Newsflash
CAMPANII

VIDEO: Operația Lindbergh, prima intervenție prin telemedicină din lume

de Dorina Novac - feb. 24 2021
VIDEO: Operația Lindbergh, prima intervenție prin telemedicină din lume

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la prima intervenție de telemedicină. În septembrie 2001, o echipă de medici condusă de profesoul francez Jacques Marescau a efectuat cu succes o intervenție chirurgicală transatlantică, cunoscută drept "operația Lindbergh".

Intervenția chirurgicală a fost efectuată pe 7 septembrie 2001, la o distanță de 7.000 km, de profesorul Jacques Marescaux și echipa sa de la IRCAD (Institute for Research into Cancer of the Digestive System). Astfel, medicii se aflau într-un birou din New York, iar pacientul într-un spital din Strasbourg.

Dacă acum 20 de ani această tehnică chirurgicală era de neimaginat, iar telemedicina era un domeniu necunoscut, astăzi este în plină expansiune, fiind folosită pe scară largă.

Operația Lindbergh
Sursă imagine: researchgate.net

Manevra chirurgicală care a traversat oceanul a fost supranumită „Operația Lindbergh”, după numele unui pilot american devenit faimos pentru realizarea primului zbor transatlantic fără escală de la New York la Paris, în 1927.

Operația, care s-a încheiat cu succes, a durat 45 de minute și a fost posibilă datorită unui parteneriat strâns dintre chirurgie, robotică avansată la acel moment și tehnici de comunicare de mare viteză pentru acea perioadă, scrie francetvinfo.fr.

Operatie robot

A fost un pateneriat între IRCAD, grupul France Télécom și Computer Motion, dezvoltatorul sistemelor robotice chirurgicale Zeus.

Intervenția chirurgicală a constat într-o colecistectomie la o pacientă de 68 de ani, aflată în secția chirurgicală a unui spital din Strasbourg, în estul Franței. Din New York, chirurgul a controlat manetele robotului Zeus, proiectat de Computer Motion, pentru a opera pacienta la distanță.

„Robotul Zeus este format din trei brațe. Două brațe manevrează instrumentele în funcție de mișcarea mâinilor chirurgului. Celălalt braț mânuiește endoscopul activat prin voce. O consolă chirurgicală permite chirurgului să manevreze pârghiile care controlează cele două instrumente deținute de brațele robotizate”, a transmis ircad.fr

Operatie

Legătura dintre sistemul robotic și chirurg era asigurată de un serviciu de internet de mare viteză, prin fibră optică, desfășurat datorită eforturilor mai multor entități ale grupului France Télécom.

 „Cred că această demonstrație a fezabilității unei proceduri chirurgicale complet sigure efectuate de la distanță – și în special a primei operații trans-atlantice – se declanșează în a treia revoluție pe care am văzut-o în domeniul chirurgiei, în ultimii zece ani”, a precizat profesorul Jacques Marescaux.

El a menționat că prima revoluție în lumea medicală pentru acea perioadă a fost descoperirea unei intervenții chirurgicale minim invazive, care să permită efectuarea procedurilor cu o cameră, ceea ce înseamnă că abdomenul sau toracele nu trebuie să fie deschise.

profesorul Marescaux

A doua revoluție în lumea medicală, potrivit lui, a fost introducerea unei intervenții chirurgicale asistate de computer, unde inteligența artificială îmbunătățește siguranța mișcărilor chirurgului în timpul unei proceduri, făcându-le mai precise, introducând în același timp conceptul de distanță între chirurg și pacient.

„A fost, așadar, o extrapolare naturală să ne imaginăm că această distanță – în prezent, la câțiva metri în sala de operație – ar putea ajunge până la câteva mii de kilometri. Aceasta este ceea ce tocmai am demonstrat datorită măiestriei tehnice combinate de Computer Motion, care a creat robotul chirurgical, și France Télécom, care a fost capabilă să implementeze un serviciu de transmisie în bandă largă a datelor cu compresie optimizată, limitând astfel timpul de întârziere dintre comanda medicului și acțiunea robotului, întârziere care este practic imperceptibil pentru ochiul uman”, a explicat profesoul francez Jacques Marescaux.

Potrivit francetvinfo.fr, operația a costat câteva milioane de euro.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe