cât și progresele realizate în tratamentele neoadjuvante, care permit coborârea rezecției foarte jos, aproape de sfincterul anal, fără afectarea acestuia. Apoi, un segment important de lucrări se referă la recidivele neoplasmelor rectale și neoplasmele rectale avansate. În continuare, atât la nivel european, cât și în România, un număr important de cazuri se diagnostichează târziu, când neoplasmul este deja într-un stadiu avansat. Lucrările înscrise vor căuta să precizeze strategia terapeutică în fața acestor tumori. Va avea loc și o transmisie live a unei rezecții de neoplasm rectal, realizată laparoscopic de profesorul Bergamaschi în blocul operator al Clinicii II Chirurgie a Spitalului Județean de Urgență Timișoara. Vor mai fi și două cursuri precongres. Unul este orientat spre patologia hemoroidală și cea a prolapsului rectal –un program hands-on, în care chirurgii vor fi acomodați cu tehnicile de rezecție cu staplerul a prolapsului hemoroidal. Al doilea curs se referă la suturile mecanice în chirurgia colorectală pe cale clasică și laparoscopică.

 

     – Ce invitați veți avea din străinătate?
     – Vor fi prezenți profesorul Roberto Bergamaschi, șeful departamentului de chirurgie colorectală al Universității Stony Brook din New York, profesorul Zoran Krivokapić, fost președinte al societății europene de coloproctologie, care conduce o clinică de chirurgie colorectală în Belgrad (Serbia), unde face între cinci și șase sute de operații de colon și rect pe an. Vor fi prezenți și profesori din Germania, Bulgaria, Ungaria – László Damjanovich (Debrețin) și Lázár György (Seghedin) –, din Viena, Paris, care ne vor împărtăși din detaliile tratamentului în chirurgia colorectală. Din țară, trebuie să amintesc colectivul condus de profesorul Irinel Popescu, de la Fundeni. Ideea este să vedem unde ne aflăm noi în raport cu aceste vârfuri ale chirurgiei colorectale. Nu toți cei înscriși la congres au participat la reuniuni internaționale, să-i poată vedea pe acești oameni, așa încât vor avea ocazia să vadă unde a ajuns chirurgia colorectală, care sunt performanțele ce se doresc a fi atinse, direcțiile de dezvoltare, strategiile terapeutice.

 

     – Și unde ne aflăm în raport cu ei?
     – Eu cred că ne aflăm foarte aproape de ei, cel puțin cu anumite colective chirurgicale. În ultimul deceniu, prin faptul că explorările endoscopice făcute de gastroenterologi au devenit mult mai accesibile, diagnosticarea este mult mai rapidă, atât în cazul leziunilor precanceroase, cât și al celor neoplazice. Dacă, în perioada anilor ’80, jumătate din neoplasmele colorectale operate în clinicile de chirurgie din România ajungeau în urgență, pentru complicații ale cancerului colorectal, acum majoritatea se operează în condiții elective, după ce sunt diagnosticate în clinicile de gastroenterologie. Problema care se pune însă este cea a screeningului. Ar trebui să existe niște programe ale Ministerului Sănătății, astfel încât pentru grupele de populație cu risc crescut de a dezvolta cancer colorectal să se reușească un diagnostic precoce prin screening. Dar acest lucru este încărcat de costuri mari și cred că în acest moment sistemul nostru sanitar nu dispune de fonduri pentru un asemenea demers.

 

     –Cum se implică SRCP?
     – În România, practic, se operează în toate centrele orășenești, conduita fiind însă un pic… romantică: nu se aplică protocoalele strict, ca în Occident. Acolo, numai clinicile cu volum foarte mare de cazuistică au dreptul să opereze colon și rect. Una este să ai o recidivă de 3–4% la doi sau cinci ani și alta 20%. Centrele chirurgicale cu peste o sută de cazuri de rect operate anual au rezultate mult mai bune decât cele în care se fac douăzeci de cazuri pe an. SRCP, prin tot ceea ce face, tocmai acest aspect încearcă să îl evidențieze. Chirurgul de azi nu mai trebuie să fie acel chirurg tradițional care face și tiroidă, și hernie, și colon, și stomac, și colecist, și pancreas. Ne dorim să creăm o supraspecializare pentru chirurgia colorectală, să dezvoltăm în toate centrele echipe care să reușească tratamente complexe și să evite operațiile mutilante care se soldează cu anus contra naturii și cu afectarea dinamicii urinare și sexuale.

 

     – Una din temele congresului este „cancerul colorectal – între mit și realitate“. Care sunt principalele mituri pe care doriți să le demontați?
     – Unul ar fi mitul potrivit căruia cancerul jos situat trebuie neapărat amputat. Dovezile clinice arată că limita de rezecție poate fi mult coborâtă, fără ca sfincterul anal să fie îndepărtat. O altă realitate care trebuie subliniată este că tehnicile chirurgicale care păstrează nervii pelvieni au rezultate foarte bune pentru dinamica urinară și sexuală. Păstrarea tecii perirectale neperforate face ca rezultatele oncologice pe termen lung să fie mult mai bune. Miturile acestea se referă în general la principiile chirurgiei clasice, așa cum am învățat-o noi în anii ’70 sau ’80. Realitatea actuală impune chirurgia minim invazivă laparoscopică și robotică. În chirurgia oncologică colorectală, abordul robotic devine standard „de aur“. Încetul cu încetul, se va opera numai pe calea aceasta. În România se operează rect, robotic, la București și la Timișoara. Asta în condițiile în care în Serbia nu există robot chirurgical, nici în Ungaria, iar în Bulgaria e unul singur.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe