Sistemul endocanabinoid ajunge să controleze procesele imunologice, inflamatorii, apoptotice, funcţia mitocondrială şi funcţiile cerebrale, spune șef lucr. dr. farm. Nicoleta Blebea.
Organismul uman deţine un sistem complex de tip endocanabinoid, cu multiple roluri esenţiale. Sistemul endocanabinoid ajunge să controleze procesele imunologice, inflamatorii, apoptotice, funcţia mitocondrială şi funcţiile cerebrale, spune șef lucr. dr. farm. Nicoleta Blebea în prefaţa cărţii sale Sistemul endocanabinoid. Implicaţii farmacotoxicologice și terapeutice (Editura Printech, 2022).
Carte de vizită:
Cui se adresează cartea dv.?
În primul rând, ea se adresează studenţilor și specialiștilor din domeniul medico-farmaceutic. Cartea reprezintă un sprijin real în cunoașterea și în aprofundarea noţiunilor de farmacoterapie, disciplină pe care o predau la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa.
Cartea aduce în atenţia cititorului o revizuire sistematică a datelor din literatura de specialitate, referitoare la implicarea sistemului endocanabinoid în fiziopatologia umană.
Ce v-a determinat să scrieţi o astfel de lucrare? De la ce a pornit?
Practic, a pornit de la potenţialul terapeutic pe care îl reprezintă acești canabinoizi extrași din produse vegetale (fitocanabinoizi) sau obţinuţi prin sinteză. Dar la bază a stat, de fapt, lucrarea mea de doctorat realizată împreună cu prof. dr. farm. Simona Negreș în cadrul UMF „Carol Davila”.
Ce roluri au canabinoizii?
Canabinoizii sunt substanţe care au fost introduse în studii de nivelul 2 și de nivelul 3, și aici vorbesc despre demonstrarea efectelor antipsihotice, anxiolitice, antiemetice, efecte în bolile neurodegenerative, efecte analgezice, efecte în afecţiunile oncologice, efecte anticonvulsivante, antiepileptice, efecte în bolile cardiovasculare prin prisma efectului antioxidant, efecte în complicaţiile diabetului zaharat, în boli metabolice, efecte gastrointestinale și efecte în glaucom, precum și în dermatologie, în tratarea acneei.
În al doilea capitol al cărţii, intitulat „Utilitatea canabinoizilor în terapia farmacologică”, sunt enumerate efectele și beneficiile terapeutice care au la bază o serie de studii clinice.
Era nevoie de o lucrare care să explice în detaliu noţiunile despre canabinoizi?
Era nevoie, da, datorită contextului actual. Problema canabinoizilor este discutată astăzi și din punct de vedere legislativ. Ne punem întrebarea dacă aceștia reprezintă pentru om un medicament sau un drog. Cartea răspunde acestei întrebări.
Complexitatea utilizării fitocanabinoizilor în scopuri medicale preocupă experţii de câteva decenii. Intervenţiile lor metabolice, endocrine şi intracelulare reprezintă o bază solidă pentru aplicarea terapeutică, utilizarea şi cunoaşterea sinergismelor şi antagonismelor cu alte medicaţii.
Interesul medical crescut pentru aceste substanţe a determinat și dezvoltarea anumitor medicamente pe bază de canabinoizi sintetici, medicamente care sunt omologate în alte ţări, medicamente care se folosesc pentru tratamentul durerii și combaterea spasticităţii în scleroza multiplă. Marinol® (Dronabinol, sintetic Δ9–THC) și Cesamet® (Nabilone, analog sintetic al Δ9–THC). Dronabinolul este utilizat ca stimulent al apetitului la pacienţi cu SIDA și pentru greaţa și vărsăturile asociate tratamentelor oncologice.
Cartea are implicaţii importante, mai ales pentru medici.
Da, vreau să relatez că am o prietenă care este farmacist-șef la Institutul Oncologic București (IOB), iar ei i s-a părut foarte interesantă și m-a rugat să îi las câteva exemplare pentru a le oferi medicilor cu care colaborează.
În România, canabisul este reglementat prin două legi: Legea 143 din 26 iulie 2000, privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, republicată în Monitorul Oficial nr. 163 din 6 martie 2014, și Legea 339 din 29 noiembrie 2005, privind regimul juridic al plantelor, substanţelor și preparatelor stupefiante și psihotrope publicată în Monitorul Oficial nr. 1095 din 5 decembrie 2005.
Totuși, la noi, în România, canabisul nu este legalizat în scop medical. A fost depus în Parlament*, în 2019, un proiect de act normativ, numit Victoria. Acesta este dat după numele unei paciente care a decedat din cauza unei afecţiuni oncologice. Acest proiect de lege are menirea de a legaliza produsele pe bază de canabis, etichetarea, comercializarea, cât și utilizarea acestor produse de către pacienţi.
Aţi primit feedback și de la alte persoane referitor la carte?
Da, am primit feedback după prezentarea mea susţinută recent la un eveniment organizat de MedicHub, la Forum Farmacist.ro. Iar după prezentarea respectivă (de la începutul lunii octombrie – n.red.) am primit feedback prin numeroase mesaje de la profesioniști din domeniul sănătăţii care mă cunoșteau în alt context.
Am profesat peste 15 ani în domeniul farmaceutic, dar în management farmaceutic. Foști colegi farmaciști mi-au spus că li s-a părut foarte interesant subiectul și m-au întrebat cum pot intra în posesia cărţii.
Aţi primit foarte repede aceste reacţii.
Chiar m-am și mirat sâmbătă dimineaţă (după prima zi a evenimentului Forum Farmacist.ro – n.red.), când am deschis telefonul și am văzut mesajele pe WhatsApp. Am mai primit feedback și de la foști studenţi. Unii dintre ei au participat în online, unii nu au participat, dar au văzut programul evenimentului și i-a interesat subiectul.
Ce concluzii trageţi referitor la subiectul abordat în lucrare?
Complexitatea utilizării canabinoizilor în scopuri medicale preocupă experţii de câteva decenii. Cartea abordează, așa cum am menţionat, un subiect care este atât de interes farmaceutic, cât și de interes medical, dar ajută și la educarea publicului larg. Și atunci potenţialul terapeutic și posibilitatea descoperirii unor ţinte terapeutice eficiente sunt mereu un subiect de actualitate.
Aţi dori să adăugaţi și alte informaţii?
Da, cred că vizavi de partea asta legislativă... Legislaţia referitoare la canabinoizi nu acoperă toate formele și tipurile acestor substanţe. În carte, acest subiect nu este tratat foarte detaliat, adică sunt doar câteva informaţii la nivel general, dar [în mediul online] sunt publicate articole conexe.
Acestea dezbat statutul legal al canabinoizilor și efectele terapeutice, dar și partea de farmacotoxicologie. O parte din ele apar chiar în revista „Farmacist.ro”, pentru că am o frumoasă colaborare cu prof. dr. farm. Victoria Hîrjău, redactor șef al revistei, din punctul acesta de vedere. Iar o parte sunt articole publicate în alte reviste, în conferinţe ale Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, împreună cu Facultatea de Drept.
*https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=18223
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe