Newsflash
CAMPANII

Dr. Vasi Rădulescu: „Oamenii sunt avizi după informații de calitate”

de Cristina GHIOCA - mar. 4 2021
Dr. Vasi Rădulescu: „Oamenii sunt avizi după informații de calitate”

Medicii tineri care utililează rețele de socializare ar putea să se folosească de acestea și pentru a face educație pentru sănătate, respectând adevărul științific, crede dr. Vasi Rădulescu.

Apreciat de unii, invidiat sau chiar contestat de alții, dr. Vasi Rădulescu este, fără indoială, ceea ce numim un influencer în domeniul medicinei din România. Din acest motiv, Viața Medicală l-a invitat să împărtășească din experiența sa în utilizarea social media ca instrument de diseminare a informațiilor medicale corecte. Interviul face parte din campania "Gândim medical, evoluăm digital!".

87815039_3158585310870014_202256594153504768_oCe înseamnă pentru dvs. un influencer în medicină?

Nu mă consider influencer în accepțiunea curentă a termenului (sunt multe persoane care nu oferă nicio valoare concretă, dar sunt urmărite de sute de mii de oameni și, pe baza acestor audiențe, câștigă sume mari din promovarea unor produse).

Eu am strâns o audiență măricică în mulți ani de muncă grea și mă străduiesc să-i ofer lucruri de valoare, mai ales informații corecte. Folosesc platformele de socializare și site-urile proprii pentru a-mi expune textele și nu pot decât să mă bucur dacă oamenii învață ceva din ele și, mai mult, pun în aplicare sfaturile.

Ce ați învățat din utilizarea rețelelor de socializare?

Am învățat că știrile false se propagă mult mai repede decât cele reale. Am învățat că oamenii sunt avizi după informații de calitate, dar sursele sunt uneori antagonice (există și medici care, din păcate, dezinformează grav).

Am învățat să nu mai dau atenție celor care varsă ură la tot pasul, fără să cunoască omul din spatele unei postări. Am învățat că e foarte greu să faci educație pentru sănătate într-o țară care are carențe uriașe la educația generală. Am învățat că există o mână de oameni buni, care se bucură la postări și le apreciază. Am învățat că avem un deficit sever de empatie.

FILTRUL PERSONAL, ABSENT ÎN SOCIAL MEDIA

Care sunt avantajele utilizării acestora?

Social media oferă acces liber la informații. Permite și comentarii din partea oricui. Mulți confundă dreptul la liberă exprimare cu dreptul la exprimare după ce te-ai asigurat că deții suficiente informații în domeniul respectiv, ținând cont de rigurozitatea științei și a educației. Vedem, din păcate, persoane fără competență cum se pronunță lejer în chestiuni medicale, când aici ar trebui să existe un filtru personal. Nu-l vedem.

Dar pericolele?

Ca medic foarte expus, m-am trezit de-a lungul timpului și cu numeroase atacuri din partea taberelor extremiste, anti-știință, anti-vaccinare. Am perseverat, deoarece cred sincer în misiunea mea și nu vreau să mă abat din cauza unor oameni cărora nu mai poate nimeni să le schimbe părerile, convingerile.

ADEVĂRUL ȘTIINȚIFIC TREBUIE RESPECTAT

Ce sfaturi le-ați da tinerilor medici în ceea ce privește utilizarea spațiului virtual?

Le-aș spune să nu piardă timpul prețios pe acțiuni care nu le aduc nimic în dezvoltarea personală. Pot face un pic de educație pentru sănătate, dacă tot au pregătirea necesară, respectând adevărul științific. Dar fără ore-n șir pierdute printre postări și poze.

Să nu uite că medicina înseamnă nas în cărți grele și stat la patul pacientului, iar social media poate deveni o extensie ajutătoare pentru ceilalți. Oamenii au mare nevoie de informații prețioase.

Ce schimbări/mecanisme/tendințe ați observat în spațiul virtual în contextul pandemiei de COVID-19?

Din păcate am văzut prea multe postări fake news care au circulat și circulă încă. 5G-ul malefic, măștile care sufocă, vaccinurile care controlează populația, reacțiile adverse inventate, chip-urile lui Bill Gates. Toate au circuitele lor și publicul potrivit, care chiar le crede și participă activ la diseminarea lor.

Slavă cerului că majoritatea oamenilor e dezghețată, acceptă vaccinarea, dorește informații competente și miroase imediat o conspirație. Suntem cu toții în această pandemie și doar o sinergie ne va scoate din ea. Luptele absurde nu-și au locul aici. Știința vorbește prin rezultatele ei impecabile și nu lasă loc de păreri, fake news, conspirații.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe