Newsflash
Ars Medici

Vaccinarea antigripală a persoanelor în vârstă

de Dr. Viorel ALEXANDRESCU - apr. 9 2015
Vaccinarea antigripală a persoanelor în vârstă
   Persoanele în vârstă sunt ţinta preferată a tuturor strategiilor de prevenire şi control ale gripei. Fără a fi nevoie de studii speciale, când este vorba de această categorie de vârstă, medicii, populaţia, dar şi mass-media sunt unanime în a considera că vaccinarea antigripală este o măsură benefică. În ultimul timp, au început să fie intens discutate două aspecte ale intervenţiilor medicale: utilitatea (pentru individ sau comunitate) şi etica (evaluarea trebuie să ţină cont de drepturile fundamentale ale omului). Necesitatea de a aplica în imunizările împotriva unor boli cu impact în masă cele două criterii intervine mai ales în condiţiile unor resurse limitate sau a unor situaţii de criză (epidemii, pandemii).
   Analiza mai multor rate de impact ale gripei asupra per­soa­nelor în vârstă (vezi tabel) arată că vaccinarea antigripală are o utilitate individuală relativ mai mare decât cea comuni­tară atunci când se analizează toate persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Dacă se analizează separat persoanele peste 65 de ani sănă­toase şi cele cu cel puţin o condiţie patologică asociată, utilitatea comunitară a vaccinării antigripale este cel puţin egală cu cea individuală.
   Vaccinarea antigripală a persoanelor în vârstă îndeplineşte toate criteriile etice ale intervenţiilor medicale. Această abordare în strategiile vaccinale este consecinţa unor studii recente, care par să clatine „dogma“ beneficiului vaccinării antigripale la toate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, mai ales prin reducerea mortalităţii. S-a evidenţiat că reducerea mortalităţii cu cca 40% apare mai ales la persoanele vârstnice cu o boală cronică aso­ciată, cu condiţia că din evaluare să se excludă persoanele sănă­toa­se. În cazul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani instituţionali­zate, reducerea ar putea ajunge chiar la 90%. Reducerile aparent mai mari ale mortalităţii se datorează aşa-numiţilor „pacienţi buni“ (utilizatori sănătoşi), care sunt informaţi asupra sănă­tăţii lor, fac exerciţii fizice cu regularitate, nu fumează, beau moderat, mănâncă sănătos, efectuează vizite medicale periodice, iau medicamentele prescrise şi se vaccinează antigripal în fiecare an (Eurich, 2008).
   Noile evidenţe nu vor schimba strategiile vaccinale care urmăresc creşterea acoperirii vaccinale la persoanele în vârstă având ca ţintă atingerea unor niveluri ale vaccină­rilor de cca 75% în prezent şi de 100% în următorii ani, dar a apărut clar necesitatea prioritizării şi la această categorie de vârstă, în sensul luării în considerare la vaccinare şi a unei boli cronice asociate.
   În România, acoperirea vaccinală a persoanelor cu vârsta peste 65 de ani a atins nivelul de 50% în sezonul 2007/2008, dar a scăzut treptat în următorii ani, ajungând în sezonul 2013/2014 la doar 9% şi asta în contextul în care OMS şi UE recomandau (ianuarie 2014) o acoperire de cca 75% la persoanele în vârstă în ţările membre.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe