Newsflash
Ars Medici

Vascularizaţia arterială a talamusului

de Acad. Constantin POPA - aug. 23 2014
Vascularizaţia arterială a talamusului
    Vascularizaţia talamusului reprezintă şi în prezent o preocupare de cercetare şi de interpretare neuropatologică nouă a leziunilor studiate cu metodele moderne. În monografia „Diencefalul“ (1960), acad. Oscar Sager, fostul meu profesor de neurologie, a realizat un studiu anatomoclinic în care a sistematizat sindroamele talamice vasculare astfel: sindromul talamo-perforat, sindromul talamo-geniculat, sindromul lenticulo-optic. În anii ’70, lucrând cu profesorul Gérard Percheron, în timpul studiilor efectuate la Paris, la Spitalul Sâlpétrière, în laboratoarele de neuropatologie Charcot şi Escourolle, i-am tradus profesorului francez volumul menţionat mai sus şi constat cu bucurie că lucrările acumulate până în prezent au confirmat în cea mai mare parte descrierea profesorului Oscar Sager de la Bucureşti. În aceeaşi perioadă, împreună cu Percheron am studiat o nouă arteră, varianta anatomică denumită astăzi artera diencefalică mediană sau artera lui Percheron – important de cunoscut, întrucât irigă atât talamusul de partea stângă, cât şi talamusul de partea dreaptă. Accidentele vasculare cerebrale în această situaţie prezintă o semiologie particulară şi completează datele ante­rioare.
   Întrucât suferinţa diencefalică repre­zintă un risc major în patologia sistemului arterial vertebro-bazilar, am considerat necesar să realizăm o punere la punct valabilă în 2014 cu privire la un teritoriu arterial major. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe