Newsflash
Știri

Avocatul Poporului: pandemia a accentuat unele probleme din sistemul de sănătate

de L. Budin - feb. 17 2023
Avocatul Poporului: pandemia a accentuat unele probleme din sistemul de sănătate

Statul trebuie să facă eforturi concertate pentru implementarea unor politici de asigurare a accesului la servicii medicale, diagnosticare precoce şi tratament adecvat, se arată într-un raport.

Un raport al Avocatului Poporului privind accesul la servicii medicale arată că pandemia a accentuat anumite probleme din sistemul de sănătate, informează Agerpres

avocatul-poporului
Sursă: avp.ro

 

Odată cu pandemia COVID-19, această situaţie s-a agravat, iar în prezent, printr-o analiză retrospectivă, putem identifica o serie de deficienţe ale sistemului medical care l-au împiedicat să funcţioneze adecvat”, se arată în raportul ce reuneşte aspecte observate în sistemul de sănătate în perioada 2018-2022.

Potrivit adjunctului Avocatului Poporului, Zsolt Molnar, unele probleme de sistem se menţin din 2018.

Am considerat oportun să facem o radiografie a sistemului şi să trimitem acest raport decidenţilor. Propunerile noastre se referă la armonizarea legislaţiei. (...) O problemă este deficienţa de aplicare a regulamentelor şi a procedurilor specifice. (...) Sunt şi probleme de infrastructură şi am făcut câteva propuneri pentru facilitarea investiţiilor în acest domeniu, pentru achiziţia de salvări, pentru că acolo este un blocaj care ţine de câţiva ani. (...) În ceea ce priveşte renovarea spitalelor, cred că avem iarăşi o problemă de legislaţie în ceea ce priveşte investiţiile făcute în clădiri istorice, care, în unele cazuri, sunt chiar monumente istorice. Deci există o sumedenie de probleme şi raportul nostru încearcă să găsească câte o soluţie pentru fiecare dintre acestea”, a afirmat Zsolt Molnar.

El a precizat că a trimis acest raport, ce reuneşte aspecte observate în sistemul de sănătate în perioada 2018-2022, către premier, Ministerul Sănătăţii, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor și către reprezentanții comisiilor de sănătate din Parlament.

Sperăm ca specialiştii din aceste instituţii să aprofundeze anumite aspecte. (...) Avocatul Poporului este în primul rând o instituţie de mediere şi ne asumăm rolul de a transmite mesaje către decidenţi, de a transmite bunele practici din alte alte ţări (...) Ceea ce ne-am propus prin acest raport este să începem un dialog, să luăm problemele una câte una şi prin această activitate de mediere în care o avem competenţă putem să influenţăm decidenţii”, a spus Zsolt Molnar.

Printre propunerile avansate în raport se numără suplimentarea de posturi în domeniul hematologiei, creşterea capacităţii de colectare de plasmă, elaborarea unei strategii naţionale pentru fracţionarea plasmei, înfiinţarea cabinetelor pentru asistenţă stomatologică de urgenţă în cadrul unităţilor de primiri urgenţe ale spitalelor din fiecare judeţ şi din Municipiul Bucureşti, pentru acordarea asistenţei stomatologice de urgenţă, implementarea navigatorului de pacienţi în spitale, introducerea endometriozei în Programul Naţional de Sănătate, acordarea unui sprijin financiar dedicat fertilizării in vitro, simplificarea accesului la tratamentul adecvat, inclusiv cu substanţe stupefiante şi psihotrope în baza prescripţiei, în regim compensat.

Alte propuneri vizează screeningul pentru depistarea bolilor cardiovasculare la persoanele de peste 40 de ani, luarea de măsuri disciplinare mai ferme şi mai rapide faţă de personalul medical cu atitudini nepotrivite faţă de pacienţi şi/sau aparţinători, funcţionalizarea sistemului electronic de raportare a stocurilor de medicamente.

Pacienţii SCJU Arad îşi pot spune părerea printr-o aplicaţie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe