Newsflash
Diverse

Boala renală cronică – adevăr sau provocare pentru specialiști

de Monica GEORGESCU - oct. 21 2016
Boala renală cronică – adevăr sau provocare pentru specialiști

     NefroCarDia este o manifestare științifică de prestigiu, care pune în centru ideea de multidisciplinaritate și cooperare între diferite specialități medicale, în folosul pacientului. Anul acesta, congresul a avut loc la Timișoara, în luna septembrie, tematica abordând cele mai noi aspecte din domeniul nefrologiei, cardiologiei și diabetului. Prezentările au fost susținute de lectori din țară și din străinătate, dar a existat și o sesiune de comunicări orale dedicate exclusiv tinerilor medici, care s-a bucurat de un real succes. 

 

Pledoarie pentru interdisciplinaritate

 

     Prof. dr. Ion Bruckner a deschis seria conferințelor prezentând o serie de date statistice privind prevalența bolii cronice de rinichi (BCR), a diabetului zaharat (DZ) și a hipertensiunii în România. Astfel, studiul PREDATORR, efectuat pe un eșantion de 2.728 de persoane din 101 cabinete de medicina generală, a indicat o prevalență a BCR de 7%. Extrapolând aceste cifre, putem conchide că în România peste un milion de persoane suferă de BCR. În același studiu, diabetul zaharat (DZ) apare la 11,6% din persoane, iar 16,5% se află în stadiu prediabetic (indicat prin toleranță alterată la glucoză sau hemoglobina glicată crescută).
     O altă cifră îngrijorătoare este prevalența diverselor forme de dislipidemie, care ajunge la 80%, în timp ce hipertensiunea arterială a fost găsită la 61,6% din eșantionul testat. De menționat că, ulterior, rezultatele preliminare ale studiului SEPHAR III au indicat o prevalență a tensiunii arteriale la 45,1% din populația României.
     Toate aceste statistici sunt relevante pentru că bolile cardiace și renale au factori etiologici comuni și simptome comune. Conform acestor date, cel puțin jumătate din populația României are minimum doi din acești factori de risc. Iar aceste studii nu includ obezitatea, un alt factor important de risc atât pentru bolile cardiace, cât și renale.
     Se ridică întrebarea: cum prevenim apariția acestor boli și cum le tratăm când acestea coexistă? La aceste întrebări au încercat să răspundă medicii nefrologi, cardiologi și diabetologi care au susținut prezentări în cadrul congresulu.

 

Hiperuricemia și riscurile sale

 

     Profesorul Mircea Penescu a propus o sinteză a consecințelor induse de hiperuricemie, fie ca sindrom dismetabolic, fie secundar unor condiții patologice și a unor terapii impuse de acestea asupra rinichiului. A explicat metabolismul acidului uric și riscurile pe care le induce hiperuricemia și au fost evidențiate trei tipuri de afectare: nefropatia tubulointerstițială (NTI) acută hiperuricemică, NTI cronică hiperuricemică și litiaza urică.
     Un capitol special al lucrării a fost destinat NTI hiperuricemice acute din sindroamele de liză tumorală cu prezentarea acestora, precum și a câtorva elemente de management specific al acestor complicații. Aspectele teoretice au fost ilustrate de examene histopatologice de microscopie optică și electronică realizate în laboratorul de anatomie patologică al Spitalului Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila“.
     În continuarea acestei discuții, prof. dr. Daniel Lighezan a vorbit despre acidul uric ca factor de risc cardiovascular. De peste o sută de ani se cunoaște implicarea acidului uric la pacientul cu hipertensiune. În 1897, doctorul Davis spunea că hipertensiunea arterială la pacientul cu gută se datorează depunerii acidului uric la nivelul arteriolelor. Cristalele de urat determină o reacție inflamatorie la nivel vascular. Mai mult, acestea determină stres oxidativ, crescând procesul aterogenezei. Hipertensiunea arterială se asociază cu creșterea incidenței de sindrom metabolic și de diabet zaharat. Se creează astfel un mediu pro-aterosclerotic.
     Pacienții cu hiperuricemie au un risc cu 80% mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă. Mai mult, o analiză a studiului SEPHAR II a arătat o corelație directă între valoarea acidului uric și riscul cardi-vascular. Cu cât nivelul acidului uric este mai crescut, cu atât riscul de incident cardio-vascular și mortalitate din cauze vasculare este mai mare. Aceste date sunt confirmate indirect de rezultatele altor studii internaționale, precum studiul Rotterdam.

 

Disbioza intestinală în BCR

 

     Prof. dr. Gabriel Mircescu și dr. Ligia Petrică au ales să pună în discuție rolul microbiomului în hipertensiune și BCR. În cursul bolii cronice de rinichi, uremia induce alterări ale structurii și funcției barierei epiteliale intestinale și modificări în compoziția microbiomului intestinal, care contribuie la inflamație sistemică și toxicitate uremică.
     În BCR se observă o proliferare foarte mare a bacteriilor aerobe, de peste o sută de ori față de normal. În același timp însă, numărul de specii se reduce, producându-se un dezechilibru între specii. Această disbioză este creată în primul rând de mediul uremic. În acest mediu vor prolifera bacteriile care generează procese de putrefacție, deoarece acestea sunt capabile să scindeze ureea. Factorii care favorizează disbioza intestinală în BCR sunt: dieta restrictivă; utilizarea diferiților chelatori de fosfat, a antibioticelor și diureticelor; creșterea concentrației de uree în fluidele organismului sau filtrarea agresivă prin hemodializă. În acest scenariu sunt produse mai multe toxine uremice, printre care indoxyl sulfat și p-cresol, care ajung în sânge, determinând activarea proceselor inflamatorii. Prezența toxinelor uremice este considerată factor de progresie, atât pentru BCR, cât și pentru problemele cardiovasculare asociate adesea acesteia.
     Tratarea disbiozei poate încetini progresia BCR. Profesorul Mircescu a propus câteva soluții care ar putea ajuta la reechilibrarea florei intestinale. Suplimentarea cu prebioticele și probioticele ajută la proliferarea selectivă a bacteriilor folositoare, de fermentație, în dauna celor nocive, echilibrând balanța. Mai multe studii au demonstrat că acestea pot reduce nivelurile plasmatice ale unor toxine uremice și inflamația prin modificarea compoziției microbiotei. Din păcate însă, nu există deocamdată studii care să dovedească eficacitatea acestora și efectul asupra morbidității și mortalității pe termen lung. O altă posibilitate de tratament menționată în conferință presupune folosirea absorbanților intestinali, cu studii multiple efectuate predominant în Japonia, care le dovedesc eficacitatea. O altă opțiune de luat în considerare pentru a încetini progresia BCR prin ameliorarea disbiozei intestinale este ceto-dieta, o dietă sever hipoproteică, dar cu asigurarea unui raport caloric suficient. Această dietă preponderent vegetariană, prin conținutul mare de fibre, favorizează proliferarea bacteriilor fermentative. Se produc astfel mai mulți acizi grași cu lanț scurt, care permit conservarea barierei intestinale, ducând la o resorbție redusă a toxinelor uremice.
     La finalul acestor prezentări, prof. dr. Adalbert Schiller a punctat că alte tipuri de alterări ale microbiomului intestinal ar putea explica supraviețuirea cardiovasculară crescută a populației cu un regim mediteranean. Pornind de la boli cardiovasculare, cancer și îmbătrânire, dieta este un factor important atât în prevenția, cât și în inducerea sau favorizarea unor afecțiuni. Se poate ca studiile viitoare să confirme zicala conform căreia „suntem ceea ce mâncăm“. Mai mult, este posibil să și trăim în funcție de ce și cât mâncăm.

 

Anticoagulante noi și vechi

 

     Prof. dr. Doina Dimulescu a vorbit despre opțiunile actuale privind tratamentul anticoagulant la bolnavii care au fibrilație atrială pentru prevenirea accidentelor cardioembolice. Acest risc embolic este redus semnificativ (cu până la 60%) prin terapia anticoagulantă orală. Apare în schimb un risc hemoragic, inerent tratamentului, iar asocierea gradelor variate de boală renală cronică crește și mai mult posibilitatea hemoragiilor, indiferent de tipul de terapie anticoagulantă folosit. Cu toate acestea, în momentul de față, terapia anticoagulantă este recomandată și permisă de ghiduri în cazul pacienților cu fibrilație atrială și BCR până la un clearance al creatininei mai mare sau egal cu 15ml/min. Cu toate acestea, atât în cazul pacienților dializați, cât și în cazul celor cu rata de filtrare glomerulară (RFG) între 15 și 25 ml/min, apar probleme serioase legate de alegerea medicației corespunzătoare.
     Studiile efectuate în ultimele două decenii au demonstrat eficacitatea tratamentului anticoagulant cu antivitamină K (warfarină), medicație care s-a dovedit superioară aspirinei din acest punct de vedere. De fapt, aspirina este în prezent scoasă din indicațiile de prevenire a accidentelor cardioembolice. Ea se menține în recomandări în cazul pacienților cu fibrilație atrială și boală vasculară. De asemenea, în ultimii cinci-șase ani, pacienții au putut beneficia de o clasă nouă de medicamente – identificate sub acronimul NOAC – independente ca mecanism de acțiune de vitamina K. Acestea sunt comparabile ca eficacitate cu warfarina, dar mai sigure decât aceasta din perspectiva riscului hemoragic. Această clasă de medicamente este recomandată pacienților cu BCR, care au un risc crescut de sângerare, dar și de evenimente aterotrombotice și cardioembolice.
     Ghidurile pentru fibrilația atrială din 2016 includ niște schimbări în recomandări. Astfel, până în acest an, la scor CHA2DS2-VASc mai mare sau egal cu 1, ghidurile menționau că medicația anticoagulantă sau aspirina pot fi luate în considerare. Însă cele mai recente studii au demonstrat că la un scor CHA2DS2-VASc mai mic sau egal cu 2, medicația anticoagulantă aduce beneficii minime, însă comportă risc hemoragic. Astfel, cea mai nouă versiune a ghidurilor recomandă medicația anticoagulantă atunci când scorul CHA2DS2-VASc este mai mare sau egal cu 2 în cazul bărbaților și mai mare sau egal cu 3 în cazul femeilor. Medicația cu warfarină rămâne recomandată în cazul pacienților cu proteză mecanică, medicamentele din clasa NOAC nefiind recomandate în acest caz.
     Pacienții cu BCR și fibrilație atrială au un risc crescut de deces prin evenimente cardiovasculare. În cazul acestora, ghidurile americane recomandă warfarina. Asta se datorează în mare faptului că BCR a fost considerată criteriu de excludere din toate studiile efectuate pe noua clasă de anticoagulante, dar și faptului că warfarina se elimină hepatic, nu renal, neavând risc de acumulare. Se pune întrebarea: este necesar să fie oferit tratament anticoagulant în cazul tuturor acestor pacienți? Dacă ghidul de fibrilație atrială recomandă tratament anticoagulant la toți pacienții cu scor CHA2DS2-VASc peste 2 (respectiv 3), ghidurile de boală renală nu recomandă anticoagularea de rutină în cazul pacienților dializați cu fibrilație atrială, întrucât riscul de sângerare este crescut, iar eficiența în prevenția evenimentelor cardioembolice nu este dovedită. Medicamentele din clasa NOAC ar putea fi mai sigure din acest punct de vedere, însă este nevoie de studii care să confirme acest lucru.

 

Perspectiva diabetologilor

 

     Dr. Nicolae Mircea Panduru a ținut o prelegere despre controlul glicemic la pacienții cu boală renală diabetică cronică. Acesta comportă o atenție deosebită, deoarece o mare parte din antidiabeticele orale se elimină renal. De aceea, când rata de filtrare glomerulară scade sub 60 ml/min, o atenție specială trebuie acordată ajustării medicației pentru evitarea hipoglicemiei. Controlul glicemic strâns a fost asociat cu un număr crescut de evenimente cardiovasculare (studiul ADVANCE si VADT) și cu creșterea mortalității (studiul ACCORD). Toate acestea au condus la recomandarea ghidurilor actuale de creștere a țintei terapeutice pentru hemoglobina glicozilată. Astfel, o hemoglobină glicozilată A1c peste 7% este acceptabilă în cazul scăderii RFG sub 45 ml/min. Acest lucru este recomandat în ciuda faptului că hemoglobina glicozilată A1c trebuie menținută sub 7% pentru a scădea progresia bolii renale diabetice. 
     Reducerea numărului de evenimente cardiovasculare și a mortalității a fost demonstrată de curând și cu alte clase de medicamente cu risc scăzut de hipoglicemie. Majoritatea acestor terapii noi și-au dovedit eficacitatea și siguranța până la o RFG de aproximativ 30 ml/min.  Din  păcate, pentru pacienții cu RFG sub 30 ml/min, opțiunile terapeutice rămân limitate.

 

Controlul hipertensiunii la pacienții cu diabet și BCR

 

     Prof. dr. Romulus Timar din Timișoara a vorbit despre managementul hipertensiunii la pacienții cu DZ și BCR. Ținta pentru tensiunea arterială (TA) în cazul pacientului diabetic trebuie individualizată în funcție de vârstă, puls, existența bolilor cardiovasculare, a BCR, a retinopatiei diabetice, precum și în funcție de toleranța acestuia la tratament. Astfel, Societatea europeană de cardiologie recomandă o țintă a valorii TA la pacientul cu DZ sub 140/85 mm Hg. La pacientul cu vârstă peste 85 de ani, în absența afectării renale, se recomandă o tensiune sub 150/90 mm Hg. Societatea americană de diabet recomandă începând cu acest an, la pacientul cu DZ, menținerea tensiunii sub 140/90 mm Hg. Ținte mai severe, sub 130/80 mm Hg, pot fi luate în considerare mai ales la pacienții tineri, cu condiția ca îndeplinirea acestei ținte să nu facă, prin creșterea medicației, mai mult rău decât bine.
     Nivelurile crescute ale TA (în special a valorii sistolice) se asociază cu un risc mai mare de apariție a BCR și de progresie a acesteia la diabetic. La pacientul cu DZ și BCR, cu o albuminurie sub 30 mg/24 h, țintele TA sunt sub 140/90 mm Hg. În cazul în care albuminuria depășește 30 mg/24 h, țintele sunt sub 130/80 mm Hg. Tensiunea arterială poate fi scăzuta prin schimbarea stilului de viață, sport și, la nevoie, prin medicație. Tratamentul medicamentos al hipertensiunii la pacienții cu DZ și BCR poate include inhibitori ai enzimei de conversie sau sartani, în funcție de toleranța pacientului. Tratamentul cu inhibitori ai enzimei de conversie poate duce la o creștere a potasemiei, situație în care trebuie asociat cu un diuretic. În cazul pacienților cu transplant renal, prima linie de terapie o reprezintă blocanții canalelor de calciu. Deseori, aceste terapii se asociază pentru a se obține o scădere a TA până la valorile țintă. O reducere cu 10 mm Hg a tensiunii arteriale sistolice la pacienții diabetici se corelează cu o reducere a riscului de evenimente vasculare și renale între 11 și 27%.
     Insulina poate fi folosită la pacienții cu BCR indiferent de rata filtrării glomerulare. Cu toate acestea, există riscul de hipoglicemie, fiind necesară o reducere a dozei. Ajustarea dozei de insulină se face în funcție de răspunsul terapeutic al fiecărui pacient. De asemenea, se pot folosi inhibitori de dipeptidil peptidază 4 – nu cresc riscul cardiovascular, nu dau creștere în greutate, nici hipoglicemie; agoniști de receptori GLP-1 – scad riscul cardiovascular și hipertensiunea arterială. Altă clasă de medicamente care poate fi folosită în managementul DZ sunt inhibitorii cotransportorului 2 sodiu glucoză, care scad riscul cardiovascular, scad tensiunea arterială prin natriureză și nu dau creștere în greutate, nici hipoglicemie.

 

Un sfert de secol de SRN

 

     Conferința NefroCarDia din acest an a găzduit și ședința aniversară a Societății Române de Nefrologie (SRN), care a sărbătorit în septembrie 25 de ani de la înființare. Președintele societății, prof. dr. Gabriel Mircescu, a profitat de această ocazie pentru a trece în revistă realizările acestor ani. Rememorarea eforturilor depuse a constituit prilejul perfect pentru a oferi mulțumirile și recunoașterea cuvenită celor care au adus contribuții importante la dezvoltarea nefrologiei în România. Astfel, au fost înmânate plachete aniversare mai multor personalități marcante din țară, dar și de peste hotare.
     Privind către viitorul Societății Române de Nefrologie, Gabriel Mircescu a menționat câteva planuri și proiecte de pe agenda următoare. S-a vorbit despre demararea de proiecte de cercetare care să răspundă unor necesități practice, precum și despre accesarea unor fonduri de cercetare care să ajute la finanțarea acestora. De asemenea, profesorul Mircescu a vorbit despre dezvoltarea curriculei de nefrologie și a nefrologiei intervenționale, precum și despre necesitatea actualizării ghidurilor – demersuri ample, care vor necesita un efort colectiv. Un alt proiect vizat este înființarea unor burse pentru tinerii cercetători, care să asigure finanțare pentru lucrări de doctorat sau pentru proiecte de cercetare. Președintele societății a pledat pentru constituirea și urmărirea unui program comun, pe termen lung, care să se continue dincolo de mandatul său.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe