Procentajul cazurilor de melanom va crește cu 18% până în 2025 la nivel global, conform Organizației Mondiale a Sănătății, anual fiind diagnosticate între 2 și 3 milioane de cazuri de non-melanom.
Potrivit estimărilor specialiștilor, numărul cazurilor de melanom va crește cu 18 la sută până în 2025, la nivel mondial, anual fiind diagnosticate între 2 și 3 milioane de cazuri de non-melanom.
,,Cred că prevenția constituie cea mai rentabilă strategie pe termen lung pentru controlul cancerului în general și al cancerului de piele. În cazul nostru, patru din cinci cazuri de cancer de piele pot fi prevenite”, a atras atenția conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale, în cadrul evenimentului ,,Cancerele de piele rare, periculoase și puțin cunoscute”, organizat de Asociația OncoPacienților PHOENIX.
În luna iulie, pe litoralul românesc, dar și în alte locuri din țară vor avea loc acțiuni de conștientizare și depistare a cancerelor de piele, asociația oferind turiștilor posibilitatea de-a face dermatoscopii gratuite.
,,Până la această a șaptea ediție a campaniei Soare fără pete, numărul dermatoscopiilor gratuite pe care noi le considerăm cele mai importante în aceste acțiuni au depășit 1.000 de beneficiari... Deja am efectuat peste 100 de astfel de controale dermatoscopice la care au participat studenți, cadre didactice, dar și pacienți, iar aproximativ 2% din cei examinați au fost cu suspiciuni de melanom și alte cancere ale pielii”, a declarat Ioana Cristea, președinte fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX.
Medicii susțin că autoexaminarea pielii este pasul cel mai important, iar dacă persoana în cauză observă ceva în neregulă, atunci trebuie să se prezinte de urgență la medic.
“Consultul dermatologic este gratuit, cu trimitere de la medicul de familie, în toate spitalele publice și avem la dispoziție dermatoscopia care este acoperită de asigurările medicale”, a afirmat prof. dr. Ana Maria Forsea, șefa Secției de Dermatologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Elias.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe