Newsflash
Dosar

Ce aduce nou proiectul de lege privind rezidenţiatul?

de Dr. Mariana MINEA - nov. 6 2013
Ce aduce nou proiectul de lege privind rezidenţiatul?
   Noul proiect de lege privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului aduce o serie de schimbări importante. Deocamdată, vorbim despre un proiect de lege ale cărui detalii vor fi stabilite ulterior, prin norme metodologice. Iată deci principalele noutăţi pe care principial le aduce proiectul propus de Ministerul Sănătăţii.
   Structura. Începând de la 1 ianuarie 2016, programul de rezidenţiat ar urma să se desfăşoare în două etape, şi nu într-una singură, cum se întâmplă acum. Prima etapă, cu durata de doi ani, va fi de „trunchi comun“, stabilit pentru specialităţi înrudite ale domeniului medicină; a doua etapă va avea o durată de unu-patru ani, în funcţie de specialitate, şi va continua formarea într-una din specialităţile care alcătuiesc subdomeniul corespunzător programului de trunchi comun efectuat în prima etapă. Atât trunchiurile comune (stagii, curriculă, durată), cât şi specialităţile etapei a doua se stabilesc de MS în colaborare cu instituţiile de învăţământ superior acreditate şi Colegiul Medicilor şi se aprobă prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului educaţiei naţionale. În prezent, pregătirea în rezidenţiat începe cu un stagiu de minimum şase luni în modulul de bază al specialităţii, cu excepţia specialităţilor cu profil chirurgical, pentru care pregătirea începe cu un stagiu de minimum şase luni în chirurgie generală.
   Admiterea. În trunchiul comun, admiterea se va face pe baza notei obţinute la examenul de licenţă (proba scrisă) şi a opţiunii candidaţilor, exprimate prin depunerea unui dosar la un centru din regiunea respectivă, înainte de susţinerea examenului de licenţă. La acest examen au acces şi medicii din promoţiile anterioare care nu au obţinut drept de liberă practică, care nu desfăşoară pregătire de rezidenţiat sub incidenţa normelor precedente sau nu deţin titlul de medic specialist. Medicii din promoţiile anterioare anului 2015 vor participa la examenul naţional de licenţă pentru a intra în prima etapă de rezidenţiat. În prezent, începând cu promoţia 2005, absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină neconfirmaţi în rezidenţiat pot efectua trei ani de practică supravegheată/asistată în unităţi sanitare publice, cabinete de medicină de familie, la solicitarea acestor unităţi, beneficiind de contract individual de muncă pe durată determinată. Pe parcursul celor trei ani, medicii care efectuează practica supravegheată/asistată au obligaţia să se prezinte la concursul de rezidenţiat.
   În a doua etapă a rezidenţiatului, admiterea se va face prin concurs regional cu tematică şi bibliografie unice pentru fiecare trunchi comun. Normele de aplicare vor stabili specialităţile care pot fi accesate din mai multe trunchiuri comune (ceea ce ne face să credem că vor exista mai mult de două trunchiuri comune, deci nu doar „Medicală“ şi „Chirurgie“). Prima variantă a proiectului propunea ca medicii care nu sunt admişi în etapa a doua a examenului pentru specialitatea pe care o doresc să treacă prin „alunecare“ în rezidenţiatul de etapă a doua pe medicină de familie, din care ar fi urmat să mai facă un singur an de pregătire. Însă medicii de familie s-au opus acestei propuneri, iar forma actuală schimbă prevederea, însă formularea din proiectul aflat acum în dezbatere rămâne neclară. De exemplu, se menţionează că medicii care în urma concursului nu aleg loc sau post în una din specialităţile medicale publicate la concurs sunt confirmaţi medici rezidenţi într-una din specialităţile precizate în normele metodologice de aplicare ale acestei legi pentru această categorie de medici: să înţelegem că pot alege să rămână medici rezidenţi de primă etapă, cu drepturi limitate, într-o specialitate (trunchi comun?) la alegere? Cealaltă variantă este că aceşti medici continuă pregătirea în calitate de medici rezidenţi etapa I, prin stagii la alegere din celelalte trunchiuri comune, în vederea obţinerii dreptului de practică. Dreptul de practică astfel obţinut dă medicului dreptul de a-şi practica profesia în limita competenţelor obţinute, în unităţile sanitare şi în cabinetele medicale, fără să poată încheia contract individual cu Casa de asigurări. Medicii din această categorie au oricând dreptul de a susţine din nou examen de admitere în rezidenţiat etapa a doua. Oficialii au subliniat, în cadrul dezbaterilor, că varianta desfăşurării rezidenţiatului sub această formă – trunchi comun şi specialitate – urmăreşte să nu mai lase absolvenţi de medicină „pe dinafară“, adică fără loc de muncă, şi că, în ceea ce priveşte curricula şi durata stagiilor, acestea vor fi stabilite împreună cu comisiile consultative ale Ministerului Sănătăţii, avându-se în vedere creşterea calităţii şi flexibilităţii pregătirii.
   În ceea ce priveşte facultăţile de medicină dentară şi farmacie, admiterea în programul de rezidenţiat se va face prin concurs naţional, în sesiune unică, de regulă în trimestrul al patrulea al fiecărui an, ca şi până acum.
   Pregătirea în străinătate. Potrivit noului proiect de lege, rezidenţii pot efectua – cu aprobarea MS şi avizul coordonatorului/directorului de program de rezidenţiat – stagii de pregătire în străinătate, care nu pot însuma mai mult de 33% din durata de pregătire prevăzută pentru specialitatea de confirmare. Procedura de echivalare a acestor stagii va fi stabilită prin regulamentul de rezidenţiat.
   Salariul net al rezidentului, potrivit noului proiect de lege, se stabileşte în funcţie de anul de pregătire, astfel că salariul net al rezidentului din anul I – etapa I va fi de maximum 60% din media salariului net al unui medic specialist, dar va putea reprezenta 90% din salariul medicului specialist pentru rezidenţii din ultimul an de rezidenţiat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe