Newsflash
Diverse

Chirurgia robotică, viitorul tratamentului malformațiilor congenitale

de Prof. dr. Corneliu SABETAY - dec. 12 2017
Chirurgia robotică, viitorul tratamentului malformațiilor congenitale
     În perioada 11–13 octombrie s-a desfășurat la Nisa, în Franța, cel de-al 74-lea congres al Societății franceze de chirurgie pediatrică și Societății francofone de urologie pediatrică și a adolescentului. Manifestarea științifică a fost organizată de echipa de medici de la Spitalul de pediatrie din Nisa CHU-Lenval, condusă de prof. dr. Jean Breaud și dr. Florence Bastiani. Congresul s-a bucurat de o largă participare din partea țărilor francofone. Au fost prezente personalități ale chirurgiei pediatrice europene și nu numai: prof. dr. J. M. Guys (Marsilia), prof. dr. François Becmeure (Strasbourg), prof. dr. François Varlet (Saint-Étienne), prof. dr. Hubert Lardy (Tours), prof. dr. Henri Steyaert (Bruxelles). Au fost discutate teme de chirurgie digestivă, plastică, urologică sau toracică.
     Dr. Isabelle James (Écully) a vorbit despre principalele problemele legate de chirurgia plastică. Abordarea arsurilor mâinii, corectarea estetică a sânilor tuberoși sau a defectelor peretelui abdominal au fost discutate în cadrul prezentării sale.
     De asemenea, o temă intens discutată a fost cea despre chirurgia bariatrică la copil (în cazul celor mai mari de 15 ani). S-a vorbit despre utilizarea inelului gastric ajustabil, a bypass-ului gastric și a chirurgiei gastric sleeve.
     Alte subiecte de chirurgie digestivă care au stârnit atenția participanților au inclus: boala Hirschsprung, chirurgia căilor biliare și invaginația intestinală. În ceea ce privește boala Hirschprung, s-a discutat despre folosirea irigației transanale și utilizarea din ce în ce mai frecventă a coborârii rectale într-un singur timp, apreciindu-se faptul că s-a obținut o continență de până la 80% în formele sigmoidiene și de până la 60% în cele totale. Din punctul de vedere al urmăririi postoperatorii a bolnavilor cu boală Hirschsprung, pot apărea o serie de tulburări de tipul meteorismului abdominal, a constipației, diareei, dezechilibre hidroelectrolitice, dar și tulburări psihice. De asemenea, au fost abordate traumatismele regiunii anale, menționând utilitatea practicării unei colostomii de protecție.
     În ceea ce privește malformațiile căilor biliare, rezultatele înregistrate în urma intervenției Kasai, combinată cu transplantul hepatic arată o rată de supraviețuire a pacienților de peste 80%. Referitor la invaginația intestinală, nu există un consens în ceea ce privește utilizarea reducerii hidrostatice și pneumatice cu substanță de contrast, această metodă fiind posibilă și la îndemâna chirurgului. O altă tehnică este reprezentată de reducerea sub control radiologic, realizându-se cu succes sub sedare. Acesta din urmă este un procedeu utilizat pe scară largă în Franța.
     În atrezia de esofag, diagnosticul antenatal este stabilit la peste 25% dintre cazuri. Diferite statistici arată că în peste 80% dintre cazuri este vorba de al treilea tip de atrezie de esofag, iar abordul acestor malformații se poate realiza doar pe cale toracoscopică sau prin toracotomie.
     Chirurgia malformațiilor pulmonare a fost subiectul abordat de mai mulți lectori prezenți. S-au discutat diagnosticul prenatal al malformațiilor adenomatoide și chistice, rolul lobectomiilor și rezecțiilor pulmonare, precum și importanța timectomiei în miastenie și evaluarea toracoscopică la copiii cu malformații congenitale toracice.
     S-au prezentat studii cu privire la hipospadias, subliniindu-se efectul negativ al expunerii prenatale la pesticide. În acest sens, s-a prezentat un studiu multicentric asupra variației genei GATA4 în hipospadias. A fost subliniată și importanța lambourilor de acoperire în uretroplastii (prin expunerea unui studiu cu un lot de 344 de pacienți). Au fost prezentate și aspecte ale tumorilor uroteliale, nefroblastomului cu tromboză de venă cavă, metode de tratament în cazul megaureterelor refluante și traumatismelor renale închise.
     Prof. dr. Jean Breaud (Nisa) a subliniat importanța antrenării pe simulator în chirurgia laparoscopică pediatrică (de exemplu piloromiotomia laparoscopică), precum și trecerea de la chirurgia laparoscopică la cea robotică.
     Un loc aparte l-a ocupat conferința susținută de dr. Jeffrey Valla – fostul șef al clinicii Lenval – despre istoricul spitalelor de copii din Franța. Acesta a realizat o amplă prezentare a modului în care au apărut și s-au dezvoltat spitalele de copii din Franța.
     În ultima zi a congresului s-a desfășurat o masă rotundă cu tema: anomalii de dezvoltare genetică – de la diagnostic la chirurgie, sub coordonarea prof. dr. Nicolas Kalfa (Montpellier).
     România a fost reprezentată la acest congres de dr. A. Zavate și subsemnatul, care au prezentat experiența Clinicii de chirurgie pediatrică a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova în ceea ce privește abordarea traumatismelor splenice la copil.
     Concluzionând, în cadrul congresului Societății franceze de chirurgie pediatrică au fost expuse numeroase date din experiența centrelor universitare franceze și nu numai. Experiența prezentată a fost atât cea culeasă din chirurgia clasică, cât și din cea laparoscopică și mai nou din chirurgia robotică – dezvoltată în prezent în puține centre, dar cu rezultate remarcabile. Invitația făcută de colectivul de la Nisa de a reveni (medicii din cadrul centrului universitar Craiova au mai fost prezenți la acest congres și în trecut) ne încurajează pentru a colabora și pe viitor cu specialiștii de aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe