Newsflash
CAMPANII

Dr. Ștefan Veliceasa: „Digitalizarea ne va oferi timp să ne concentrăm pe problemele medicale”

de Dorina Novac - mar. 5 2021
Dr. Ștefan Veliceasa: „Digitalizarea ne va oferi timp să ne concentrăm pe problemele medicale”

Dr. Ștefan Veliceasa este imaginea masculină a campaniei organizate și desfășurate de Viaţa Medicală, sub sloganul „Gândim medical, evoluăm digital!”. El este de părere că prezenţa medicului este importantă în mediul online și că digitalizarea oferă timp și eficienţă.

Ștefan Veliceasa este medic specialist medicină de familie la Clinica „Sfânta Maria” din București. În perioada 2001-2007 a urmat cursurile Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

Dr. Stefan Veliceasa
Dr. Ștefan Veliceasa

Ce instrumente digitale folosiţi în practica medicală?

Folosesc foarte multe pentru partea imagistică, pentru a calcula diverse formule sau diverse ponderi. De asemenea, folosesc zona digitală pentru prognosticuri în unele analize în care vreau să văd un trend și să văd ce evoluţie ar putea avea în funcţie de alţi parametri. Centralizarea informaţiei, accesul ușor pe care pot să-l aibă atât pacientul, cât și medicul asupra aceleiași informaţii sunt foarte importante, pentru că ne oferă timp.

Care sunt cele mai potrivite platforme pentru propagarea mesajelor de educaţie medicală?

Anul 2020 a fost pentru mine unul în care am încercat să mă pregătesc pentru niște lucruri pe care vreau să le fac în viitor, în domeniul medical. De aceea, am petrecut mai mult timp pe site-uri de specialitate, pe partea de imagistică. (...) Desigur, poate fi folosit și Facebook ca platformă pentru propagarea mesajelor de educaţie medicală, fiind utilizat pe larg de foarte mulţi români.

Cât de importantă este prezenţa medicilor în mediul online?

Mi-aș dori să fie din ce în ce mai crescută prezenţa medicilor în online. Mi-ar plăcea ca educaţia medicală să fie făcută într-un mod în care să fie și identificat cel care oferă acea informaţie. Pentru că există menţiuni legate de tot felul de articole medicale pe care nimeni nu și le asumă. Însă dacă avem și medici prezenţi, putem să dăm și credibilitate acelor informaţii. Da, prezenţa medicului este importantă – cu o educaţie medicală corectă, vom avea mult mai puţine probleme și am putea, în același timp, să prevenim și să avem o viaţă mai bună.

Centralizarea informației, accesul ușor pe care poate să-l aibă atât pacientul, cât și medicul asupra aceleiași informații este foarte important, pentru că ne oferă timp.

Pandemia de COVID-19 „digitalizează România”?

(Râde) Da, în mare parte, mai ales domeniul medical. Am văzut că s-a făcut un efort de a trece de la niște sisteme arhaice, care sunt și neprietenoase, spre o zonă mai facilă și mai accesibilă pentru mare parte a populaţiei. În această perioadă s-au mutat multe proiecte în online. Astfel, cred că [digitalizarea] va avea un impact major, deoarece se adresează tuturor, nu doar medicilor sau unei persoane care atunci când face o boală încearcă să găsească informaţii în mediul digital. Și atunci, fiind adresată mai multor persoane, de la programarea pentru vaccinul anti-COVID, până la declaraţii de izolare/carantină pe site-urile DSP-urilor, informaţiile trebuie făcute digital. Exista deja această nevoie, de a oferi o informaţie digitală sau de a avea acces către surse fără să mai treci prin alte etape.

Telemedicina, un „must have” în pandemie

Poate fi considerată telemedicina – medicina viitorului?

Am fost implicat într-un proiect de acest gen și am lucrat foarte mult la el. Atunci am descoperit câteva limitări care nu permit ca telemedicina să poată fi aplicată tuturor. Va avea, probabil, o adresabilitate foarte bună, dar în același timp ne va lăsa să facem multe erori, pentru că există câteva lucruri pe care nu le poţi surprinde doar dintr-o interacţiune în care analizezi date și informaţii. Eu, de exemplu, într-o discuţie cu un pacient, pot să identific anumite lucruri pe care ulterior să le încadrez și să le asociez cu partea de diagnosticare medicală. Dar nu o să am certitudine, ca atunci când acea discuţie s-ar purta faţă în faţă. Pe de altă parte, am văzut o poziţie diferită din punct de vedere legal în România pentru serviciile de telemedicină.

În urmă cu trei ani, fiind implicat în acel proiect, mi s-a comunicat că telemedicina nu este medicină; același stat român, după doi ani, și-a schimbat complet opinia. Mă întreb dacă prima părere rămâne valabilă în vreun fel, iar a doua a venit ca necesitate; sau chiar există o dorinţă de a ne implica mai mult și de a dezvolta telemedicina?

Citește și: Gândim medical, evoluăm digital! Informații medicale corecte la un clic distanță

Care sunt sursele de informaţie și de inspiraţie pe care le folosiţi atunci când este vorba despre pregătirea dv. profesională?

Unul dintre cele mai importante instrumente pe care le-am folosit și pe care le apreciez în continuare, din mediul digital, este site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, care e destul de bine construit și eficient. Mai am câteva surse de informaţii, dar nu sunt românești. Noi încă nu avem foarte multe informaţii academice sau medicale organizate și asumate, prezentate în mediul digital. De asemenea, urmăresc The New England Journal of Medicine, în care găsești articole documentate și bine puse la punct. Un alt portal medical pe care-l folosesc ca sursă de inspiraţie este Medscape.

Care sunt avantajele digitalizării și adoptării tehnologiei în practica medicală?

În primul rând, ne oferă un timp valoros pe care noi trebuie să-l folosim altfel. De exemplu, putem să-l folosim în favoarea pacientului. Digitalizarea ne va oferi timp să ne concentrăm pe problemele medicale, și să nu ne afecteze sau să ne influenţeze cele birocratice. Deci, ne va oferi timp și eficienţă în primul rând.

Presa digitală sau tipărită de specialitate?

Printul are farmecul lui, are tradiţia lui și ar fi păcat să dispară. Însă nu poate ţine pasul cu evoluţia online-ului. Cred că tiparul trebuie să se gândească la dezvoltarea zonei de online. Dinamica evoluţiei lucrurilor va face ca să avem din ce în ce mai puţin timp. Desigur, îmi place să răsfoiesc și un ziar.

Cum aţi aflat de Viaţa Medicală?

Îmi aduc aminte de primele exemplare de la Viaţa Medicală pe care le-am văzut la mama, când eram mic. Îmi place că informaţiile din ziar sunt la zi și chiar mi-au rămas în minte vreo câteva articole citite acolo. Este util ca informaţie și ca educaţie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe