Newsflash
Diverse

Centru mobil de training și perfecționare continuă a cadrelor medicale

de Diana MĂRCULESCU - feb. 16 2018
Centru mobil de training și perfecționare continuă a cadrelor medicale
În perioada 9-12 februarie a avut loc la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București un workshop de traumatologie și ortopedie, organizat de Centrul mobil de training. Timp de patru zile, medicii și studenții au participat gratuit la aceste cursuri. Centrul a putut găzdui 15-20 de persoane la opt stații de lucru pe sesiune. Temele abordate au fost: tratamentul fracturilor oaselor lungi utilizând plăcile blocate, tratamentul fracturilor gleznei și piciorului, utilizarea fixatorului extern, dar și multe altele.
Inițiativa acestor cursuri îi aparține unei companii producătoare de echipamente medicale. Lansat în 2016, centrul oferă cursuri gratuite și oportunități de training atât medicilor, cât și studenților. Managerul companiei, Mihai Răduță, explică faptul că există un program anual de cursuri de formare, dedicate multiplelor specialități medicale. La nivel local, acestea sunt organizate săptămânal, fie la sediul firmei, fie în spitale, după raportul de gardă al medicilor. În ceea ce privește educarea studenților, Mihai Răduță spune că aceste evenimente nu le sunt dedicate studenților, aceștia aflându-se în plină formare, fiind ajutați de profesori: „Ce-mi propun eu, pe termen de un an sau doi, este să extind partea de educație, de workshopuri pe cadavre. Marea problemă pe care o avem în România este că nu există reglementări legislative care să permită acest lucru”. Pentru studenți, aceste practici ar fi bine-venite, însă „din păcate există un interes limitat al companiilor legat de educația acestora”, a adăugat managerul. De asemenea, în ceea ce îi privește pe aceștia, el explică faptul că activitatea se va desfășura într-un alt mod. „Partea teoretică va fi mult mai diluată ca informație, iar ulterior noi le vom arăta, la bancul de lucru, cum se folosesc sistemele, cum se folosesc motoarele de ortopedie, lucru pe care la rezidenți nu îl facem, pentru că se presupune că medicii rezidenți au experiență”.
Pentru a putea participa, medicii rezidenți și studenții s-au înscris în prealabil. Cererea a fost foarte mare, locurile ocupându-se rapid. Pe lângă traineri, la eveniment au fost prezente personalități din domeniul ortopediei și traumatologiei: prof. dr. Olivera Lupescu (Spitalul Universitar de Urgență București), prof. dr. Ștefan Cristea (Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”), prof. dr. Cătălin Cîrstoiu (Spitalul Universitar de Urgență București), conf. dr. Rodica Marinescu (Spitalul Clinic Colentina).
În prima zi de training, tinerii medici au așteptat nerăbdători să învețe să utilizeze noua tehnologie. Atmosfera nu a fost deloc una sobră, participanții fiind extrem de relaxați și entuziasmați. Trainerul, Ahmed AlSafty, inginer, le-a prezentat înainte de toate rezidenților (în primele două zile workshopul s-a adresat acestora) procedura, dar și modul de desfășurare a cursului.
Ulterior, el a trecut la unul dintre cele opt bancuri de lucru, unde a exemplificat toate noțiunile prezentate. După sesiunea de explicații și demonstrații, medicii rezidenți au putut aplica procedura, trainerii intervenind la nevoie. În general, în spitalele în care își desfășoară stagiile de specialitate, rezidenții nu beneficiază de o astfel de aparatură performantă. Însă există speranța că în viitorul apropiat, până la finalizarea rezidențiatului, vor reuși să beneficieze de acest tip de aparatură medicală, cu avantaje multiple pentru pacienți.
Medicii rezidenți au ocazia să se înscrie la astfel de workshopuri săptămânal, atât la sediul firmei, cât și în cadrul spitalelor. Aceste cursuri au o durată variabilă, fiind adresate unor patologii multiple. Durata sesiunilor dedicate acestora diferă, în funcție de spitalul unde se desfășoară. De exemplu, sâmbătă, rezidenții de la Spitalul Universitar de Urgență București au participat la un training de la ora 11 până la ora 16. După fiecare sesiune, care durează aproximativ o oră, aceștia iau o pauză de cinci-zece minute. Aceste cursuri nu sunt cunoscute de rezidenți, care, adesea, din dorința de a acumula cât mai multe informații și tehnici, aleg să meargă la workshopuri în străinătate, costurile acestora fiind destul de mari.
Am stat de vorbă cu Alexandru (medic rezident de ortopedie-traumatologie), care mi-a spus că nu știa despre posibilitatea de training de la sediul companiei. El mi-a mai spus că este foarte important ca workshopurile să fie cât mai multe. Alexandru povestește că a participat la astfel de cursuri în străinătate, iar sumele nu au fost deloc mici, costul unui astfel de training ajungînd la 500-800 de euro. Sumele sunt mari, având în vedere salariul unui medic rezident. El spune că nu regretă sumele de bani alocate, pentru că experiența a fost cu adevărat una folositoare. „Asistentele te pregătesc să intri în sala de operații, iar mai apoi, pe parcursul intervenției, tot ele sunt cele care îți oferă ustensilele. Nu este ca la noi, unde noi trebuie să ne luăm fiecare ustensilă, lucru care înseamnă o altă pierdere de timp.” Atât el, cât și colegii lui adaugă că în spitale nu au parte de tehnologia prezentată la acest workshop, însă profită de această ocazie pentru a exersa mânuirea acestor instrumente și pe viitor speră ca spitalele în care își vor desfășura activitatea să fie dotate cu aceeași aparatură.
Duminică a fost partea dedicată studenților. Chiar dacă acest training s-a desfășurat imediat după sesiunea de examene, studenții s-au dovedit interesați și au decis să participe în număr cât mai mare. Inițial s-au înscris 50 de studenți, ulterior numărul acestora crescând. Din nefericire, locurile au fost limitate, nu toți doritorii având ocazia să participe. Pentru ei, trainingul a durat o oră și jumătate, timp în care s-au bucurat de explicații și au învățat cum să trateze diverse traumatisme. Numărul mare al studenților, dar și timpul limitat nu le-au permis însă tuturor să exerseze. Însă, ca experiență și informații, aceștia s-au declarat mulțumiți și doritori ca, pe viitor, astfel de evenimente să se repete. Este foarte important ca studenților să li se dea ocazia să exerseze, poate chiar să descopere specialitatea care îi atrage cel mai mult.
Anul acesta s-a organizat primul astfel de workshop la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, fiind implicați și studenții. Partea bună este că managerul companiei organizatoare, Mihai Răduță, își propune ca acest eveniment să nu fie singular, poate chiar pe viitor să se desfășoare și în alte facultăți de medicină din țară. În occident, astfel de evenimente au loc regulat, dar în aceste țări legislația este diferită. Oricum ar fi, suntem pe drumul cel bun. Am plecat de aici fericită, dar și cu o ușoară urmă de regret. Avem medici buni, studenți și rezidenți interesați, care însă nu au parte de informația pe care și-o doresc.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe