Newsflash
CAMPANII

Programul Naţional de Vaccinare în contextul pandemiei de COVID-19

de Dr. Gindrovel DUMITRA - apr. 3 2020
Programul Naţional de Vaccinare în contextul pandemiei de COVID-19

Decizia pe care autorităţile competente trebuie să o ia cu privire la continuarea Programului Naţional de Vaccinare (PNV) în condiţiile actuale se bazează pe o serie de recomandări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii adoptate în ultima parte a lunii martie.

Ca urmare a evoluţiei pandemiei COVID-19, în România a fost decretată stare de urgenţă, la jumătatea lunii trecute (16 martie). Unul dintre efectele declarării stării de urgenţă a fost și limitarea mobilităţii persoanelor, având ca scop distanţarea socială, măsură necesară pentru a se reduce transmiterea comunitară a virusului SARS-CoV-2 și a se limita astfel numărul de îmbolnăviri. Drept consecinţă, în cabinetele medicilor de familie au fost instituite măsuri de reorganizare a activităţii astfel încât să fie redusă la maximum interacţiunea dintre pacienţi, dar și dintre pacienţi și personalul medical.

Provocări pentru medicul de familie

Specificul activităţii unui medic de familie și a echipei acestuia a evoluat în această perioadă prin reducerea serviciilor profilactice obișnuite. O mare parte din timp a fost alocat deservirii comunităţii și consilierii pacienţilor privind provocările apărute odată cu declararea stării de urgenţă. Cadrele medicale au fost implicate activ în explicarea motivelor pentru care este nevoie de distanţare socială și de reducere a contactului interpersonal, punându-se accent pe respectarea normelor de igienă adecvate. Astfel, multe dintre programările pentru examene de bilanţ obișnuite au fost reprogramate, iar părinţii au solicitat în unele situaţii amânarea vaccinării.

Forumurile de discuţii ale medicilor de familie au fost populate de dezbateri privind oportunitatea sistării activităţii de vaccinare în condiţii de pandemie. Au fost aduse multe argumente care se refereau la siguranţa copilului și a aparţinătorului invocându-se recomandările autorităţilor privind evitarea deplasării pentru situaţii care nu reprezintă o urgenţă.

Un element foarte important în evoluţia acestei situaţii a fost reprezentat de limitarea comunicării cu direcţiile de sănătate publică, personalul acestor instituţii fiind direcţionat către pregătirea sistemului sanitar de intervenţie în pandemie precum și pe derularea anchetelor epidemiologice. Au existat și autorităţi judeţene care pur și simplu nu au distribuit vaccinul către medicii de familie vaccinatori, iar unele au transmis informări prin e-mail privind amânarea campaniei de vaccinare lunară și nedistribuirea vaccinului.

Posibilele pericole ale întreruperii PNV

Practic, s-a creat un context epidemiologic la nivel european provocat de pandemia de COVID-19 și există deja un pericol de sănătate publică. Dacă s-ar întrerupe Programul Naţional de Vaccinare (PNV), pericolului creat de pandemia de COVID-19 i s-ar putea adăuga un altul cauzat de acumularea unui număr de indivizi susceptibili, a cărui consecinţă ulterioară ar fi apariţia sau dezvoltarea unor epidemii cu alte boli prevenibile prin vaccinare.

Din acest punct de vedere, trebuie să privim continuarea PNV ca pe o oportunitate de a evita agravarea situaţiei existente și suprapunerea sau dezvoltarea ulterioară a unor epidemii de boli prevenibile prin vaccinare, precum rujeola sau tusea convulsivă. Acest fapt ar genera presiune suplimentară pe sistemul de sănătate, și așa destul de solicitat în acest moment. Potenţialul ridicat de apariţie a unor noi focare de boli prevenibile prin vaccinare aduce argumente suplimentare pentru a se menţine continuitatea serviciilor de imunizare oriunde pot fi prestate în condiţii de siguranţă.

Principii de vaccinare în pandemie

Pe acest fond, la 23 martie, Centrul Naţional de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din structura Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) a emis o adresă către direcţiile de sănătate publică judeţene și cea a municipiului București, precum și către Ministerul Sănătăţii. În acest document au fost indicate principii de vaccinare în timpul pandemiei COVID-19, după cum urmează:

1. Asigurarea cantităţilor necesare de vaccinuri în vederea desfășurării în condiţii optime a Programului Naţional de Vaccinare;

2. Respectarea măsurilor de prevenire a infecţiei cu SARS-CoV-2 în timpul sesiunilor de vaccinare, prin:

a) programarea la vaccinare în mod organizat, astfel încât să se evite aglomerarea sălilor de așteptare – în măsura în care este posibil, programarea într-un interval de timp dedicat;

b) triaj telefonic prealabil;

c) informarea prealabilă a a­par­ţinătorilor care se prezintă cu copiii la vaccinare cu privire la respectarea măsurilor de igienă respiratorie, păstrarea distanţei de cel puţin 1 metru faţă de celelalte persoane (părinţi și copii) din sala de așteptare, prezentarea la cabinet a unui singur aparţinător;

d) în măsura în care este posibil, desfășurarea activităţii de vaccinare în spaţii dedicate/încăperi separate din cadrul cabinetelor medicale;

e) personalul medico-sanitar va purta echipament de protecţie (mască, mănuși);

f) curăţenia și dezinfecţia încăperilor și a echipamentului medical;

g) se va respecta procedura de management al deșeurilor;

3. Se acordă prioritate schemei primare de vaccinare, în special pentru rujeolă, rubeolă, poliomielită, tuse convulsivă;

4. Vor fi evitate campaniile de vaccinare în masă;

5. Vaccinarea nou-născuţilor în maternitate se face în conformitate cu calendarul naţional;

6. Se amână introducerea unor vaccinuri noi în Programul Naţional de Vaccinare;

7. Întărirea supravegherii RAPI în condiţiile în care se anticipează o creștere a riscului de reacţii adverse coincidente ca urmare a transmiterii SARS-CoV-2 asociată cu vaccinarea.

Acest document a avut la bază recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii adoptate în 20 martie a.c. elaborate sub formă de ghid: „Guidance on routine immunization services during COVID-19 pandemic in the WHO European Region” (1). Documentul OMS descrie cinci situaţii plauzibile a fi întâlnite în timpul pandemiei și aduce recomandări privind conduita legată de modul în care poate fi adaptat programul de vaccinare în aceste situaţii.

Decizia rămâne la autorităţi

La 26 martie, OMS a emis un alt document intermediar denumit „Guiding principles for immunization activities during the COVID-19 pandemic” (2), care oferă principii și considerente directoare pentru a sprijini ţările în luarea deciziilor privind furnizarea de servicii de imunizare în timpul pandemiei COVID-19. Este avizat de grupul consultativ de experţi în domeniul imunizării. În document se precizează că decizia de a menţine serviciile de vaccinare va fi influenţată de recomandările locale privind distanţarea socială, contextul în care se află sistemul de sănătate, povara locală a bolilor prevenibile prin vaccinare, statutul actual sau anticipat al transmiterii locale (fără cazuri, sporadică, cluster sau transmisie comu­nitară) și factorii demografici.

     În concluzie, decizia de continuare a Programului Naţional de Vaccinare este bazată pe mai multe considerente și este ghidată de recomandări internaţionale avizate. În România, PNV va continua până la adoptarea unor noi decizii de către autorităţi.


Notă autor:

Bibliografie
1. WHO; Guidance on routine immunization services during COVID-19 pandemic in the WHO European Region; 2020. Valabil la: https://bit.ly/3ax6HCU
2. WHO; Guiding principles for immunization activities during the COVID-19 pandemic; 2020. Valabil la: https://bit.ly/2WV89Ln

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe