Newsflash
CAMPANII

Prevenirea complicaţiilor DZ

de Prof. dr. Amorin-Remus POPA - dec. 21 2018
Prevenirea complicaţiilor DZ

Complicaţiile neuropate ale diabetului zaharat

Tratament

Pacientul cu neuropatie diabetică beneficiază de tratament simptomatic, pentru atenuarea durerii și disconfortului, patogenic, pentru diminuarea stresului oxidativ, și de măsuri de control multifactorial, pentru a preveni apariţia piciorului diabetic.

VM 51-52, p.5 -3
Tratamentul neuropatiei diabetice somatice are două componente: tratamentul simptomatic și cel patogenic. Tratamentul simptomatic are rolul de a ameliora calitatea vieţii, agenţii terapeutici cu cele mai multe dovezi în acest sens fiind pregabalina și duloxetina. Tratamentul patogenic se adresează reducerii stresului oxidativ. Până acum, acidul alfa-lipoic, o substanţă ce reduce stresul oxidativ, este singura terapie care în studii de tip metaanaliză a confirmat eficacitatea atât în reducerea simptomatologiei neuropate, cât și în îmbunătăţirea conducerii nervoase. Doza sa uzuală este de 600 mg/zi, efectele cele mai benefice fiind observate la administrarea intravenoasă.
Prevenţia celei mai de temut complicaţii a neuropatiei diabetice, piciorul diabetic, se face prin măsuri simple, precum inspecţia zilnică a picioarelor, igiena riguroasă a acestora, cu spălarea zilnică și uscarea adecvată, purtarea de încălţăminte adecvată, cu dimensiuni adaptate formei piciorului, purtarea șosetelor din lână sau bumbac, dar și prin măsuri mai complexe, în care e necesară intervenţia permanentă a medicului diabetolog: controlul glicemic, controlul lipidic, tensional și oprirea fumatului.

Rolul controlului glicemic

Având în vedere că hiperglicemia stă la baza modificărilor fiziopatologice care duc la apariţia neuropatiei diabetice, numeroase studii au evaluat impactul controlului glicemic asupra riscului de apariţie a acestei complicaţii. La pacienţii cu diabet zaharat de tip 1, studiul DCCT a demonstrat că un control glicemic intensiv a redus frecvenţa apariţiei neuropatiei diabetice cu 60% faţă de pacienţii la care s-a urmărit un control glicemic moderat. VM 51-52, p.5 -2Nu același rezultat a fost obţinut la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2. Astfel, la pacienţii din studiul UKPDS, controlul intensiv al hiperglicemiei nu a redus riscul de apariţie a neuropatiei diabetice. La pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 se pare că, pe lângă hiperglicemie, în apariţia neuropatiei intervin și alţi factori de risc, cum ar fi dislipidemia, hipertensiunea arterială, obezitatea și sedentarismul, deci pentru reducerea riscului este nevoie de un control multifactorial.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe